Pe măsură ce creștem, preferințele noastre în materie de cărți se schimbă considerabil și începem să ne orientăm către opere mai serioase, încercând să ne detașăm, încetul cu încetul, de lumea basmelor. Există însă o carte pe care o recomand fiecărei persoane pe care am întâlnit-o și anume „Micul prinț”, de Antoine de Saint-Exupéry.

Rezumat:

    În această carte este vorba despre un omuleț căruia îi plăcea să zboare cu avionul său. Odată, în timp ce zbura, se defectă ceva și ateriză într-un deșert. Acolo, el întâlni pe Micul prinț, cu care a ajuns să se împrietenească.

    Micul prinț era foarte curios și mai tot timpul îl întreba pe omuleț diverse lucruri. Într-o zi, Micul prinț se hotărî să plece și să viziteze celelalte planete. În prima se întâlni cu un rege, în a doua cu un înfumurat și tot așa. În sfârșit ajunse pe Pământ, unde se împrieteni cu o vulpe care era de felul ei mai înțeleaptă.

    Ajuns în deșert îi povesti toate acestea omulețului. După un timp, Micul prinț începu să se simtă ciudat. Își dădu seama că îl mușcase un șarpe. Atunci s-a dus în locul unde aterizase (căci nici el nu trăia aici), iar când un fulger trecu pe lângă el, Micul prinț dispăru. Omulețul cu avionul se întoarse acasă și de fiecare dată când privea stelele își amintea de prietenul său, Micul prinț.

   Poate acum vă întrebați: „De ce aș reciti o carte pentru copii de 10 ani?” Deoarece mesajul ei devine din ce în ce mai important și vizibil pe măsură ce creștem, fiind referitor la societatea în care trăim. O lume în care oamenii, cu cât înaintează în vârstă, nu stau să se mai bucure de viață și de toate momentele frumoase la care iau parte, pentru ei contând doar latura materială, mai exact, ce se poate observa cu ochiul liber. Mesajul principal al poveștii are legătură cu următorul citat: „Iată secretul meu. E foarte simplu: nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul este invizibil pentru ochi.”

   Astfel, vă invit cu mic, cu mare să răsfoiți acest roman scurt, de 100 de pagini (cu tot cu desene) și vă promit că nu o să regretați.

Știați că…?

   Micul Prinț este a patra cea mai tradusă carte din lume și a fost votată cea mai bună carte a secolului al XX-lea în Franța. Una din cele mai răspândite cărți din lume, a fost tradusă în 361 de limbi, inclusiv în Braille.

Citate deosebite:

„Tu trăiești în acțiunile tale, nu în corpul tău. Tu ești tot ceea ce faci, nu există un alt „tu”.”

„– Mai bine vino întotdeauna la aceeași oră, – l-a rugat Vulpoiul. – Iată, de exemplu, dacă vei veni la ora 16.00, eu de la 15.00 deja voi fi fericit. Și cu cât va fi mai aproape momentul, cu atât mai fericit voi fi. Iar dacă vei veni de fiecare dată la ore diferite, eu nu voi ști când să-mi pregătesc inima… Trebuie să respectăm ritualurile.”

„Iubirea e atunci când nu-ți e rușine de nimic, nu-ți e frică de nimic, înțelegi? Atunci când nu te vor trăda, nu te vor dezamăgi. Atunci când au încredere.”

„A te judeca pe tine însuți este mult mai greu decât a-i judeca pe alții. Dacă ajungi să te judeci cum trebuie, înseamnă că ești într-adevăr un om înțelept.”

Sursă: https://surasulcopilariei.wordpress.com/2015/08/23/micul-print-rezumat-de-antoine-de-saint-exupery/