În secolul al VIII-lea, pe data de 1 Noiembrie, a fost pentru prima oară celebrată sărbătoarea catolică supranumită, „All-Hallowsˮ, care onorează toți sfinții şi martirii. Ziua precedentă a devenit ˮastfel „All-Hallows Eveˮ şi, în curând, a fost rebotezată drept „Halloween”, iar suprapunerea cu un vechi festival al celților a contribuit la imaginea acestuia din prezent.  

Sărbătorit la a opta lună plină de la echinocţiul de primăvară, Samahain-ul avea o mare importantă pentru celți, reprezentând în acea vreme (şi anume, acum două mii de ani) Ajunul Anului Nou şi o noapte  în care hotarul dintre lumea celor vii şi a celor morți se diluează, făcând astfel posibilă trecerea celor în neființă pe Pământ.  

Celții sărbătoreau Samahain-ul în jurul unui foc de tabără, îmbrăcați în piei de animale sau blănuri. Aceștia ardeau sacrificii de natură animală şi cereale pentru divinități. Noaptea oferea de asemenea mari oportunități druizilor, membrii ai bisericii celților, să treacă dincolo de prezentul tenebros şi să arunce o privire în viitor. Prezicerile urmau să ajute comunitatea pe timpul iernii, dar, de asemenea, erau realizate şi câteva de natura romantică pentru tinerele feţe curioase să-şi afle alesul.  

De-a lungul timpului, imaginea inițială a Halloween-ului şi-a pierdut din claritate. Cum ani şi ani au trecut, sărbătoarea s-a scuturat de mai multe tradiții şi superstiții, dar încă putem regăsi câteva elemente de la începuturile ei.

Tradiția costumelor a continuat până în zilele noastre, evoluând de la blănuri şi piei la costume inspirate din filme sau cărți. Astfel încât, ieșind pe stradă în noaptea de 31 octombrie 2017, e mult mai probabil să vezi un clovn care împarte baloane roșii sau o fată cu două codițe vopsite în culori diferite, care învârte o bâtă de baseball decât o persoană care poartă o blană naturală de vulpe.  

Câteva lucruri s-au schimbat totuși. Deși în trecut era o sărbătoare integrată în religie, acum este privită printr-o cu totul altă prismă. Creștinismul catolic şi protestant tolerează Halloween-ul, considerându-l mai degrabă un izvor de informații transmis de strămoși. Pe de altă parte, creștinismul ortodox îl respinge total, asociindu-l cu păgânismul. Iar în același lanț, religia păgână Wicca îl considera jignitor.  

Cum rămâne cu America însă? Când spunem Halloween, ne gândim automat şi la America. Popularitatea acestuia în State face acest lucru explicabil, însă Halloween-ul a ajuns în America de abia în secolul al XIX-lea, prin intermediul imigranților irlandezi. Acolo a început şi procesul de comercializare, care reprezintă azi o mare parte din imaginea de ansamblu a sărbătorii.  

Dar chiar şi cu jeleuri în formă de dovleci sau nu, noaptea de Halloween vine cu bagaj cultural care datează de mai bine de două mii de ani. Deși celții considerau că spiritele care treceau vadul dintre moarte şi viață veneau cu gânduri rele, astăzi acestea par mai binevoitoare, creând o atmosferă plăcută, încărcată de bucurie şi originalitate.

 Așa că, în noaptea de Halloween, dă frâu liber imaginației şi fii cine vrei să fii! E singura noapte în care poţi să ai superputeri.