„Un cititor trăiește o mie de vieți înainte de a muri. Cel care nu citește niciodată trăiește doar una.” (R.R.Martin)
Fiecare carte este aparte, dar există unele care cu adevărat își pun amprenta în viața noastră, printre care și în a mea.
Iată câteva cărți care merită să fie citite.
- Mizerabilii de Victor Hugo
O adevărată capodoperă a literaturii universale și unul dintre cele mai complexe romane pe care le-am citit. Este o poveste despre obsesie, dragoste, dar și onoare, care se desfășoară pe tărâmurile Franței, în secolul al XIX-lea. Romanul urmărește povestea unui fost condamnat, dar unul dintre cele mai interesante lucruri despre acest roman este modul în care este povestit, urmărind viața „mizerabililor” din societate și arătând modul în care supraviețuiesc, iubesc, suferă. În același timp, pictează imaginea perfidiei, răutății, dar și a compasiunii oamenilor. O poveste care înfățișează istoria Franței, arhitectura Parisului, justiția, religia și iubirea.
„Soarele s-ar stinge dacă n-ar mai iubi nimeni.”
- Crima din Orient Express de Agatha Christie
Romanele Agathei Christie nu dau greș niciodată și sunt, personal, cărțile mele preferate. Nimic nu este mai surprinzător, mai neimaginabil, decât elucidarea misterelor de către Hercule Poirot, detectivul belgian care își face apariția în Crima din Orient Express. Povestea urmărește călătoria în Orient Express, care se dovedește a fi locul unei crime: un pasager este găsit mort, înjunghiat de 12 ori. O mână de oameni izolați sun toţi suspecți de crimă, tipic Agathei. Finalul însă a fost ce m-a surprins cel mai mult, odată cu modul în care fiecare detaliu este plănuit la perfecțiune. Toate acestea, alături de remarcile pline de umor și agerimea lui Poirot fac cartea o bijuterie a cărților polițiste.
„E tare ciudat omulețul acesta. Un geniu? Sau un țicnit? Va rezolva oare acest mister? Imposibil, nu văd nicio rezolvare. E prea încurcat totul… Poate că toată lumea minte… Chiar și așa, nu mă ajută cu nimic. Dacă toți mint, lucrurile sunt la fel de încurcate și dacă ar spune toți adevărul.”
- Coliba unchiului Tom de H. Beecher-Stowe
Cel mai bine vândut roman al secolului al XIX-lea, după Biblie, „Coliba unchiului Tom” a fost o carte cu un puternic impact asupra atitudinilor față de sclavie și față de afroamericani în SUA, care m-a impresionat până la lacrimi cu povestea ei. Romanul este concentrate pe unchiul Tom, un sclav negru în jurul căruia gravitează celelalte personaje-sclavi și stăpâni de sclavi. Este descrisă realitatea trăită de ei: chinurile și durerea la care sunt supuși, atât adulții, cât și copiii, separarea de familie în schimbul averii, săracia și umilirea oamenilor de culoare. Singurul lucru pe care îl mai au este iubirea unul față de altul și credința, care poate depăși ceva atât de tragic și de distructiv ca înrobirea oamenilor nevinovați.
„Când în privirile copilului strălucește o adevărată iluminare, când sufletul lui suav se dezvăluie în cuvinte mai gingașe și mai înțelepte decât ale celorlalți de-o seamă cu el, nu spera să-l poți păstra; căci el poartă pecetea divină și scânteia nemuririi îl răzbate în priviri.”
- Singur pe lume de Hector Malot
Romanul spune povestea lui Remi, un orfan crescut de o doică până la vârsta de opt ani, într-un sat sărman din Franța, care este găsit pe o stradă din Paris și este luat în custodie de niște oameni, apoi vândut și străbatând țara în lung și-n lat. Condamnat parcă să fie despărțit de toți oamenii pe care îi iubește, blestemat, acesta are speranța că, într-o zi, își va găsi familia. „Singur pe lume” a fost romanul care m-a impresionat cel mai mult în copilărie și care mereu va avea un loc special în sufletul meu. Este o poveste despre prietenie, familie și despre călătoria spre maturizare.
„Cât de sărac este graiul buzelor față de cel al ochilor. Cât de reci și goale sunt cuvintele în comparație cu ochii.”
- Aventurile lui Sherlock Holmes și Memoriile lui Sherlock Holmes de Sir Arthur Conan Doyle
Unde poți da greș cu faimosul Sherlock Holmes? Acestea au fost primele cărți polițiste pe care le-am citit și de atunci m-am îndrăgostit. Sherlock își începe aventurile în romanul „Un studiu în roșu”, rezolvând, prin spiritul său de observație și atenția sa, un păienjeniș enigmatic de intrigi și întâmplări incerte, în care sunt antrenate personaje dintre cele mai ciudate. Ingenioasele scenarii, desfășurate în decorul Angliei de la sfârșitul epocii victoriene, sunt relatate de unicul Watson, tovarășul lui Holmes în dezlegarea misterelor. Fiecare enigmă este distinctă, complexă și tulburătoare, având un răspuns cu atât mai surprinzător.
„Lumea e plină de minunății mărunte, pe care însă prea puțini fac efortul de a le băga în seamă.”
Surse: cărturești.ro