Iubirea este un sentiment cunoscut de fiecare dintre noi, fie că e vorba despre iubire într-un mod platonic, îți iubești prietenii care îți fac viața mai bună în fiecare zi, fie că este vorba despre o iubire familială, îți iubești părinții, frații, bunicii și așa mai departe, fie că este vorba despre iubirea romantică, iubești persoana aceea specială alături de care vrei să-ți petreci toată viața, persoana pe care o vrei lângă tine mereu, indiferent de situație, persoana alături de care te vezi îmbătrânind. Toți știm în teorie ce este iubirea, nu? Deși e greu de explicat în cuvinte, încercăm totuși să ne explicăm acest sentiment complex ce face parte din viața fiecăruia dintre noi.  

 În limba greacă, pentru această noțiune de „iubire” se folosesc, de fapt, 4 cuvinte, în funcție de modul în care ne raportăm la persoana cu care împărtășim acest sentiment.  

 „Storgé” – termenul pe care grecii l au ales pentru iubirea față de familie, prieteni apropiați și chiar animale de companie. Acest tip de iubire se caracterizează prin loialitatea sa, iubirea cu care cel mai probabil rămâi pe viață. Nu este o iubire pasională sau o iubire impulsivă, este pur și simplu o iubire sinceră și protectoare.  

 „Philia” – acest cuvânt se folosește pentru a descrie o prietenie simplă, platonică. Este un tip de dragoste sinceră care se caracterizează prin respectul față de cealaltă persoană, o relație în care îți dorești numai binele aproapelui tău, a celui pe care îl iubești.  

 „Eros” – acest cuvânt reprezintă o dragoste romantică, pasională. Zeul grec care reprezintă romantismul, impulsivitatea, pasiunea, este chiar Eros, de aceea grecii au ales să-l folosească ca simbol al iubirii ce depășește până și limitele morale și este reprezentată și de o atracție fizică, sexuală, erotică.  

 „Agape” – ultima, dar nu cea din urmă. Agape simbolizează pentru greci cea mai înalta formă de iubire. Este o iubire în care scopul suprem se învârte în jurul bunăstării celui iubit. Este o iubire universală, o putem avea pentru oricine, de la obiecte la animale, la persoane și chiar și la zeități. Deși această formă de iubire nu se caracterizează ca fiind una pasională, mulți oameni pot ajunge la neglijarea propriilor nevoi și la îndepărtarea persoanelor apropiate pentru a se dedica exclusiv ființei pe care o divinizează.   

 Așa că, dacă de acum încolo nu știți cum să-i sugerați clar unei persoane modul în care o iubiți, puteți oricând să vă folosiți de acești termeni grecești.  

About The Author

Grafician

Related Posts