Alegerea unei facultăți reprezintă o mare dificultate pentru majoritatea elevilor, mai ales a celor aflați în ultimul an de liceu. În cazul în care nu te-ai decis deja, îți propun să citești acest articol până la capăt în speranța că te poate ajuta în descoperirea domeniului în care vrei să excelezi.
Dacă nu ai în minte o anumită carieră precum în medicină, drept sau jurnalism, poate fi extrem de copleșitor să triezi domeniile de activitate. Așadar, un prim pas îl reprezintă aflarea intereselor personale, în acest scop te pot ajuta următoarele întrebări la care să gasești propriul răspuns:
1.Ce materii îmi plac?
2.La ce mă pricep cel mai bine și realizez fără niciun efort? Sunt mai mult îndreptat spre uman sau spre științe?
3.Spre ce sunt orientat: exterior sau interior?


De exmplu, dacă ești o persoană extrovertită este clar că nu ai putea munci într-un birou, de la 9 la 5, într-o atmosfera monotonă, ci într-un mediu activ în care lucrezi în echipa sau porți speech-uri în față unor mulțimi. Niște sugestii pentru acest tip de persoane îl reprezintă meseriile de: profesor, actor, pompier, reprezentant relații cu clienții, asistent medical, planificator de evenimente.
Dar în cazul în care ești o fire introvertită îți e mult mai ușor să practici o meserie care nu implică contactul cu un număr mare de oameni. Dacă preferi ca atmosfera la locul de muncă să fie liniștită, rezervată, te poți orienta către joburi ca cele de: mecanic, scriitor, programator, inginer.
După ce ți-ai răspuns la aceste întrebări și ești aproape decis în legătură cu ce vrei să faci în viață, trebuie să te gândești și la viitorul mai îndepărtat, punându-ți un alt set de întrebări precum: am calitățile necesare pentru ceea ce visez să fac? Este sau nu sustenabilă în viitor alegerea făcută? Și nu în ultimul rând o întrebare pe care sigur ai mai auzit-o, dar niciodată nu ai acordat timpul necesar pentru a și răspunde: cum mă văd în 5 ani? Dar în 10?

Foarte important este și următorul aspect: ce fac după facultate? Este o întrebare la care mulți nici nu se gândesc, alegând facultatea care le este cea mai la îndemână. În cazul în care te interesează
filosofia și îți dorești să mergi la o facultate care se axează pe această materie, care sunt oportunitățile de job? Printre singurele opțiuni sunt cele de profesor de filosofie sau cercetător în filosofie și, de aceea, trebuie să analizezi foarte bine toate aspectele pentru a-ți forma o decizie.

În cazul în care preferi să urmezi o facultate dintr-o țară străină, ar fi util să mergi la un sediu de consultanță educațională care îți va fi de mare ajutor în vederea informării în legătură cu facultățile care te interesează și, mai apoi, a creării dosarului de admitere și a altor chestiuni specifice. De asemenea, trebuie să fii conștient de toate avantajele și dezavantajele pe care le presupune mutarea într-un loc necunoscut precum: accesul la un nou sistem de învățământ, adaptarea la un mediu nou și ieșirea din zona de confort, costurile de trai, taxa de școlarizare, distanța dintre tine și apropiații tăi.
Deși luarea unei decizii în legătură cu viitorul tău este un lucru important, nu reprezintă și ceva definitoriu. Indiferent de alegerea făcută pe moment, te poți răzgândi pe parcurs, iar cea mai valoroasă părere este a ta, cei din jur neavând dreptul să te influențeze sau să ia decizia în locul tău. După ce alegerea este făcută, trebuie să fii sigur de câte sacrificii ești dispus să realizezi în atingerea scopului tău.