Colegiul Naţional „Matei Basarab” a avut privilegiul să fie gazda unui concurs special, care a avut drept scop o călătorie culturală, încărcată cu informaţii interesante şi demonstraţii artistice, Concursul municipal „Cultură şi civilizaţie în România”.

Deoarece acesta este un concurs serios, ce implică probe care necesită timp, cercetare, implicare, însă şi foarte mult talent, s-au înscris doar trei echipaje. La proba teoretică, fiecare echipaj a pregătit câte un portofoliu şi o scurtă prezentare, pe care au expus-o, iar apoi la proba practică şi-au arătat talentul şi abilităţile artistice.

S-a tras la sorţi şi ordinea a fost următoarea: Colegiul Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” şi Colegiul Naţional „Matei Basarab”. Astfel, a început o întreagă călătorie culturală, care m-a făcut să mă gândesc la câte lucruri nu ştim noi despre istoria noastră, despre legende, despre ce a fost şi ce ignorăm. De cele mai multe ori, ne avântăm în a privi dincolo de această ţară şi uităm cu desăvârşire valorile patriei.

Colegiul Tehnic „Henri Coandă” a prezentat tradiţile şi obiceiurile teatrului cu măşti, respectiv dansul cu capra, pe care l-au exemplificat printr-un dans-colaj. La citirea proiectului de conservare a tradiţiilor, au explicat paşii pe care i-au urmat, obiectivele şi ceea ce au realizat până în prezent. Ei au luat în serios întregul proces de creaţie şi s-au implicat până şi în confecţionarea caprei  şi a măştilor. Totodată, s-au înscris şi într-un concurs internaţional. Scopul principal al proiectului este de a păstra şi a face atractive tradiţiile şi obiceiurile româneşti.

Cea de-a doua echipă, a Colegiului Economic „Virgil Madgearu”, ne-a indus în atmosfera medievală a Bucureştiului, în mahalalele ce înconjurau marile case, printr-o piesă de teatru, care a îmbinat cele două părţi – teoretică şi practică – într-un mod fascinant. Piesa debutează cu o lumânare aprinsă, care pâlpâie pe tot parcursul interpretării. În prima scenă, asistăm la o slujbă străveche şi facem cunoştiinţă cu călăuzele noastre pe filele istoriei: un preot, un ţăran român şi o tânără de etnie rromă. Ideea de la care s-a pornit a fost legenda umbrei din povestirea “Despre Balta Icoanei” de Mihail Sadoveanu. În atmosfera idilică, am parcurs un întreg traseu al pârăiaşului Bucureștioara, prin toate mahalele şi ni s-a expus o istorie a unora dintre locuitorii lor renumiţi: dramaturgul I.L. Caragiale, poeta Elena Farago şi poetul naţional, Mihai Eminescu. Traseul, atât geografic, cât şi istoric, mi s-a părut expus în cel mai sensibil şi superb mod.

Ultimii, dar nu cei din urmă, au  fost colegii noștri, care s-au oprit cu cercetarea aproape de casă, în fosta Mahala Lucaci, zona în care se află Colegiul Naţional „Matei Basarab”. După prezentarea părţii teoretice, la proba practică s-a ales un filmuleţ cu câteva detalii şi curiozităţi, dar mai ales cu poze de excepţie ale clădirilor din zonă, poze realizate în mare parte de Robert Dobriţoiu. Călătoria a subliniat legătura strânsă între cele două comunităţi existente aici: cea evreiască şi cea creştin-ortodoxă. La prezentarea proiectului de conservare s-a explicat modul prin care au ajuns la aceste informaţii, cercetarea minuţioasă şi interviul luat Părintelui Florin Şerbănescu.

La finalul prezentărilor, s-a luat o scurtă pauză de deliberare şi s-a anunţat ordinea celor trei pe podium: Colegiul Economic „Virgil Madgearu”,  cu 98 de puncte, urmat de Colegiul Naţional „Matei Basarab” cu 97 şi pe locul trei Colegiul Tehnic „Henri Coandă” cu 95 de puncte. Toate cele trei echipaje vor pleca la Suceava, la etapa naţională.

Echipa BHM felicită câştigătorii şi le urează mult succes! Sperăm ca anul viitor să fie mult mai multe licee implicate.

About The Author

mm
Fost Redactor

[Membru din Noiembrie 2015] O fire foarte visătoare şi cu capul în nori isi urmeaza calea artei prin pasiunile sale: arta, filmul si scrisul.

Related Posts