Bună, dragă cititorule! Astăzi m-am gândit că poate vei vrea să vezi un film bun, pe gustul tău, care să te inspire, însă nu știi ce să alegi. Îți întrebi prietenii, colegii, părinții și familia, dar fiecare titlu pare plictisitor… așa că vreau să-ți vin în ajutor, arătându-ți câte filme bune sunt, de a căror existență poate nici nu ai auzit.  

De-a lungul timpului, oamenii au încercat noi forme de divertisment, de la piesele de teatru grecești din antichitate, la primul „motion picture” și la ceea ce știm noi ca filme în epoca modernă.  

Fiind de diverse genuri, filmele au evoluat și au ajuns să fie pe gustul tuturor. Iată un mic ghid de filme cu idei originale si inspiraționale. 

1.  Seven pounds (2008) 

Dacă ești în căutarea unui film care să-ți trezească o mulțime de sentimente contradictorii, acesta este pentru tine. 

Deși titlul poate părea plictisitor, te pot asigura că nu este așa. Acest film emoționant și chiar psihologic arată viața unui om care s-a schimbat complet după un tragic accident. La inceput povestea pare vagă și neclară, dar toate vor fi lămurite pe parcurs și este aproape imposibil ca filmul să nu te atingă. Povestea prin care personajul principal, Ben Thomas, încearcă să îndrepte greșelile făcute este de-a dreptul genială. Filmul este de categoria 16+ și îl poți vedea pe Netflix, pe net sau poți cumpăra DVD-ul de la librăriile Cărturești. 

Distribuție: Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson, Michael Ealy s.a. 

Regizor: Gabriele Muccino 

Scenarist: Grant Nieporte 

2. Freedom Writers (2007) 

Dacă ești în căutarea unui film inspirațional, care îți poate demonstra că poți face foarte multe cu puținul pe care îl ai, acesta este cu siguranță potrivit. 

Titlul este unul ofertant, dar care te poate trimite cu gândul pe piste greșite. Îți pot spune că filmul este bazat pe o poveste reală a unei profesoare care a încercat să aducă o schimbare în privința educației tinerilor. Profesoara începătoare vede potențialul într-o clasă considerată pierdută și luptă cu toate forțele ei pentru a-i susține, deși nimeni nu pare a crede în ea. Îl poți viziona pe Netflix la categoria 13+ sau poți citi cartea pe care o găsești și la Carturești, în română și engleză, ca „Jurnalul străzii”/ „Freedom Writers” de Erin Gruwell. 

Distribuția: Hillary Swank, Patrick Dempsey, Scott Glen, Imelda Stauton s.a. 

Regizor și scenatist: Richard LaGravenese 

3. Slumdog millionaire (2008) 

Acest film te va învăța să mergi mai departe indiferent de ce se intamplă și îți va demonstra că „de la orice om ai de învațat, doar că unii te învață să nu fii ca ei!”. Fiind unul dintre preferatele mele, îl revăd de fiecare dată când simt că nu pot continua sau când nu am motivația necesară. Este un film britanic foarte bun despre viața copiilor dintr-o periferie săracă a Mumbay-ului și despre cum unul dintre ei ajunge să reușească în viață. Cum se va întampla asta? Veți putea descoperi pe Netlflix unde filmul poate fi vizionat, la categoria 16+.  

Distribuție: Dev Patel, Freida Pinto, Anil Kapoor, Mahesh Manjrekar s.a. 

Regizor: Danny Boyle 

Scenarist: Simon Beaufoy 

4. The Devil’s Advocate (1997) 

Deși acest film este încadrat la secțiunea thriller, vă asigur că este un film plin de substraturi, psihologic, și nu este chiar potrivit de vizionat noaptea. Acest film necesită puțin mai multă atenție la vizionare, întrucât acțiunea este foarte complexă. 

Chiar dacă este din ’97, filmul nu te poate plictisi, iar actorul principal este Al Pacino, unul dintre cei mai mari actori contemporani. Față de celelalte filme prezentate, nu voi vorbi despre ce se întâmplă si cum decurge acțiunea deoarece acest film merită să fie văzut fără niciun spoiler, oricât de mic. 

Distribuție: Al Pacino, Keanu Reeves, Charlize Theron, Jeffrey Jones, Judith Ivey, Connie Nielson s.a. 

Regizor: Taylor Hackford 

Scenariști: Jonathan Lemkin și Tony Gilroy 

(Din pacate deocamdată nu este disponibil pe Netflix, dar merită adăugat la lista de vizionat. În plus puteți citi cartea pe care este bazat, „The Devil’s Adocate” de Steve Cavanagh) 

5. McQueen (2018) 

Dacă ești în căutarea unui documentar despre viața unui om faimos, McQueen este cu siguranță o alegere bună. În documentar este prezentată viața marelui creator de modă, Alexander McQueen, a cărui creativitate ce părea fără sfârșit l-a transformat într-un geniu al modei. După o serie tragică de evenimente, se întamplă ceva ce doar apropiații lui ar fi putut anticipa. Acest creator fără egal a suportat greu condiția omului de geniu, singur împotriva tuturor.  Filmul se poate viziona tot pe Netflix, la categoria de vârstă 16+, așa că enjoy

Regizor: Peter Ettedgui, Ian Bonhôte 

Scenarist: Peter Ettedgui 

Ceea ce încerc să-ți spun este că și filmele vechi pot fi de actualitate. În zilele noastre majoritatea filmelor, mai ales cele adresate publicului tânăr, sunt romantice sau cu super-eroi. Să nu crezi că eu nu mă uit la ele, dar din când în când îmi place să văd un film care să mă facă să simt ceva inedit. Iar ca să-l pot numi un film bun, acesta trebuie să îmbine două ingrediente: chiar dacă e mai vechi, să fie în același timp de actualitate.  

Cum vei descoperi pe măsură ce vizionezi lista de mai sus, filme bune există la tot pasul, trebuie doar să știi să le cauți.