Pe parcursul mai multor ani, femeile au fost considerate a fi în inferioritate față de bărbați, aceștia crezând că rolul unei doamne este de a sta acasă, cu copilul și de a pune bucate pe masă. Încet, încet, mentalitatea oamenilor s-a schimbat, iar femeia s-a emancipat. Secolul al XX-lea a reprezentat o perioadă de prosperitate, deoarece sexismul a fost în mare parte combătut. Așadar, în rândurile de mai jos, voi aduce un omagiu sexului frumos, prezentând câteva femei puternice care au schimbat lumea.

Oprah Winfrey (29 ianuarie 1954, Mississippi)

Cu toții am auzit măcar odată acest nume, chiar dacă, poate, nu cunoaștem detalii despre persoana care îl poartă. Oprah Gail Winfrey este o femeie de culoare, care la 19 ani a devenit primul corespondent de presă afro-american.  În momentul de față, este una dintre cele mai mari vedete ale televiziunii americane, deținând propria ei emisiune și o avere de 3 miliarde de dolari. Conform revistei Forbes, este cea mai bogată femeie de culoare din lume.

Din păcate, copilăria ei nu a fost una fericită, deoarece provenea dintr-o familie săracă. Mai mult decât atât, părinții ei au divorțat, iar Oprah a fost crescută de bunici. Într-un interviu acordat celor de la The Hollywood Reporter, vedeta spune că la vârsta de 14 ani s-a gândit să se sinucidă, după ce a rămas însărcinată în urmă violului provocat de unchiul ei. „Voiam să mă sinucid […] Dacă aș fi avut acces la internet, probabil că astăzi nu mai eram în viață [..]”, a declarat aceasta.

După acest incident, s-a dus să locuiască alături de tatăl ei și a suferit un avort spontan, iar în acel moment părintele i-a spus că viața i-a oferit „o nouă șansă”. Cuvintele lui au urmărit-o toată existența și au motivat-o pe Oprah Winfrey să atingă succesul de care se bucură astăzi. „Am fost, în multe feluri, salvată de acea întâmplare nefericită și atunci am luat decizia de a-mi schimba viața, de a reuși”.

Anne Frank (12 iunie 1929, Frankfurt-martie 1945, Bergen-Belsen, Germania)

Annelies Marie „Anne” Frank a fost o tânără evreică germană, ce a căzut victimă nazismului din cel de al Doilea Război Mondial. A ajuns cunoscută datorită jurnalului intim, în care a scris cum a fost pentru ea perioada de doi ani, în care a stat împreună cu mai multe familii într-o ascunzătoare din Amsterdam. Inițial, nu s-a gândit la publicarea scrierilor ei, dar în momentul în care ministrul Gerrit Bolkestein a ținut o cuvântare în care a menționat valoarea documentară a mărturiilor scrise ale suferințelor îndurate de neerlandezi în timpul ocupației naziste, aceasta se decide să își rescrie jurnalul, cu dorința de a-l publica. „Vreau să continui să trăiesc, chiar și după ce am murit.”, afirmă Anne.

Înainte să fie trimisă, împreună cu părinții și sora ei, la Auschwitz, un domn i-a ascuns jurnalul, având intenția de a i-l înapoia după război. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece Anne a murit împreună cu sora ei, din cauza unei epidemii de tifos. Otto Frank, tatăl acesteia, a fost singurul care a supraviețuit și și-a dedicat restul vieții încercând să publice jurnalul fiicei lui.

Cartea a ajuns să fie tipărită în peste 70 de limbi și este inclusă în mai multe liste ale celor mai bune cărți publicate în secolul XX. În plus, în anul 2009, UNESCO a inclus manuscrisele „Jurnalului Annei Frank” în Registrul „Memoria Lumii”, al documentelor cu o valoare universală excepțională.

Fundația „Anne Frank” din Amsterdam a declarat că „timp de decenii Anne a fost simbolul mondial al Holocaustului.”

În concluzie, încă de la începuturile omenirii, femeia a fost, este și va fi o verigă foarte importantă în dezvoltarea lumii, prin tăria de caracter pe care o posedă.