Dacă ești elev în Basarab sau poate ai frați, surori sau prieteni în acest liceu, cu siguranță ai auzit de doamna Lazariuc, profesoară de limba și literatura română. Dacă este prima dată când auzi acest nume, dă-mi voie să fac o scurtă caracterizare a doamnei profesoare.

   Doamna Lazariuc este renumită în liceul nostru în special pentru stilul de predare, dar și de evaluare al elevilor: în clasa a noua începi cu trei „teme” și trei „scuze” pe semestru. Asta înseamnă că ai dreptul la trei teme nefăcute, înainte de a primi nota 3, o notă foarte îndrăgită de doamna profesoară. Însă, dacă a doua zi îi prezinți tema efectuată, aceasta este anulată și e ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Odată ce îți folosești cele trei scuze însă, nu le mai poți recupera. Dacă într-o zi nu ți-ai învățat lecția, te poți scuza, iar doamna Lazariuc nu te va asculta. După cum am spus, în clasa a noua ai dreptul la câte trei pe semestru, în clasa a zecea câte două, în clasa a unsprezecea doar de câte una, iar în clasa a douăsprezecea… Mult noroc!

   Așadar, sfaturile mele despre cum poți trece la doamna Lazariuc sunt următoarele:

  1. Ai grijă cum îți folosești scuzele! După ce le epuizezi, ești pe muchie de cuțit! Poți însă să îți ușurezi viața, învățând o lecție din care să fii ascultat, ca apoi să nu ai nici o grijă, până când toți ceilalți elevi sunt evaluați.
  2. Fii activ la ore! Doamna profesoară își va face o impresie bună despre tine și totul va deveni puțin mai ușor.
  3. Citește lecturile obligatorii! Într-adevăr, majoritatea cărților pe care trebuie să le citești sunt plictisitoare, dar dacă ești prins că nu ai citit… Nota 3 este a ta! Rezumatele sunt o alternativă, dar nu te baza prea mult pe ele.
  4. ÎNVAȚĂ! Din păcate nu poți scăpa de corectarea la sânge a doamnei profesoare sau de ascultările, care se încheie cu note mai mult sau mai puțin plăcute (să fim sinceri, de cele mai multe ori neplăcute).
  5. Plănuiți-vă ascultările! Vorbește cu colegii tăi și puneți-vă de acord ca unul din voi să învețe lecția și să se ofere să fie ascultat următoarea zi. Aceasta poate fi numită „metoda sacrificiului” și este foarte utilă, mai ales când nu mai ai scuze.

   Dacă te gândești la copiat, nu te mai gândi. Este aproape imposibil să copiezi, indiferent de metoda aleasă și e mai ușor să-ți repari media cu un 3 sau un 4 decât cu un 1.

   Totuși, dacă nici unul dintre aceste sfaturi nu te ajută, nu îți rămâne decât să te duci la biserică, să-ți cumperi cărți de rugăciuni, să te rogi în fiecare dimineață și seară și să speri că îţi încheie media 5.