„Problema este lipsa unui scop, nu lipsa de timp. Cu toții avem 24 de ore pe zi.”

                                                                                                                Zig Ziglar (Motive pentru a zâmbi)

 

Cu toții am avut momente în care ne-am spus că nu avem timp ori că suntem prea obosiți ca să ne apucăm de un lucru. Cu toții am amânat o activitate atât de mult, încât ne-am pierdut interesul și entuziasmul față de ea.

Problema nu constă în faptul că nu avem timp, ci în faptul că nu știm să ne organizăm astfel încât să profităm la maximum de el. Așadar, în ajutorul vostru, vin cu câțiva pași care sper să vă ajute în a vă organiza timpul în cel mai eficient mod:

 

  1. Ia o agendă, un pix și notează ce urmează să faci!

Un lucru care mă ajută enorm este faptul că seara îmi notez ce vreau să fac în următoarea zi. Poți foarte bine să ai o listă imaginară, însă, atunci când vezi lucrurile scrise, ești mai motivat să le realizezi și să le tai de pe listă de fiecare dată când le duci la bun sfârșit. Deși nu este un lucru obligatoriu, cu cât este mai colorată și mai aranjată agenda, cu atât vei avea o satisfacție mai mare să scrii în ea! În această idee, poți încerca conceptul de Bullet Journal, care pentru mine a venit ca o salvare.

 

  1. Ai grijă ca spațiul în care îți petreci cel mai mult timpul să fie unul ordonat și aerisit!

Ordinea a ajuns să fie pentru mine un lucru prioritar, căci i-am înțeles importanța și i-am văzut efectul asupra mea. Un spațiu ordonat îți dă o stare mai bună, te încarcă pozitiv și te determină să treci la treabă. Pentru a reuși să am camera constant ordonată, mi-am cumpărat diferite recipiente în care să-mi țin accesoriile, machiajele ori creioanele și foile, iar acest lucru m-a ajutat să pun de fiecare dată lucrurile la locul lor după ce le-am folosit. Tot pentru a mă bucura de un spațiu propice pentru învățat, mi-am lipit pe perete bilețele motivaționale, mi-am așezat pe birou câteva flori artificiale și un tablou și parcă mi-e mai mare dragul să mă pun la birou. De asemenea, ai grijă să ai mereu în cameră o lumină bună și să o aerisești cât de des poți!

 

  1. Hidratează-te și dormi suficient!

Hidratarea este foarte importantă, mai ales în momentul în care ai de gând să consumi multă energie! Dacă nu te hidratezi corespunzător (cel puțin 2 litri de apă zilnic) este precum ai lăsa în mod conștient o floare să se ofilească și să-și piardă din frumusețe. Încearcă să ai mereu lângă tine un pahar cu apă, căci astfel îți vei aduce aminte să-l bei. De asemenea, dormi suficient, căci oboseala va schimba foarte mult modul în care reușești să duci la capăt lucrurile pe care le-ai plănuit.

 

  1. Organizează-ți materialele de lucru!

În momentul în care vrei să faci ceva, trebuie să ai în minte toate materialele de care ai nevoie pentru a realiza acel lucru și să încerci să le aranjezi cât mai bine. Dacă ai de învățat la română cinci opere literare, delimitează-le, astfel încât să nu ai casa plină de foi. Pentru fiecare operă, adună-ți eseurile de care ai nevoie și capsează-le sau prinde-le cu o agrafă. Apoi, îți poți pune toate operele într-un dosar și astfel, când vrei să te apuci să înveți la română, să știi unde să întinzi mâna. Ca o alternativă pentru această idee, poți găsi în Jumbo un dosar comparimentat, numai bun pentru organizarea foilor. De asemenea,  poți găsi tot felul de mape și bibliorafturi, ține numai de tine să găsești modalitatea de organizare care ți se potrivește cel mai bine!

 

  1. Evită procrastinarea; fă lucrurile din timp și vei fi lipsit de griji!

Este mai eficient să înveți câteva lecții pe parcursul mai multor zile, decât cu câteva ore înainte de examen. Poți învăța și în câteva ore, dar vei uita la fel de repede. Dacă vrei însă să înveți eficient, îți recomand să-ți notezi lecțiile pe care le ai de învățat, să vezi câte zile mai ai până la test/examen și să-ți împarți astfel lecțiile în funcție de timpul rămas. De asemenea, încearcă, cu cât înaintezi în materie, să recapitulezi ce ai învățat în urmă, căci, dacă nu vei reaccesa informația, este ca atunci când nu ai învățat-o deloc.

 

  1. Stai cât mai departe de lucrurile care îți distrag atenția!

Știu că acesta este printre cele mai grele lucruri de făcut, însă este și printre cele mai importante. Stabilește mai întâi care sunt lucrurile care îți distrag atenția, iar apoi găsește o modalitate să uiți de ele pentru un anumit interval de timp. Poți să-ți duci telefonul/laptopul în altă cameră ori să le dai părinților și să ți le returneze atunci când ați stabilit de comun acord că este timpul. Încearcă măcar să nu stai cu internetul activat în momentul în care te apuci de un lucru, căci este foarte posibil să rămână neterminat!

 

  1. Ia pauze!

Dacă nu vrei să-ți obosești mintea și corpul, încearcă să iei pauze scurte și dese. Astfel, nu vei ofta la finalul zilei și nu îți vei plânge de milă că ai învățat în continuu. În acele pauze, tu hotărăști ce faci, însă, ceea ce recomand eu este să ieși la fereastră (sau poate chiar la o plimbare scurtă) pentru a lua o gură de aer, să faci puțin stretching și, bineînțeles, să bei apă!

 

  1. Nu privi totul ca pe o povară!

Dacă vei începe o activitate cu gândul că ești obligat și că nu-ți face pic de plăcere să o realizezi, ai plecat din start cu piciorul greșit! Știu că unele lucruri pot părea inutile în liceu, însă este important să vedem esențialul din fiecare. În loc să spui “Of, trebuie să mai învăț și asta?!”, gândește-te la cum te poate ajuta acel lucru pe tine, ca persoană. Chiar dacă pe moment pare că nu te va ajuta cu nimic, privește puțin în viitor și găsește ce-i mai bun în fiecare lucru. Gândește-te că, în perioada liceului, învățatul îți ocupă o mare parte din timp. Vrei ca în acel timp să te plângi ori să fii posomorât sau vrei să fie un timp plăcut, în care să ai impresia că ai contribuit cât de puțin la dezvoltarea ta?

 

  1. Uită-te la clipuri motivaționale!

Cu toții avem nevoie de o doză de inspirație și de motivație. Este important să ne controlăm gândurile și să le îndreptăm mereu înspre o direcție pozitivă, însă nu mereu putem să facem asta de unii singuri. Drept pentru care, clipurile motivaționale sar în ajutorul nostru și ne determină să ne setăm mereu obiective înalte și să începem să muncim pentru ele. Dacă nu ai auzit deja de aceste discursuri motivaționale, îți recomand să încerci Ted Talks. Pe mine m-au ajutat și mă ajută și în prezent să mă dezvolt în direcția în care mi-am propus. Îți poți chiar descărca astfel de discursuri și să le asculți în drum spre liceu. Sunt sigură că îți vei începe ziua mult mai energic și mai plin de viață!

 

  1. Fă-ți întotdeauna timp pentru lucrurile care-ți fac plăcere!

De multe ori ajungem să neglijăm activitățile care ne pasionează ori chiar anumite persoane, din așa-zisa lipsă de timp. Știu că ai auzit-o de multe ori, însă ți-o voi spune și eu încă o dată: dacă vrei să-ți faci timp, îți vei face. În momentele în care stai degeaba ori stai pe telefon, gândește-te la cât timp pierzi și la faptul că ai putea să folosești acel timp făcând ceva productiv. Ai putea chiar să faci două lucruri simultan, dacă îți stă în putință. Eu am observat că pierd o foarte mare parte din timp uitându-mă la clipuri pe Youtube. Așadar, în acel timp, în loc să fiu concentrată numai pe clipul respectiv, îmi mai găsesc câte ceva de lucru: îmi copiez lecția la care am lipsit, fac curat în cameră ori îmi notez în agendă ce lucruri am de făcut. Se găsesc mereu soluții pentru lucrurile care ne fac plăcere, trebuie doar să nu vedem totul ca pe o problemă fără răspuns!

 

Încearcă să adaptezi aceste sfaturi în funcție de propria persoană și să experimentezi cât mai mult, până vei observa ce ți se potrivește cel mai mult. Eu sper că ți-am fost de ajutor și m-aș bucura să știu că, în acest moment, te gândești cum ai putea, la rândul tău, să devii mai organizat!

About The Author

mm
Fost Redactor-Șef

[Activitate Oct 2015-Oct 2018] Încrezătoare în schimbarea lumii și ambițioasă, urmărește să analizeze oamenii din interior, iar apoi să le expună secretele prin scris.

Related Posts