Unitate în diversitate” este deviza Uniunii Europene. Suntem  parte dintr-o comunitate care nu ține cont de culoarea pielii, de rasă sau de convingeri, cu toții suntem egali.

Vineri, în cadrul deschiderii Clubului European din Liceul Teoretic „Jean Monnet”, elevi de toate vârstele au aflat importanța comunicării și a integrării europene. Încă de la început, s-au format două tabere: România și Uniunea Europeană. După deschiderea programului, invitații au fost întrebați de ce au ales să stea  în partea ce reprezintă România, respectiv Uniunea. Unul dintre răspunsuri a fost: „Am ales UE, pentru că aici aveam mai mult loc”. Pe moment mi s-a părut un răspuns legat strict de capacitatea sălii,  însă, după ce am analizat un pic răspunsul, am  înțeles că aceasta este principala cauză a imigrării către Uniunea Europeană. Aici, fiecare om își găsește locul undeva, iar Europa este un spațiu vast, cu o deschidere nemărginită. Continentul european a avut  întotdeauna o atitudine deschisă față de restul lumii.

A avut loc și o mică dezbatere pe tema refugiaților. Părerile au fost împărțite. Cei mai mulți elevi  susțin acceptarea refugiaților și integrarea lor, însă sunt și păreri sceptice, conform cărora venirea unui număr atât de mare de refugiați ar putea afecta unitatea națională a țărilor europene și securitatea internațională.

Un alt interesant subiect abordat, intitulat „Lucruri pe care nu le știai despre școlile europene”, s-a bazat pe gândirea critică, prin compararea mai multor sisteme de învățământ din spațiul european.

Artiștii liceului au pregătit diverse programe artistice :  muzică pop, rock și teatru. Cu mult talent și  dăruire, ei au  încântat publicul și i-au distrat atât pe profesori, cât și pe elevi.

La finalul programului, organizatorii au invitat publicul doritor să se alăture Clubului European „Jean Monnet”.

Suntem bucuroși că putem colabora cu oameni atât de motivați și de binevoitori !

Le urăm mult succes  în activitățile ce vor urma și întâmpinăm cu un zâmbet relația de prietenie care s-a creat între Colegiul National „Matei Basarab” și Liceul Teoretic ”Jean Monnet”.

BHM urează multă baftă Clubului European!

 That Facebook ID is unauthorized for use, please go to Settings and add it.

La finalul spectacolului am întrebat mai mulți elevi cum li s-a părut activitatea și dacă li s-a schimbat părerea în legătură cu Uniunea Europeană după acest eveniment.

Câteva dintre răspunsurile lor sunt:

“Foarte drăguț, m-a ajutat să înțeleg de ce este așa importantă integrarea, însă nu sunt de acord cu venirea refugiaților. Părerea mea este că soiurile rele se strecoară printre refugiați. Activitatea de astăzi a definitivat părerile, nu le-a schimbat.”

“Minunat, aș mai sta, dar trebuie să ajung la oră. Momentul meu preferat a fost dezbaterea. Nu sunt nici pro, nici contra refugiaților. Sunt de ambele părți”

“Da, mi-a schimbat părerea față de refugiați. Înainte mă gândeam de ce vin la noi, de ce vin în Europa și de ce ne invadează. Eram contra, însă acum sunt pro și mă gândesc cum putem să facem un bine.”

Președintele Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic „Jean Monnet”, Mihnea Șerban,  a fost de acord să ne spună opinia lui în legătură cu evenimentul:

BHM: Cum ți s-a părut în calitate de organizator evenimentul de astăzi, adică deschiderea Clubului European „Jean Monnet”?

SM: A fost un eveniment strălucit din punctual meu de vedere, din punctul de vedere al unui organizator a ieșit foarte bine. Mulțumim pentru participarea BHM, este un moment foarte important pentru LT”Jean Monnet”, deoarece începe să se deschidă către alte licee. Nu mai suntem singuri. Încercăm să aplicăm practicile Uniunii Europene și la nivelul liceelor din București. Vrem să fim uniți!

BHM: În calitate de elev, părerea ta despre integrarea României în UE s-a schimbat odată cu evenimentul?

SM: România trebuie să facă parte din Uniunea Europeană, „marea familie” trebuie reîntregită. Mai ales după tragedia produsă de Al Doilea Război Mondial și după căderea comunismului, s-a observat integrarea noastră treptată.

BHM: Care este părerea ta în legătură cu refugiații? Este aceeași pe care o aveai azi de dimineață sau s-a schimbat?

SM: Europa trebuie să dea dovadă de unitate și de egalitate nu numai față de cetățenii europeni, ci și din afară. Mai ales în situațiile în care oamenii trăiesc în condiții precare , Europa trebuie să întindă o mână de ajutor pentru a reîntregi familia globală.

BHM: Astăzi a fost o zi de deschidere și de unitate?

SM: O zi în care toți suntem frați , suntem prieteni și în care totul a decurs perfect!