1 din 10 nou-născuți din România au mame minore. Deși acest lucru se întâmplă mai rar în zilele noastre, nu înseamnă că este un fapt  ce ar trebui ignorat. Astfel, cu ocazia lunii femeii, acest articol este pentru voi fetelor, pentru cele care cunosc persoane care au trecut prin așa ceva sau care trec prin așa ceva, din pură dezinformare la momentul potrivit. 

Sexul este în continuare un subiect tabu atât pentru părinți, cât și pentru mulți adolescenți, metodele de contracepție deși sunt numeroase, sunt cunoscute doar de o mică parte dintre tineri, iar mersul la farmacie pentru a cere pastila de a doua zi este de multe ori urmat de o grimasă șocată și în același timp dezamăgită a farmacistei. Tocmai pentru a preveni acest lucru, am decis ca în acest articol să discutăm despre metode de contracepție.  

   Pe primul loc, bineînțeles că rămâne prezervativul și vă rog să nu cădeți în plasa replicii “eu nu pot să port”. Dacă acest lucru se întâmplă trebuie pur și simplu să îi urați zi frumoasă respectivului  și să mergeți să căutați pe cineva capabil în a înțelege riscurile la care se expun ambii parteneri când vine vorba se sexul neprotejat. Ar mai fi de adăugat faptul că au apărut și prezervativele feminine care au  o eficacitate de 95%, față de 98% cele masculine.  Acestea au același rol că cele obișnuite, dar sunt mult mai scumpe, însă nu putem pune preț pe sănătatea noastră, nu? 

A doua metodă, la fel de cunoscută o reprezintă anticoncepționalele. Trebuie reținut că ele, impreună cu toate celelalte variante doar previn sarcinile nedorite, însă nu ajută în cazul bolilor cu transmitere sexuală. Acestea nu trebuie luate după ureche, ci în urma unei vizite la medicul ginecolog pentru a va asigura că pastilele prescrise sunt potrivite pentru organismul vostru. Din păcate,  pot veni la pachet cu anumite efecte care la unele fete se observă mai pronunțat cum ar fi: îngrășare, schimbări de dispoziție, dureri de cap, modificări menstruale. Prin prezentarea acestor  posibile efecte, devine mai clar de ce vizita la doctor nu trebuie să lipsească. 

  Continuăm cu plasturii contraceptivi. Ce sunt aceștia vă puteți întreba? Patch-urile contraceptive sunt niște plasturi mici care se lipesc pe piele și eliberează două tipuri de hormoni, prevenind apariția unei sarcini nedorite, cu o eficacitate de 92%. Plasturele se lipește pe zone curate, uscate și după 7 zile se înlocuiește cu unul nou – la fiecare 7 zile trebuie să lipești un patch nou, timp de 3 săptămâni la rând. Ce trebuie reținut este faptul că ginecologul va va recomandă plasturele contraceptiv, în cazul în care nu vi se potrivesc alte metode de contracepție.  

  Metodele prezentate până acum sunt cele mai comune, dar nu trebuie trecute cu vederea nici celelalte: injecțiile contraceptive- se realizează o dată la 90 de zile; dispozitivul intrauterin- eficacitate 99%; implantul etc. În plus, niciuna din aceste variante nu trebuie luată fără recomandarea medicului specialist.  

    Țineți minte fetelor că nimic nu este mai important decât sănătatea și viața voastră!

About The Author

mm
Redactor & Fotograf & PR

Membru din Septembrie 2018

Related Posts