Suntem în secolul XXI și s-ar spune că lumea ar trebui să fie civilizată și deschisă la minte, însă, din păcate, în rândul adolescenților și nu numai, există o problemă numită „bullying”. Ce este acesta? Dacă ar fi să găsim un sinonim în română, cel mai potrivit e „hărțuire”.

 

   V-ați gândit vreodată de ce o anumită persoană este mai tot timpul deprimată? Sau de ce mulți nu au încredere în ei? Ei bine, acesta poate fi unul dintre factorii care le provoacă acele stări. Băiatul timid din ultima bancă, care nu vorbește prea mult pentru că e perioada în care i se schimbă vocea sau fata care stă mereu cu hanorace groase pentru că toți se leagă de greutatea ei sunt cele mai comune exemple. Însă hărțuirea poate ajunge la acte și mai grave: persoane care sunt bătute, jignite sau batjocorite din cauza religiei adoptate, a rasei sau chiar a orientării sexuale.

 

   Imaginați-vă că vă treziți în fiecare dimineață cu frica de a merge la școală sau liceu din cauza anumitor indivizi care se leagă de viața voastră. Cum ar fi să mergi pe holuri și să fii strigat cu tot felul de apelative sau șicanat în fiecare moment? Normal că nimeni nu ar putea suporta și, totuși, sunt persoane care trec prin așa ceva. Așa că pun întrebarea: De ce ne-am lua de viața unui om, când el nu ne face nimic? Poate că spunem că „E doar o glumă, ce ești așa sensibil/sensibilă?”, însă faci „o glumă” tu, face „o glumă” colegul, dar la finalul zilei nu voi sunteți cei care ați auzit câte vrute și nevrute. Pe lângă sentimentul oribil de deznădejde, unii au chiar gânduri sinucigașe și acesta este printre cele mai rele lucruri pe care le produce bullying-ul.

     Am întrebat câteva persoane ce cred despre acest fenomen și iată răspunsurile lor:

Cătălina, 15 ani:

„Nu sunt de acord cu judecarea persoanelor în funcție de religie, orientare sexuală sau aspect fizic. Acestea sunt detalii superficiale. În Biblie nu spune nimeni să aibă cineva o religie anume, e vorba de spiritualitate. Culoarea pielii nu rezonează cu statutul social al unei persoane. Iubirea e iubire, cât timp nu mă afectează.”

Olivia, 47 ani

„Consider că aceste comportamente trebuie total descurajate, pentru că anumite persoane nu realizează cât de mult rău pot face doar cu niște simple cuvinte.”

Maria, 16 ani

„Este o problemă întâlnită mai ales în școlile gimnaziale, hărțuitorii cel mai probabil fiind și ei la rândul lor maltratați acasă sau pur și simplu frustrați. Profesorii ar trebui să acorde mai multă atenție acestor lucruri.”

Teodora, 15 ani

„Cred că este un lucru inutil în perioada existenței noastre efemere pentru că actul în sine e un mod irelevant de a consuma o energie pe care oricum nu o avem.”

Și acum, ca să încheiem într-un mod constructiv, hai să ne gândim de două ori înainte de a spune ceva despre cineva. Hai să lăsăm la o parte ura, gelozia și toate lucrurile care ne fac să gândim și să zicem diverse lucruri urâte unii despre alții! Să arătăm că suntem mai buni de atât! Să aducem un beneficiu lumii haotice în care trăim! Hai să spunem STOP BULLYING-ului!!!