Ca majoritatea profesorilor din liceul nostru, domnul Ionuț Traian Neacșu, profesor de educație fizică, a susținut elevii în diverse activități sportive și extrașcolare din momentul în care a venit la Matei Basarab, fiind astfel foarte îndrăgit de elevii mateiști. Cu ocazia zilelor liceului, l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări.
- Ce amintiri din liceu au rămas în sufletul dumneavoastră?
Frumoasă întrebare! Sunt cam puține. Am absolvit liceul în Pitești, la vremea aceea fiind cel mai bun pe științele naturii, exact ca profilul clasei a IX-a F, pe care o am la dirigenție. Mă duceam cam greu la școală, fiindcă jucam fotbal pe atunci, aveam antrenamente foarte multe și era greu cu învățatul, precum și cu temele. Dar liceul meu se aseamănă mult cu liceul Matei Basarab și cred că de aceea îmi place aici, fiind o clădire de patrimoniu, eu fiind fascinat de istorie la rândul meu și având o afinitate pentru acest segment. Amintiri foarte multe nu am, fiindcă lipseam de la liceu fără voia mea, ceea ce nu era bine, dar am învățat să mă descurc, astfel încât să nu deranjez prea mult profesorii, aceștia înțelegându-mă de multe ori, iar eu străduindu-mă să am rezultate pe măsură.
- Încurajați elevii să meargă în paralel cu învățatul și cu sportul?
Au toată susținerea mea, mă bucur că și noi avem în liceu elevi care îmbină sportul cu învățatul. Este foarte greu, dar eu îi susțin, fiindcă stiu ce înseamnă și este un lucru mare să reușești să le echilibrezi, să le îmbini, atunci când ajungi istovit de puteri de la antrenament, și să încerci să te concentrezi și să-ți păstrezi prospețimea pe parcursul uneia sau mai multor ore în care profesorii cred că ai fost acasă și ești odihnit. Apreciez și respect foarte mult eforturile acestora!
Știu ce înseamnă să termini și orele și să stai în bancă, apoi să pleci la antrenamente, iar antrenorul să-ți ceară să faci performanță, să creadă că ai mâncat ce trebuie, că te-ai vitaminizat corect și că ești suficient de odihnit. Sunt foarte multe sacrificii pe care le face un sportiv, dar cu disciplină multă și multă ambiție se pot face lucruri frumoase în orice domeniu, nu numai in sport.
- Are Basarabul șanse să ajungă campion în competițiile sportive liceale?
Nu știu dacă are șanse acum, dar de la an la an încercam să adunăm cei mai buni
copii și să avem cele mai bune echipe reprezentative. De exemplu, anul trecut am câștigat foarte multe competiții la nivel de sector și ne-am calificat la fazele naționale. Mie nu-mi place doar să particip, ci să și câștig competițiile, fie că sunt sportive sau organizate într-un un domeniu de interes străin de activitatea mea principală. Știu că nu este un liceu cu profil sportiv, dar sunt convins că elevii de aici au un atuu: învață bine, au o capacitate de gândire și analiză mai dezvoltată și pot să-și folosească creierul intr-o manieră superioară celorlalți, trebuie doar să aibă încredere, orice este posibil dacă se vrea cu adevărat. NIMIC NU ESTE IMPOSIBIL.
- De ce ați ales să vă faceți profesor de sport?
Păi nu am vrut! A fost o întâmplare. Fiind in paralel și arbitru de fotbal, o altă activitate foarte frumoasă și foarte solicitantă în prezent, după ce am renunțat la fotbal, am avut o cunoștință care lucra în minister și mi-a spus să mă duc să depun un dosar. Când mi l-am depus, am intrat la liceul Dinu Lipatti, unde am predat și am fost fascinat de ceea ce am întâlnit, fiindcă elevii erau muzicieni. De acolo, treptat, mi-am luat toate gradele până la gradul I, pe care l-am dobândit aici, la Matei Basarab. Chiar nu regret și acum chiar îmi place foarte mult ceea ce fac. Basarab mi-a rămas în suflet pentru că am avut acum 12 ani o ședință la nivel de capitală în sala de festivități a liceului, și mi-am pus în minte să mă reîntorc aici ca profesor.
- Este lumea sportului un refugiu pentru tinerii cu diverse probleme?
Sportul mereu a fost un refugiu pentru aceștia. În general, au avut rezultate foarte bune, pentru că aveau niște nevoi sau griji, pe care le lăsau acasă și în sport au găsit un adăpost, au găsit motivație și competiție, disciplină și autocontrol. În orice ramură găsești copii care au rezultate foarte bune și nu dispun de cele mai bune condiții materiale, financiare, dar grijile de acasă au fost cel mai bun boost pentru a-și motiva ego-ul și a depăși poate copiii cu condiții optime la început de drum pentru a face performanță.
- Are nevoie generația noastră de susținere?
Discuția este mult mai amplă, dar da, generația aceasta are nevoie de susținere.
În principiu, fiecare generație are nevoie de susținere, inclusiv generația mea, toti avem nevoie de susținere și trebuie să acceptam lucrrul acesta, să înțelegem că este doar spre binele nostru pentru a progresa ca indivizi. Mă implic în cât de multe proiecte pot, încerc sa-i duc pe stadioane la meciuri, să-i implic în activitățile unde emoția și empatia sunt de un nivel ridicat, încerc să fiu un exemplu pentru orice tânăr din ziua de azi, pentru că sunt conștient că ei au nevoie de modele în viață și știu că orice greșeală pe care eu o fac în comportament și nu numai poate să fie copiată în mod eronat. Este o generație mult diferită față de ce am mai întâlnit eu în trecut, fiindcă au foarte mult acces la internet față de generația mea și sunt foarte deștepți și agili în acest secol al vitezei digitale. Au informație mai multă pe tavă și ei trebuie să învețe să și-o sorteze, să aducă profit și performanță dintr-un cumul de informații de cele mai multe ori aruncate în neant ca să înșele vigilența cititorilor sau ascultătorilor. Dar, repet, au nevoie de o direcție, o viziune despre viitor, fiindcă nu s-a născut nimeni învățat și la rândul meu mi-ar fi plăcut să am și eu aceste activități când eram la liceu, de aceea îi susțin din toata inima și trăim împreună farmecul adolescenței. Un sprijin major îl am din partea doamnei director, care m-a ajutat, m-a susținut și m-a încurajat să dau frâu liber imaginației pentru toate activitățile pe care vreau să le fac pentru elevi. Când a trebuit să corectez m-am conformat, am înțeles că elevii sunt și vor fi prioritatea colegiului nostru. Și ceilalți profesori ne susțin în toate activitățile și demersurile care trebuie făcute, avem armonie în cancelarie și asta este foarte important într-un colectiv mare de profesori, toți vrem binele liceului și încercăm să avem un climat propice atât pentru proiecte, cât și pentru competiții.
- Un mesaj pentru liceu, cu ocazia aniversării de 163 de ani?
Ne-a prins într-un moment greu anul acesta, dar sper ca în anii viitori să avem sala de festivități finalizată pentru ca majoritatea elevilor care sunt sau vor veni la Basarab să se bucure de ea, de spectacole, și să avem în continuare susținerea doamnei director, pe care am avut-o întotdeauna alături și nu putem decât să îi mulțumim pentru tot ceea ce face pentru colegiul nostru.
Nu in ultimul rând urez un sincer „LA MULTI ANI” liceului „MATEI BASARAB” și dragi mateiști, să fiți la fel de dornici de proiecte, să păstrați același entuziasm și abia aștept urmatoarele activități împreună, să ne bucurăm de ele sănătoși și să facem cinste acestui minunat colegiu!