Să vezi și să nu crezi!

Da, bună frază! Însă, când vine vorba de dansul privirilor, o putem schimba în „Să vezi și să crezi!”, căci privirea este o poartă către adânc, adâncul sufletului. Chiar si cei care reușesc să aibă un control înfiorător asupra reacțiilor proprii, tot sunt dați de gol de privire. Însă ce înseamnă ea și cum putem să ne dăm seama de ceea ce vrea să transmită persoana din fața noastră?

O privire lungă afişează un sentiment intens, dar prin ea însăşi nu poţi spune care este acela, fie că e uimire, fascinație sau senzațiile de îndrăgostire pentru celălat. Contextul va fi adesea evident. Dar poate, pentru a putea înțelege mai ușor stările partenerului din fața ta, te-ar ajuta să descoperi câteva tipuri de privire:

1.Privirea agresivă – insistentă, dură, care invadează –  poate divulga sentimente de ură sau disconfort.

2. Privirea agitată, în permanență mișcare – ochii se mișcă des, când în dreapta, când la tine, când în stânga. Denotă atât energie și curiozitate, cât și o persoană inconstantă, instabilă, care nu are răbdare să asculte.

3. Privirea în flirt – în flirt totul începe cu priviri de la distanţă. Un joc de priviri susținut care arată disponiblitatea și dorința reciprocă. Când întâlnim o persoana care ne place, ne atrage, pupilele se măresc, ochii se deschid mai larg, parcă vrând să vadă mai bine și să cuprindă mai multe detalii. Dacă vrei să stabilesti un contact vizual cu cineva de care ești atras, iar acea persoană nu ți-a sustinut privirea cel putin două secunde si jocul acesta se va repeta de cel putin 2-3 ori, atunci persoana nu este interesată.

4. Privirea directă – denotă interes, încredere în sine și dorința de a coopera. În plus, în popor se spune că poţi să identifici mincinosul în cineva care evită contactul vizual., dar cercetarea psihologică a găsit că acest lucru nu este adevărat sau cel puţin nu este un semn sigur pentru toată lumea. Astfel, mincinosii se uita in ochii tai pentru a-ti observa reactiile si pentru a vedea daca le crezi povestea.

O privire fixa poate insemna si provocare. Exact ca în momentele în care, întâlnind pe stradă o pereche de ochi ce ne rămâne în centrul atenției, dar care ne și fixează înapoi, începe un joc de scurtă durată intre necunoscuți pentru a vedea cine cedează primul.

5. Privirea evazivă –„Uită-te în ochii mei”. Momentul în care inima pompează sânge cu putere şi parcă stă să-ţi sară din piept. Picioarele îţi tremură, iar mâinile încep să se frământe una pe alta, în timp ce creierul încă se gândeşte dacă să-şi îndrepte privirea spre interlocutor sau nu. Altfel spus, evitarea contactului vizual poate reprezenta un mecansim de autoapărare pentru o persoană timidă. Există însă şi posibilitatea ca receptorul să nu fie interesat de subiectul discuţiei, acest lucru cauzându-i privirea evazivă.

6. Ridicarea unei sprâncene – lipsa încrederii, suspiciune față de cele spuse, uneori însoțită și de întoarcerea capului într-o parte, pe partea unde este sprânceana ridicată.

7. Privirea obosită – poate fi caracterizată în două moduri: fie privirea este fixă, ochii mari și pleoapele imobile într-un efort susținut de a nu adormi, fie ochii sunt pe jumătate închiși, clipirile sunt din ce în ce mai dese și starea de somnolență se instalează cu pași repezi. Acestea sunt, bineînțeles, doar câteva tipuri de privire, căci câte emoții există, în atâtea moduri diferite poate sclipi o pereche de ochi.

Surse: Scientia.ro; comunicareeficientă.ro