Cu toții cunoaștem și am auzit cu siguranță de Halloween, sărbătoarea adusă de americani pe care o sărbătorim în ziua și noaptea în care granița dintre lumea celor vii si celor de apoi se estompează. Însă, știați că la fix două zile după aceasta, o conexiune între cele două lumii se stabilește din nou prin sărbătorile numite Dia de muertos și Sâmbăta morților? Prin acest articol, te invit să intri în lumea spiritelor, dar și să afli despre sărbătorile lor. 

Începând cu data de 31 octombrie pe cei din lumea noastră îi vizează patru sărbători ce ne conectează cu lumea de apoi, Halloween, urmat de Ziua tuturor Sfințiilor, apoi urmând Ziua Morților și în cele din urmă, Sâmbăta morților. Toate aceste sărbători se află în perioada ,,spooky” a anului. Totuși cele care, cu siguranță ne aduc fiori pe șina spinării, sunt Halloweenul, Ziua morților și Sâmbăta morților. 

 Ultima zi din octombrie, permite atât spiritelor bune, cât și celor rele să pătrundă printre noi. Despre Halloween știm prea bine tradițiile distractive pe care le oferă celui ce alege să-l sărbătorească, costumele, cioplirea dovlecilor, trick or treat și multe altele. Rădăcinile sale pornesc din tradițiile celtice, precum festivalul recoltelor. La început se credea că acesta are origini păgâne, dar mai târziu, a fost văzut ca o sărbătoare “pregătitoare”  pentru Ziua tuturor Sfinților, sărbătorită pe 1 noiembrie. Astfel, Halloweenul a ajuns să fie îmbrățișat și sărbătorit de toți ceilalți până în secolul 20. 

În cam același timp, în vecinătate, își fixa bazele Dia de Muertos, ziua ce conectează lumea celor de apoi cu lumea noastră, lumea celor vii. Tradițiile ei sunt puțin distincte celor de Halloween, bazându-se pe amintirea celui decedat, ca urmare familia se adună, aprinde lumânări și oferă ofrande acestuia. Gândirea veche aztecă ajută la înrădăcinarea primelor idei despre această zi, creând o teorie ce făcea ca modul în care mori să arate locul unde ajungi, astfel:  

  • cei care au murit în circumstanțe de furtună sau apă, ajungeau în paradisul zeului ploii, un loc plin de odihnă și abundență 
  • cei care au murit luptând, care s-au sacrificat, ajungeau în paradisul zeului soarelui, un loc plin de bucurie 
  • cei ce mureau de moarte naturală, ajungeau în tărâmul stăpânilor morții de unde nu se mai putea ieși 
  • copiii ajungeau în tărâmul unde un arbore magic îi hrănea și îngrijea. 

Aceste idei n-au durat prea mult, dar au dat sărbătorii o anumită însemnătate cândva. Chiar dacă cu mai puțin entuziasm și mai puține tradiții, Dia de Muertos este sărbătorită în mai multe locuri, de cei ce-și amintesc de cei adormiți și dragi lor în ziua de 2 noiembrie. 

Nici noi, românii nu am uitat totuși de cei care ne-au părăsit, dedicându-le astfel prima sâmbătă din luna noiembrie. Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă este simbolizată prin pachețele reprezentate de o sticlă de vin, colivă, colăcei și multe alte preparate care sunt sfințite și ulterior împărțite alături de o lumânare. O tradiție specifică acestei zile este aprinderea a cel puțin două lumânări la mormintele celor adormiți, pentru a le încălzi sufletele. 

Asemănătoarea și totuși diferite, aceste sărbători au pătruns acum în sufletul tău, dar oare pe care o vei sărbători? Sau te-ai lăsat convins de toate?