În perioada contemporană, femeile încă sunt numite de unii bărbați ,,obiecte”  sau sunt învățate de mici că ele trebuie să fie supuse bărbatului.  

Ca orice fată, știu că mereu poate exista un pericol pe stradă. Evitarea străzilor întunecate, mersul alert în cartierele care nu îți oferă o siguranță la prima vedere, verificarea constantă a persoanelor care se află în spatele nostru și vorbitul la telefon cu o persoană sunt doar câteva măsuri pe care o fată le ia atunci când este singură, dar și câteva obiceiuri pe care le dobândește de-a lungul timpului. De ce nu putem să trăim într-o lume în care știm că nu ni se va întâmpla nimic, dacă ajungem în casă după ce se întunecă sau dacă purtăm ceva mai îndrăzneț?  

Rolul feminismului este acela de a lupta contra acestei temeri care a devenit ca o rutină în viața unei femei/fete și de a obţine egalitatea în drepturi a femeilor şi bărbaţilor. 

Feminismul este o mișcare în care toate genurile ar trebui să aibă  aceleaşi oportunități. Acesta are la bază respectarea experiențelor, identităților și cunoștințelor femeilor. Scopul principal al feminismului este acela de a pune capăt sexismului, exploatarea sexistă și realizarea egalității de gen depline, în drept și în practică.  

Mișcarea feministă a produs schimbări în societatea occidentală, mai ales prin: 

  • dreptul la vot al femeilor;  
  • acces mai mare la educație; 
  • salariul egal cu al bărbaților, dacă lucrează în acelaşi domeniu; 
  • dreptul de a iniția procedura de divorț; 
  • dreptul femeilor de a lua decizii individuale cu privire la sarcină (inclusiv accesul la contraceptive și avort); 

Mary Wollstonecraft  este considerată o fondatoare a feminismului datorită cărții ei din 1792, numită ,,O justificare a drepturilor femeii”, în care susține educația femeilor. Cea mai cunoscută feministă a timpurilor este Gloria Steinem. Este o jurnalistă, care a devenit cunoscută ca unul dintre liderii mișcării feminismului din America, dintre anii 1960-1970. 

Feminismul în România s-a manifestat în aceeași perioadă ca în Occident, la începutul secolului al XIX-lea și a fost influențat de-a lungul timpului de realitățile istorice, culturale, sociale și politice ale vremurilor. În Codul Civil din 1865 era prevăzută incapacitatea femeilor, având un statut asemenător minorilor și persoanelor cu incapacități mintale. Astfel, femeile nu puteau: să fie tutore; să încheie acte fără acceptul soțului sau al justiției; să își gestioneze propriile venituri şi își pierdeau cetățenia, dacă se căsătoreau cu un bărbat de altă naționalitate; 

În perioada interbelică, datorită adoptării unor legi, s-a îmbunătățit situația femeilor. Una dintre reprezentante ale feminismului în România a fost Eleonora Stratilescu

În prezent, an de an, are loc un miting pașnic numit „Împreună pentru siguranța femeilor” unde femeile și fetele își prezintă dorința de a trăi într-o lume mai bună, liberă de prejudecăți și unde pot să se simtă în siguranță. Multe femei/ fete afirmă faptul că mai avem cale lungă până acolo.