Cred că mai multe persoane s-au plictisit de metoda clasică de învățat, nu numai eu. Să ai o carte în brațe, din care să citești și după fiecare pagină să caști, parcă nu este tocmai cea mai distractivă modalitate de a-ți satisface plăcerea cunoașterii unei limbi străine. Dar multe persoane nu își dau seama că asta nu e cea mai bună și eficientă metodă de a o face. Treci de o pagină, spui că ai învățat-o, așa că o lași terminată și nu te mai întorci la ea niciodată, ceea ce te face să uiți anumite lucruri, pe care le-ai „învățat”.
Sper ca următoarele tipsuri să vă ajute în propriul proces de învățare:
- Ține un jurnal !
Sunt sigură că la vârsta adolescenței nu se gândește aproape nimeni la scrierea într-un jurnal, dar dacă ne gândim puțin la câte se întâmplă în viața noastră, putem realiza că sunt atât de multe de spus: de la gândurile cele mai ascunse, până la cele mai banale, dar și amuzante momente ale zilei. Fiecare poate să-și dedice câteva minute dintr-o întreagă zi şi să se gândească la câteva fraze, pe care să le aștearnă pe hârtie, despre ziua respectivă. Scrie-le în limba pe care dorești să o înveți. Probabil că nu știi un cuvânt, două pe care vrei să le scrii, probabil că nici nu ești preocupat în momentul acesta de acele cuvinte, așa că le scrii în română, doar ca să fie terminată fraza. Dar dacă azi ai avut o activitate, care te-a făcut să ai nevoie de acel cuvânt, poate că și săptămâna viitoare te vei lovi de el. Într-o zi, cândva, vei avea curiozitatea și îl vei căuta. Acesta este un mod de a învăța, prin care o prietenă, care nu este româncă, a reușit să învețe în doar câteva luni destul de mult din vocabularul şi gramatica limbii române.
- Găsește-ți timpul să observi!
Altă metodă eficientă de a învăța este una pe care o avem în fața ochilor, dar nu o deosebim de rutina zilnică. O zi obișnuită este una dintre cele mai bune modalităţi de a ne testa cunoștințele. Cu toții mergem pe stradă, vedem, auzim, simțim lucruri. În loc să mergem cu mintea goală, de ce să nu o provocăm? Hai să vedem câte cuvinte nu am știut azi! În timpul mersului spre liceu, plimbării prin parc sau doar trezirii de dimineață, doar uită-te puțin prin jur. Gândește în limba pe care vrei să o studiezi: „Oh, uite! E un copac! Știu cum se zice în …? Da, este ..!! uhm, nu cred că știu cum se zice asta în …” . Dacă nu știi, atunci scrie acel cuvânt în notițele telefonului. La sfârșitul zilei, acolo se pot aduna doar 3 cuvinte sau pot fi chiar și mai multe, depinzând de gradul tău de cunoaștere a limbii respective sau a complexității acțiunilor tale din acea zi. Când ajungi acasă notează-l pe un post-it, lipește-l undeva unde poți să-l vezi mereu, până când îți intră în minte, apoi, dă-l jos! Oare cât de multe cuvinte poți învăța în felul asta? Dar asta depinde doar de tine. Repetiția este mama învățăturii!
- Întâmplarea te face să citești!
Oricând ai ocazia, citește lucruri scrise în limba pe care dorești să o înveți! O revistă, o carte, un afiș, un articol, subtitrarea unui film, niște adăugiri dintr-un videoclip de pe youtube, orice. Citește! Dacă citești, îți menții antrenată memoria și ți-o pui la încercare. O faci să înțeleagă anumite lucruri de gramatică, să își întipărească structuri sau cuvinte de bază, folosite zilnic. Dacă citești, până și vocabularul ți se va dezvolta, gramatica și sintaxa propoziției ți se vor fixa în minte și, în cele din urmă, prin exercițiu, vei reuși să construiești de unul singur propoziții şi fraze, ca mai apoi să poți comunica în acea limbă.
- Schimbă-ți setările propriului telefon!
Pe parcursul unei tabere, în timpul unui Mind Lecture, am aflat și această modalitate. Am ascultat un băiat vorbind despre cum el însuși a învățat limba arabă, în doar 6 luni. Pentru toți ceilalți părea imposibil așa ceva, însă pentru el nu a fost. Ne-a povestit cum a încercat, la început, să asculte, să citească, dar nu a funcționat prea bine asta. Ca să fie mereu nevoit să înțeleagă această limbă, și-a schimbat limba pe care era setat telefonul lui. Fiind mereu cu telefonul în mână, iar citirea, traducerea și înțelegerea devenind o necesitate, a putut în doar câteva luni să învețe araba. Poate că încă pare imposibil pentru ceilalți, însă trebuie să ținem minte că până și cele mai mici gesturi ne ajută în scopul nostru.
- Folosește-te de tehnologie!
Chiar dacă asta pare o idee cam vagă, nu ai idee câte surse de învățătură se ascund în spatele cuvintelor de revoltă ale bunicilor la adresa noii generații: „Stă doar cu ochii în telefon, nu mai poți nici să vorbești cu el, că nu aude şi nu vede nimic în jurul lui! Halal tehnologie!” Cu toate că și asta e parțial adevărat, nimeni nu știe, de fapt, ce facem cu telefonul în mână întotdeauna, la câte ne poate ajuta… Doar cunoscătorii știu: tehnologia ajută! Știu că e greu de crezut, dar este adevărat. Pe youtube, pe google play/app store, pe chrome sau alt browser de căutare, putem găsi multe unelte ce ne ajută la învățarea limbilor străine. Fie că sunt canale de youtube, fie că sunt aplicații pentru telefonul mobil sau tabletă, chiar și site-uri dedicate acestui scop. Desigur, nu toate sunt perfecte, însă, dacă avem intenția de a căuta, sigur vom găsi unele care ne sunt și folositoare. Așa că doar dă un rapid search pe google și vei rămâne uimit de câte rezultate vor apărea și te vor ajuta. De asemenea, prin intermediul Internetului poți vorbi cu străini, cu vorbitori nativi ai acelei limbi, care te vor ajuta să te familiarizezi cu ea și să ai o exprimare cât mai naturală în timp ce exersezi. Există, și pentru acest lucru, aplicații care te ajută să găsești astfel de persoane, vorbitori nativi ai limbii pe care vrei să o înveți.
Sper că sfaturile mele vă vor ajuta.
Daca aveţi şi alte secrete care v-au ajutat să învăţaţi o limbă străină, vă rugăm să ni le împărtăşiţi!