Cetăţeanul turmentat întreba disperat în stânga şi-n dreapta cu cine votează el. Acum, în 2016, cetăţeanul matur întreabă, cu nonşalanţă şi uşoară batjocură, de ce să voteze. Conform BEC, sunt puţin peste 18 milioane de persoane cu drept de vot şi doar puţin peste 7 milioane şi l-au exercitat. Dintre aceştia, tinerii ocupă cel mai mic procent. Tinerii care se plâng mereu că nimic nu e cum trebuie, că vor o schimbare, că vor să fie şi ei ascultaţi, să li se ia în calcul dorinţele, acei tineri graţie cărora reţelele de socializare au explodat în ultimele zile doar-doar să iasă lumea la vot.

Păi de unde discrepanţa atunci?

Păi este foarte simplu. E mai ușor de comentat din spatele unui calculator decât mersul duminică la vot. Lenea, plictiseala, lipsa de chef, somnul sunt dominante în acest caz.

Motivele reale pentru care nu s-au dus tinerii la vot? Gradul de educație de acasă, neimplicarea activă în viața comunității, renuțarea din simplul fapt că nu există schimbări majore și drastice, pasivitate, nepăsare, neinformare.

Odată ce ai împlinit 18 ani, dragă cetăţean al acestei ţări, printre toate acele drepturi pe care le capeţi, capeţi şi dreptul la vot. Prin acest vot hotărăşti cine îţi dictează ţie următorii ani, până la expirarea mandatului, respectiv 4 ani frumoşi. „Păi, dar ce contează? E doar un vot… Nu schimb eu nimic!” Ba schimbi. În primul rând, dovedeşti că cei 18 ani din viaţă n-au trecut pentru nimic, că cei aproape 12 ani de şcoală n-au fost în zadar, că ai o oarecare viziune despre ce se întâmplă cu societatea aceasta. Şi nu-mi spune că n-ai viziune, că nu ştii care, ce şi cum, căci tare plictisită mai sunt să văd miile de posturi şi de comentarii în care toată lumea se vaită.

De la 18 ani oamenii capătă datoria civică de a alege, de a se implica direct în viaţa ţării. Da, prin acest vot aparent neînsemnat. E mult mai uşor să ne tot plângem sau să ne complacem că aşa au ales alţii, ajungând chiar la a jigni generaţiile mai înaintate. Ceea ce doar dovedeşte nivelul la care suntem. Însă şi cei din categoria de peste 65 de ani au acelaşi drept ca şi tine, pentru că şi ei sunt cetăţeni. Că ei aleg şi că noi nu, aceasta este strict problema noastră. Nu pot să nu mă gândesc la faptul că automat cineva va invoca un argument de tipul: „Pensionarii îşi vând votul pe o sticlă de ulei şi o găleată.”. Să fim serioşi, s-a depăşit faza sticlelor de ulei. Dar pe noi ce ne-ar scoate la vot într-un procent mai mare? „Votezi şi primeşti un selfie-stick.” Sau poate dacă făcea facebook-ul o poză specială pe care să ne-o punem la profil, cu o ştampilă, să anunţăm că am votat.

Nu sunt revoltată de rezultate, acestea sunt mai puţin importante. Eu am votat şi am decis. Prin votul meu ştiu că vor fi nişte oameni care ori mă vor dezamăgi, ori mă vor face să le acord în continuare încrederea. Ei mă vor reprezenta timp de patru ani. Pe tine cine te va reprezenta, dacă n-ai votat?

P.S. De ce nu se introduce direct votul pe facebook? Sau măcar ștampila să aibă forma butonului de „Like”.