Atunci când auzim  cuvântul „liceu” ne gândim la foarte multe lucruri: prietenii, muncă, teste, materii preferate, dar chiar și profesori. Uneori este greu de crezut că și ei au avut cândva vârsta noastră, dar suntem convinși că poveștile lor de viață pot inspira pe oricine. De aceeași părere este și doamna profesor Rodica Argeșanu, care a avut plăcerea să ne spună câteva lucruri despre dumneaei.

„Nu mi-am propus niciodată să devin profesor, m-am lăsat dusă de val. Nu îmi plăcea fizica. Eu iubeam să citesc și să călătoresc, dar știam că trebuie să îmi aleg o meserie de pe urma căreia să pot trăi. Prin urmare, de 36 de ani predau copiilor”.

Cum v-ați gândit să introduceți conspectele și „triburile” la ora de fizică?

„Problema cu aceste conspecte este foarte simplă. Consider că dacă un adolescent are un text în fața lui, trebuie să știe a separa detaliile de ideile principale. Totuși, acest lucru nu poate fi învățat de la sine, ci prin exercițiu. Triburile? Da, mai exact, lucrările de laborator. Eu nu iubesc experimentele, dar mi-am dat seama că elevii sunt mult mai interesați de ele decât de o lecție plictisitoare pe care sunt nevoită să o predau”.

Ne puteți oferi câteva sfaturi care ne-ar ajuta să învățăm mai ușor?

„Oh, aici e mai dificil. Așa cum am spus, nu eram un fan al fizicii, dar trebuie să recunosc faptul că această materie îți modelează foarte frumos modul de a gândi. În cazul în care urmezi o facultate în acest domeniu, nu ai ce face, trebuie să înveți să rezolvi probleme. Pentru un elev umanist nu este atât de important să știe Legea Boyle-Mariotte, dar trebuie să își dezvolte capacitatea de a asimila informațiile, de a le procesa, iar mai apoi de a veni cu cel mai bun răspuns”.

Ce mesaj le puteți transmite elevilor de liceu?

Auzind această întrebare, doamna profesor a zâmbit: „Cred că dacă aș fi din nou în locul vostru, aș profita de tot timpul pe care îl am. Da, m-aș distra, desigur, dar aș încerca să acumulez cât mai multe cunostințe. M-aș dezvolta mai mult, aș fi mai curioasă, aș încerca, aș gândi mai mult. Când veți crește, veți vedea, de exemplu, că un principiu ce acționează în fizică se regăsește și în arhitectură sau în arte plastice”.

Viața te poate surprinde. Ceva ce cândva îți părea imposibil, acum se află în  fața ta. Bucură-te de ceea ce ai, dar nu te mulțumi cu puțin. Explorează, cunoaște, învaţă! Depăşeşte-ți propriile limite!