Orice om care publică un clip video pe YouTube își dorește să aibă un număr cât mai mare de vizionări. În această categorie intră și artiștii care își încarcă piesele pe platformă, dar cel mai surpinzător este când o piesă românească ajunge să fie foarte vizualizată de către internauți. Unul dintre cele mai de succes clipuri video româneşti este o piesă care a strâns în prezent peste 50 de milioane de vizualizări – A ieșit soarele din nori de Florin Salam. Și cum aceasta se situează prin vârful clasamentului, merită să fie analizată literar (doar noi mereu dăm atenție valorilor, nu?!)

Of ,Doamne, ce frumos

Of, Doamne       

Şi cât de bine e cu ea

Lângă regina mea!

Nu mai vreau pe nimenea

Ea e totul pentru mine

E iubirea mea din filme

Iubirea mea din filme

Fericire, fericire simt mereu, mereu cu tine

Primele versuri sunt introducerea în dimensiunea poetică a autorului, un spațiu din filme, în care eul liric, aflat în preajma unei prezențe feminine nobile, regina,  își exprimă sentimentul de fericire pe care îl simte alături de aceasta. Repetiția fericire, fericire are rolul de a accentua această trăire care pe care o simte mereu, mereu. Nimenea este una dintre licențele poetice ale autorului, scrisă intenționat greșit pentru a  accentua unicitatea prezenței feminine.

A ieșit soarele din nori, of ofofofof, viața mea

Iar e drumul plin de flori, ofofof,  inima mea

S-au dus norii, s-a dus ceața

Iar mi-e zâmbitoare fața

Cea de-a doua strofă începe cu secvența A ieșit soarele din nori, secvență care se regăsește și în titlul operei, sugerând schimbarea stării sufletești care devine una de fericire. Aceeași idee e sugerată de expresia Iar e drumul plin de flori. Apelativele viața mea, inima mea, sunt folosite pentru a marca importanța prezenței feminine, care poate fi comparată cu cele mai de preț lucruri pentru eul liric. Norii și ceața sunt folosite pentru a te trimite cu gândul la problemele și grijile din viața de zi cu zi.

Un miracol și-o minune

Te-au adus pe tine în brațe la mine

O minune mare, mare, mare

M-a adus pe mine în braţele tale

Refrenul debutează cu epitetul Un miracol și-o minune, astfel creând impresia prezenței unei divinități în viaţa artistului. Prin secvența Un miracol și-o minune te-au adus pe tine în brațe la mine, iar O minune mare, mare, mare , m-a adus pe mine în bratele tale, eul își manifestă sentimentul de inferioritate față de prezența feminină, deoarece apropierea dintre cei doi este posibilă doar datorită intervenției divine.

Îngerul meu păzitor

El nu mă lasă să mor

Și-a făcut minuni cu mine

Azi să te-ntâlnesc pe tine

Ultima strofă este cea în care prezența divină este atribuită îngerului păzitor, care a reușit să facă minuni. Eul liric se afla în suferință cruntă care ducea până la moarte, dar datorită intervenției divine, acesta a continuat să trăiască, întâlnind prezența idolatrizată.

Sunt de părere că impresionantul număr de 50 de milioane de vizualizări ale clipului este justificat de muzicalitate, dar mai ales de bogăția mijloacelor artistice și a figurilor de stil folosite, ascultătorii fiind astfel transpuși într-o altă dimensiune.

 

Notă:

Pentru cei care încă nu s-au prins că este vorba de satiră, menționez că revista noastră nu își propune să promoveze manelele (știm că prin acest articol se popularizează oarecum, dar ele sunt deja foarte populare), ci să atragă atenția asupra unui aspect din YouTube-ul românesc– manelele sunt printre cele mai vizualizate videoclipuri din România și sunt videoclipurile care sunt mereu în tendințe printre primele poziții. Voi cum explicați acest fenomen?