Avem impresia că avem o viaţă liberă, că suntem stăpâni pe tot ceea ce ţine de noi. Totuşi, societatea şi statul în care trăim decid când putem să devenim adulţi şi când nu.

Mi se pare ciudat că, în momentul în care împlinim 18 ani, suntem consideraţi, brusc, adulţi şi nişte oameni cu discernământ. De parcă dacă am 17 ani şi 360 de zile, nu am aceeaşi minte ca atunci când împlinesc 18 şi, vezi Doamne, gata, sunt adult.

Practic, societatea a decis în locul nostru, al fiecăruia, când trebuie să devenim adulţi. Astfel, vine ziua aia, cea în care devenim majori, şi de atunci drepturile noastre se schimbă. Cu o zi înainte eram nişte copii. Din ziua majoratului, însă, suntem maturi, avem dreptul să conducem, dreptul la vot, toţi au impresia că de acum ne putem lua viaţa în propriile mâini.

Ne maturizăm din ce în ce mai mult odată cu trecerea fiecărui an al adolescenţei noastre. Cu toate acestea, oamenii din jurul nostru tind să ne considere responsabili abia în momentul în care devenim majori.

Este normal ca de la o anumită vârstă să devenim majori şi să fim consideraţi nişte oameni cu suficient discernământ, care să-şi poată purta singuri de grijă. Vârsta de 18 ani mi se pare potrivită, spre deosebire de legea din S.U.A., de exemplu, unde eşti major abia la 21 de ani. Mi se pare aberant să consideri un om capabil să conducă prudent la 16 ani, dar să nu poată deveni adult până la 21. Mai există şi cealaltă extremă, precum în Albania, unde majoratul legal se serbează la numai 14 ani.

Ceea ce-i ciudat este ideea că imediat ce am împlinit 18, toţi îşi schimbă percepţia despre noi. Toată lumea se poartă de parcă ne aflam în faţa unei uşi şi, în momentul în care am trecut de acea uşă, gata, am ajuns în altă lume, lumea adulţilor…

Cum totuşi este obligatoriu să existe o vârstă a majoratului, cea mai potrivită mi se pare cea de 18 ani. Dar de ce oare nu pot cădea toate statele la o înţelegere comună în această privinţă?! În toată lumea, se pare că există 8 variante considerate potrivite pentru serbarea majoratului legal, cea mai fragedă vârstă fiind cea de 14 ani, iar cea mai înaintată de 21.

About The Author

mm
Fost Redactor

[Activitate Nov 2015- Iul 2016]

Related Posts