Cu cât înaintăm în vârstă ne dorim să devenim din ce în ce mai independenți, iar prezența părinților în preajma noastră să fie minimă. De foarte multe ori, ne plângem deoarece aceștia ne invadează spațiul personal, spunându-le că sunt mult prea protectivi. Dacă și tu gândești așa, țin să te anunț că lucrurile pot sta mult mai rău de-atât.

Nu știu câți dintre voi ați citit despre Sindromul Münchausen prin transfer. Acesta reprezintă o afecțiune ce are loc în momentul în care o persoană îi provoacă unei alte persoane, diferite boli pentru a-i putea oferi ulterior atenție medicală. Sindromul implică, de obicei, o mamă și copilul ei, fiind o formă de abuz asupra copilului din partea mamei. Mama va relata simptome false sau va cauza simptome reale pentru a face să pară că odorul ei este rănit sau bolnav.

De asemenea, cei ce suferă de acest sindrom pot crea simptome prin otrăvirea alimentelor, injectarea unor diferite substanțe, supradozaj de medicamente, suprainfectarea altor leziuni deja existente, toate aceste lucruri pentru a încerca să ofere îngrijire medicală, iar pacientul să depindă în totalitate de cel ce îl îngrijește.

Așadar, dacă aveați impresia că familia voastră exagerează, puteți observa că sunt cât se poate de normali.

Pentru a înțelege mai bine care sunt efectele asupra copilului, vă invit să urmăriți documentarul „Drag mea mamă moartă” în care se prezintă povestea reală a unei tinere ce este mințită de către propria mamă că suferă de o multitudine de boli încă din naștere. Aceasta își da seama că ceva nu este în regulă, dar, din cauza tratamentelor false și a fricii, nu reușește să gândească limpede și sfârșește prin a-și omorî mama, împreună cu un băiat pe care l-a cunoscut în mediul online. Drept consecinţă, petrece 10 ani în închisoare (din 2016, până în 2026). Pe baza acestui caz, a apărut și o mini-serie, numită „Actul”, cu actrița Joey King în rol principal. Ambele filme se găsesc în prezent pe „HBO GO”.

O altă recomandare ar fi cartea „Obiecte ascuțite”, de Gillian Flynn, în care personajul  principal reușește să scape de sub controlul mamei, dar o întâmplare neașteptată o face să se reîntoarcă acasă, unde descoperă că sora ei mai mică nu a avut același noroc. Romanul de suspans și mister are în centru o serie de crime pe care Amma trebuie să le investigheze, iar deznodământul  este unul cu totul neașteptat. De asemenea, se urmărește și efectul pe care sindromul mamei îl are asupra celor două surori. Această carte este de asemenea ecranizată, sub forma unui serial, pe HBO GO.

În concluzie, gândiți-vă de două ori înainte de a spune că părinții voștri sunt prea sufocanţi sau exagerați, deoarece ne vor doar binele și, deși nu ne oferă libertate totală, nici nu ne controlează viața ca în cazurile prezentate mai sus. Ei vor doar să ne protejeze cât mai mult de realitatea, crudă uneori, prin care trece inevitabil orice om.

Sursa: https://m.sfatulmedicului.ro/Psihologie-si-psihoterapie/sindromul-munchausen-prin-transfer_17298