De-a lungul timpului, muzica a avut un impact semnificativ în viața oamenilor. Ne ajută să ne relaxam, ne oferă o stare mai bună și o melodie preferată îți înseninează ziua. Dar oare există o legatură între muzica clasică și învățat? Sau aceasta ne distrage doar atenția?  

Pe de o parte, mulți elevi susțin că le este greu să învețe dacă nu au muzică pe fundal. Spun că le este imposibil să se concentreze și să își facă temele. Pe de altă parte, alții nu se pot concentra dacă nu este liniște deplină. Până la urmă care este adevărul? Muzica are calitatea de a ne ajuta să procesam mai repede informația și de a o înțelege mai bine?   

Efectul lui Mozart  

Efectul lui Mozart a fost definit de cercetătorul francez Alfred Tomatis. El a folosit muzica lui Mozart încercând să vindece pacienții de diferite tulburări psihobiologice (psihobiologia studiază fenomenele psihologice și comportamentul uman din punct de vedere biologic). Mai târziu ideea a fost adoptată de un grup de cercetători care au ajuns la concluzia că muzica marelui compozitor stimulează creierul și astfel îmbunătațește funcțiile cognitive, inclusiv gândirea și memoria.  

Un experiment, care a implicat mii de copii, a demonstrat că ascultarea muzicii clasice are un efect pozitiv asupra funcționalității creierului. Copiii au fost rugați să asculte Mozart, Șostakovici, Beethoven și Mendelssohn. Profesorii au observat că elevii implicați în experiment și-au îmbunătațit abilitățile de ascultare, concentrare și chiar disciplina.  

După ce aceasta teorie a devenit populară, mai multe studii au fost efectuate. În urma acestor studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că muzica clasică nu crește IQ-ul (pentru a demonta mitul cum că muzica clasică îți ridică nivelul de inteligență). Astfel  au concluzionat că muzica clasică sau orice alt tip de muzică nu face un student mai inteligent.  

Cu toate acestea, muzica clasică are capacitatea de a vă îmbunătăți starea de spirit și de a vă ajuta să învațați mai eficient. Dacă vă aflați în situația de a nu avea chef să faceți vreo temă, încercați să scrieți cu muzica clasică pornită. Vă poate ajuta să gândiți cursiv și nu veți avea probleme în redactarea temei.  

În concluzie  

Ar trebui să asculți muzică în timp ce faci teme? Răspunsul este destul de controversat. Depinde foarte mult dacă persoana consideră muzica ca fiind un element perturbator. Toți oamenii sunt diferiți și au niveluri diferite de concentrare. Toate acestea nu diminuează însă  avantajele pe care muzica le aduce unor oameni. Pentru persoanele cărora le place să asculte muzică în timp ce studiază, zgomotul de pe fundal le poate îmbunătăți starea de spirit și memoria.  

Când elevii ascultă ceva plăcut, devin foarte motivați să se concentreze asupra lecturii. Muzica îi încurajeaza să studieze mai mult și nu îi lasă atât de oboșiți la finalul învațatului. De asemenea, muzica reduce anxietatea și stresul, ceea ce îmbunatațește moralul și sănătatea mintală.