Dacă citești acest articol, cel mai probabil ești elev al gimnaziului sau poate simți că profilul ales nu ți se potrivește. Cred că noi toți am avut/avem o mare problemă la finalul clasei a VIII-a, când trebuie(a) să alegem un liceu și un profil potrivite nouă. În acest articol, sunt prezentate câteva criterii după care îți poți clasifica opțiunile (liceele și specializarea).

  • MEDIA

Bineînțeles, media stă la baza tuturor opțiunilor. Ar trebui să alegi liceele a căror medie este mai mică decât a ta sau mai mare cu cel mult 50 de sutimi. Bineînțeles, asta variază de la an la an.

  • ZONA ÎN CARE ESTE SITUAT LICEUL

Zona în care este situat liceul este unul dintre criteriile căruia îi trebuie acordată o atenție deosebită. Liceul ar trebui să fie undeva în apropiere de casa ta, asta  dacă nu vrei să faci o mini-excursie zilnică. Încă un motiv ce demonstrează că acest criteriu este important este și siguranța din acea zonă. Dacă este foarte populată şi poţi trece prin ea fără să te simți în pericol, atunci poți spune că zona aceea este una sigură.

  • PROFESIA DORITĂ

Dacă ai cunoștințe care au terminat la acest liceu și la același  profil, atunci te poți orienta după asta. Dacă liceul a avut promoții strălucite, care, în prezent se descurcă excelent la locul de muncă sau, de ce nu, la facultate, atunci cu siguranță profesorii sunt cu adevărat dedicați.

  • ATRACȚII

Dacă preferi să faci o problemă de matematică în loc să citești o carte sau să compui o poezie, atunci, cu siguranță, realul este pe placul tău. În schimb, dacă preferi să te relaxezi citind sau compunând ori limbile străine te atrag ca un magnet, atunci, umanul îți este cu siguranță sortit.

  • PROMOVABILITATEA LA BACALAUREAT

Un alt criteriu după care te poți ghida este promovabilitatea la Bacalaureat. Înainte de a alege liceul, poți căuta rezultatele la Bacalaureat din anul precedent și, dacă acestea se ridică la așteptările  tale, atunci acel liceu poate fi una dintre opțiunile tale.

  • COLECTIVUL

Colectivul diferă de la un liceu la altul. Tu trebuie să te asiguri că în acel liceu vei găsi persoane cu care vei putea colabora cu plăcere și de la care ai ceva de învățat.

   Liceul  este una dintre cele mai importante decizii ale adolescenței, așa că asigură-te că faci alegerea potrivită! Dacă simți vreodată că profilul sau liceul respectiv nu este bun  pentru tine, niciodată nu e prea târziu să alegi altceva. Mult succes!