Ce sunt sentimentele? Toată lumea are o viziune proprie asupra lor. Şi atunci, cum le putem înţelege sau defini? Psihologii spun că sentimentele sunt reacții de scurtă durată, dar intense, un răspuns la stimulii ambientali, care, neidentificate, pot duce la tulburări grave în echilibrul psiho–funcțional al organismului. Însă filozofii preferă să susţină că sentimentul „este o logică a inimii, foarte grea, care nu a fost scrisă” –Nicolae Iorga. Aşa că, dacă vă plângeţi că logica învăţată la şcoală nu are sens, înseamnă că nu aţi analizat niciodată logica inimii.  

  • Panica

  Începem lista cu acest sentiment groaznic, care ne face sângele să îngheţe în vene, atunci când este experimentat cu adevărat. Panica este sentimentul care ne pune corpul în alertă, atunci când simţim pericolul venind. Vă pot spune că, la fel ca marea majoritate a sentimentelor, senzaţia de panică are rolul de a ne proteja de pericol, însă este atât de puternică, încât nu mai putem gândi limpede. Mai mult decât atât, sentimentul acesta ne împinge să facem lucruri iraţionale, ca nişte animale, doar pentru a ne apăra viaţa. Şi totuşi, cum îl putem controla în situaţiile limită?  Cel mai important, dacă simţi că te cuprinde panica, este să respiri adânc aer în piept, să-ţi goleşti mintea şi să numeri până la 10. Nu încerca să iei nicio decizie pripită, până nu te linişteşti şi gândeşte-te mereu că totul se termină cu bine într-un final, chiar dacă situaţia pare imposibilă!

  • Compasiunea

  Următorul sentiment care ne cutremură destul de des corpul este compasiunea. Fie că eşti o persoană sentimentală sau nu, ai experimentat măcar o dată în viaţă compasiunea. Vreau să subliniez că rolul acestui sentiment este de a ne umaniza, de a ne face săritori şi buni cu cei din jurul nostru. Aşa că nu trebuie să privim compasiunea ca pe o slăbiciune, întrucât acest sentiment stă la bazele democraţiei moderne. Chiar dacă nu vă vine să credeti, dati-mi voie să vă explic. Suntem învăţaţi de mici să lucrăm doar pentru noi, dar job-urile sunt concepute astfel încât să-i ajute pe oamenii din jurul nostru. Dacă acest sistem bazat pe compasiune nu ar fi existat, atunci fiecare om  ar fi fost individualist, nu ar mai exista banii, magazinele sau orice alte facilităţi, deoarece fiecare ar munci strict pentru a-şi asigura singur strictul necesar. Fără compasiune, singurătatea şi-ar face loc în suflet nostru.

  • Ura

  Un cuvant atât de scurt şi totusi cu o semnificaţie atât de complexă, ura îşi face loc în sufletele noastre fie că vrem fie că nu. Este senzaţia pe care toată lumea o priveşte ca fiind negativă si are rolul de a ne apăra de persoanele periculoase, iar în prezent apare din dorinţa umană de a fi în vârf. Toţi ne dorim puterea şi tindem să urâm persoanele care ne stau în drumul spre succes. Secretul îndepartări acestui sentiment este compasiunea. Dacă încercăm să înţelegem motivele din cauza carora persoana pe care o urâm ne-a gresit, vom reuşi să renunţăm la prejudecăţi. În altă ordine de idei, este important să ne amintim că oricât de multă iubire am oferi celor din jur, mereu o să existe persoane care or să ne poarte pică fie din gelozie fie fiindcă le-am greşit fără să ne dăm seama. Cu toate acestea, este important să ţinem minte să tratăm persoanele din jurul nostru aşa cum ne dorim noi să fim trataţi, şi aşa vom îndepărta semnificabil ura din viaţa noastră

  • Durerea

  Durerea, fie ea fizică sau psihică vine la pachet cu multe alte sentimente negative cum ar fi: frica, laşitatea, deznădejdea, etc. Este greu să ne confruntăm cu acest sentiment mai ales pentru că te face să te îndoieşti de forţele proprii, să-ţi pui întrebări fără răspuns. Durerea continuă şi ascunsă în adâncul sufletului ne îmbolnăveşte treptat. Nimeni nu o poate înţelege, nimeni nu o poate explica, fapt pentru care ne simţim atât de singuri când ne doare sufletul. Cauzele sunt foarte variate: fie că e vorba de o suferinţă din dragoste, de o dezamăgire/frustrare personală sau de pierderea persoanelor apropiate într-un mod cutremurător de surprinzător, durerea nu înârzie niciodată să apară. Un sentiment atât de confuz, te face să vrei să fii singur, dar şi să ai pe cineva alături, te face să urli dar totuşi să nu mai ai cuvinte, durerea pare imposibil de oprit. Cu adevărat decât timpul poate vindeca rănile sufleteşti, dar noi putem să ne luptăm pentru a uita de durere. Dacă simţi că durerea este prea puternică, cel mai important este să te descarci fie unei persoane de încredere, fie într-un jurnal. Însă un medicament cu adevărat folositor acestui sentiment este detaşarea. Chiar dacă durerea îţi ia toată dorinţa de viaţă, trebuie să te ridici şi să faci lucrurile care îţi plac şi te relaxează. Nu te lăsa copleşit de sentimente negative, pentru că ele sunt cele care condimentează viaţa noastră monotonă!

  • Iubirea

  Am ajuns într-un final şi în capul listei. Atâtea articole, citate, cărţi, melodii şi orice alte forme de exprimare au încercat măcar odată să explice iubirea. Şi nimeni nu a reuşit, căci altfel nu se mai scria în prezent pe tema aceasta. Nu o să încerc să fac eu ce nu a reuşit încă nimeni, pentru că răspunsul la întrebarea „Ce este iubirea?” îl ştim cu toţii, dar se simte altfel pentru toţi, se simte altfel de la o situaţie la alta. Aşa că o să continuăm să ne exprimăm iubirea în modul nostru unic până când nu o să mai existăm, pentru că suntem făcuţi din iubire şi trăim ca să o avem. Nu ne trebuie explicaţii, nu ne trebuie leac, nu ne trebuie o formulă magică pentru a o avea, trebuie doar să ne bucurăm de ea, în modul nostru unic, fie că o ţinem doar pentru noi, fie că o împărtăşim. Poate fi dureros ca persoana cu care vrem să o împărţim să nu vrea să-şi împartă iubirea cu noi, dar asta nu înseamnă că iubirea noastră depinde de iubirea altora. Iubeşte-te pe tine şi iubeşte pentru tine, acesta este secretul iubiri pe care puţini îl văd chiar dacă este chiar în faţa noastră!

   Deci, ce sunt sentimentele? Cred că cele 2 definitii cu totul diferite una de alta din introducere ne demonstrează că fiecare om are o altă viziune asupra lor. Ce ati citit in acest articol este strict părerea mea în care poate vă regăsiţi şi voi! Doar noi putem să definim ceea ce simţim, dar pentru a face asta trebuie sa ne acordam timp să ne cunoastem cu adevarat. Asa ca, poate că sentimentele descrise de mine sunt cele mai greu de înţeles, dar nimeni în afară de tine nu le poate înţelege mai bine!

About The Author

mm
Fost Redactor

[Membru din Septembrie 2018]

Related Posts