Oare am dreptul la educație? Oare am dreptul la liberă exprimare? Oare am dreptul la un loc de muncă, indiferent de religia sau orientarea sexuală pe care o am? Trei întrebări diferite, însă care au același răspuns: da, deținem aceste drepturi, însă se pare că mulți dintre noi nu cunosc acest lucru.

O sută de elevi și-au propus să informeze cetățenii despre drepturile pe care ei înșiși le au, dar și să fie schimbarea pe care vor să o vadă în lume. Sunt atâtea personalități distincte, dar care și-au unit sufletele și au realizat că au un scop comun: schimbarea lumii.

Așteptăm schimbări din partea societății, însă apoi ne dăm seama că noi suntem societatea. Totuși, când realizăm acest lucru, de ce nu venim cu propuneri, idei, inițiative? Ne este oare teamă că vom eșua? Această teamă n-ar trebui să existe în niciunul dintre noi, deoarece ne va împiedica să demonstrăm lumii abilitățile pe care le avem,  ne va împiedica să evoluăm și să ne atingem obiectivele.

Cert este că această teamă despre care vă vorbesc nu se găsește nicidecum în grupul “Mateiștii”. Fiind implicați într-un proiect european numit Citizen Rights, și-au propus să se facă evidențiați prin câteva valori elementare într-o societate: implicare, creativitate, comunicare.

Proiectul lansează o provocare pe care elevii din Colegiul Național “Matei Basarab” au acceptat-o: conceperea unui plan și desfășurarea unor activități ce au ca scop informarea despre drepturile omului și drepturile cetățenilor în Europa.

În concurs sunt implicate zece țări, fiecare având participante cinci școli. Deși pare imposibil ca Mateiștii să fie cei care vor câștiga și care vor reuși să aplice tot ce-și propun, ei nu merg pe acest principiu și nici nu au de gând să lase loc pentru el în mintea lor. Sunt pozitivi și convinși că, prin lucru în echipă și devotament, vor realiza ceea ce pentru alții pare de neatins.

Vorbele sunt de prisos, faptele sunt cele care vor conta, drept pentru care vă invităm să urmăriți pe site în perioada imediat următoare ceea ce au realizat. Până atunci, nu rămâneți indiferenți și susțineți-vă colegii, pentru a ajuta la formarea unei societăți la care visați!

Update: Vă anunțăm bucuroşi că echipa “Mateiştii” a câştigat competiția desfăşurată între 50 de şcoli din 10 țări europene! Doi membri ai echipei vor merge la Bruxelles pentru a prezenta proiectul, aşa că îi felicităm şi le urăm multă baftă!

About The Author

mm
Fost Redactor-Șef

[Activitate Oct 2015-Oct 2018] Încrezătoare în schimbarea lumii și ambițioasă, urmărește să analizeze oamenii din interior, iar apoi să le expună secretele prin scris.

Related Posts