Zilele trecute, în cinematografele din toată țara a apărut un titlu care a stârnit tuturor un sentiment de nostalgie, curiozitate sau, de ce nu, pentru cei mai cârcotași, ironie. Alții au simțit indignare față de modul inedit în care regizorul Victor Canache a adus pe ecrane o versiune horror a celebrei povești, care spune lucrurilor pe nume fără menajamente. Probabil vă întrebați de ce vedeți pe ecran personaje umane și nu animale. Răspunsul e simplu … în viziunea regizorului, singurele animale care ar fi capabile de astfel de cruzimi am fi doar noi, oamenii. 

Actorii care au adus la viață personajele copilăriei noastre sunt Maia Morgenstern în rolul mamei văduve, Marius Bodochi în cel al unui vechi prieten de familie și, în rolurile copiilor, Răzvan Ilina, Silviu Corbu și Antonio Gavrilă. Un rol cheie în captarea atenției spectatorilor îl au tinerii actori care, în momentele culminante, transmit emoții puternice, ce țin spectatorii “împietriți” pe scaunele din sălile de cinema. Un factor important în înțelegerea poveștii este relația dintre mama copiilor și cumătrul său care urmărește frecvent activitatea din casa în care aceasta își crește singură copiii.  

Modul în care Victor Canache a adus la viață povestea pe marile ecrane este fidel operei literare scrise de Ion Creangă, folosindu-se același limbaj ce trimite la satul moldovenesc din secolul 19 și aceleași expresii și proverbe care de multe ori apropie spectatorul de personaje, făcându-l să înțeleagă treptat mentalitatea și scopurile protagoniștilor. Adaptarea făcută după iconica poveste a lui Creangă le oferă spectatorilor ocazia de a percepe cu adevărat tragedia creionată printre rânduri de către Ion Creangă, pe care acesta a reușit să o mascheze prin transpunerea personajelor în lumea animală, unde o relație pradă-prădător este una cât se poate de normală. 

Platoul de filmare a fost construit de la zero de către regizorul debutant și soția sa, care au demontat în câteva zile o casă veche pentru a refolosi lemnul vechi în crearea unei case rurale în stilul secolului 19 în satul Malu cu Flori din județul Dâmbovița. 

În concluzie, vă invităm cu căldură să vizionați în cinematografe acest film dacă nu aveți probleme cardiace sau sensibilități la vederea unui astfel de conținut extrem de explicit care v-ar putea afecta emoțional.