Astăzi am avut ocazia să aflăm din experiența de profesor, amintirile și poveștile din Basarab, de la doamna profesoară de matematică, Emilia Iancu, care este printre cei mai apreciați profesori din liceul nostru datorită atmosferei extrem de prietenoase de la clasă și pentru faptul că transformă ora de matematică într-o oră la care să vii de plăcere. Iar asta se întâmplă pentru că acolo poți învăța multe lucruri, fără a fi îngrozit la gândul că vei fi judecat dacă nu înțelegi ceva, ci având siguranța că, din contră, vei primi un răspuns la toate întrebările. 

Ce v-a influențat să alegeți cariera de profesor? 

“Asta am vrut să fac întotdeauna… deci nu am avut niciodată alt plan. Când eram în clasele primare, îmi era foarte clar că eu o să fiu învățătoare pentru că pe atunci nu știam că există și profesori. După ce am ajuns în gimnaziu, am zis tot profesoară, iar în liceu am fost hotărâtă să fac lucrul ăsta. Singura mea dilemă a fost dacă dau la Litere sau la Matematică.” 

            Cum ați descrie experiența din Basarab în 4 cuvinte? 

“O șansă pentru mine, oamenii de aici cu care m-am întâlnit, foarte multă deschidere și starea de spirit.“ 

   De ce ați ales să fiți un profesor apropiat de elevi și nu unul care doar predă și ignoră problemele lor? 

“ Ai văzut mai devreme că eu n-am ajuns că m-a adus valul aici în învățământ, ci pentru că eu am vrut asta, mi-am asumat riscul acum 30 de ani să mă duc și la țară să predau, pentru că mie îmi plac copiii. Eu rezonez extrem de bine cu adolescenții pentru că avem destul de multe lucruri în comun sau, de ce nu, avem mai multe lucruri despre care putem să comunicăm și cred că mai am un motiv… eu am avut niște ani de liceu senzaționali, cele mai frumoase amintiri din anii de școală sunt din perioada de liceu.“ 

Care este cea mai frumoasă amintire din anii petrecuți la liceul nostru? 

“ În fiecare an, mai adun câte o amintire și să știți că îmi e foarte greu să spun că a fost un moment și că acela va rămâne unic. De la fiecare generație rămân cu amintirea unor copii minunați, calzi, sufletiști, care au fost mereu buni și remarcabili, iar aceea este o amintire grozavă. Trece un an, vine o altă promoție, și mai construim o amintire. Recunosc, de exemplu, acum, că cea mai frumoasă amintire foarte proaspătă este a promoției care a terminat anul trecut.“ 

Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru elevii de clasa a 8-a care se gândesc să vină la liceul nostru, dar nu sunt foarte siguri? 

“Vorbiți cu elevii din Basarab.“