„Hope was tricky like water. Somehow it always found a way in.”-Ruin and Rising Dacă întunericul ar fi un loc? Dacă monștrii de sub pat sau din dulap ar fi reali, ascunzându-se în negrul nopții, așteptându-te să stingi lumina?

„Shadow and Bone” este numele trilogiei scrisă de Leigh Bardugo, care urmărește povestea unei cartografe din Armata Întâi, care descoperă că poate invoca lumina. Prima carte a trilogiei, „Shadow and Bone”, a fost publicată în 2012, urmată de „Siege and Storm” și „Ruin and Rising”.
Povestea este pe atât de captivantă, pe cât este de simbolică, fiind inspirată de Rusia Țaristă și de folclorul rus, aducând la lumină religiile din zilele noastre, cum ne afectează credința, legendele și poveștile copilăriei. Cărțile sunt relatate din perspectiva personajului principal, Alina Starkov. Acest lucru ne permite să experimentăm lumea prin ochii ei imperfecți, nesiguri, o străină aruncată într-un tărâm unde nu se potrivește, ca o piesă de puzzle care nu e la locul ei.
Acțiunea se petrece în Ravka (inspirată de Rusia Țaristă), care este o țară zdrobită de război din Nord și Sud, Fjerda și Shu Han. Țara este împărțită în Vest și Est de către o falie de Întuneric, creată în trecut de către un puternic Grisha, care putea controla întunericul. Acum, fisura este bântuită de monștrii (Volcra), și călătoriile către partea cealaltă sunt dificile, aproape imposibile. Un grisha care poate invoca lumina era un sfânt în cărțile de copii, o legendă, o speranță a credincioșilor că Falia poate fi distrusă o dată pentru totdeauna.
Sistemul magic este incredibil de complex. Armata a Doua este formată din soldați Grisha, care posedă abilitatea de a manipula elementele la nivel molecular (Știința Mică). Există trei ordine: Corporalki, Materialki și Etherealki. Corporalki este The Order of The Living and the Dead și sunt cei mai puternici, întrucât pot vindeca corpul uman, dar și omorî, oprind circulația sau respirația victimei. Materialki este The Order of Fabrikators, aceștia lucrând cu metale și substanțe chimice pentru a crea cele mai periculoase arme. Etherealki, The Order of the Summoners, controlează aerul, apa, dar și focul. Uniformele acestora sunt numite kefta și au culori specifice în funcție de ordinul fiecăruia, fiind brodate cu simbolurile lor.
Ce este impresionant la aceste cărți este elementul realist, acoperind subiecte importante despre politică și abuzul de putere. Cum ne influențează lucrurile impuse de către puterea unei națiuni? Cum suntem manipulați de propria noastră credință? Ce este iubirea pentru fiecare dintre noi?
„The ox feels the yoke, but does the bird feel the weight of its wings?”-Siege and Storm
Trilogia a avut oportunitatea de a fi adaptată într-un serial de către platforma Netflix. Acesta a apărut pe data de 23 aprilie 2021 și își păstrează de 5 zile locul întâi în toată lumea. Serialul urmărește povestea primei cărți a trilogiei, combinată cu seria Six of Crows, care are loc în același univers. Six of Crows se petrece în Ketterdam, inspirat de Amsterdam, în perioada Provinciilor Unite, un oraș al comerțului internațional ce găzduiește numeroase organizații criminale. Dilogia încorporează șase tâlhari și un jaf în stilul Ocean’s Eleven într-o închisoare de cea mai înaltă securitate. Din moment ce poveștile se leagă, în serial, criminalii din Ketterdam vor fi abia la începutul carierei lor.
Dialogul amuzant și rapid al personajelor este printre cele mai captivante lucruri ale acestui serial, alături de imaginea extraordinară, care te introduce în această lume fascinantă. Detaliile incluse în desene, cărți și locuri, precum și numele fiecărui episod sunt remarcabile, în special pentru cititori, indicând anumite aspecte ale personajelor, care pot trece neobservate fără un ochi mai atent. Acțiunea este constantă, fără să neglijeze pentru o secundă latura emoționantă și nostalgică a acesteia. Shadow and Bone este, fără îndoială, cel mai bun serial al anului 2021.

„What is infinite? The universe and the greed of men.” – Shadow and Bone