Disclaimer: Informațiile și sfaturile conținute în acest articol nu le înlocuiesc pe cele oferite în cadrul unei relații doctor-pacient. Dar trebuie să fiți precauți cu informațiile sau sfaturile primite de oriunde, chiar și de la persoanele de specialitate!

Am întâlnit destul de des fete convinse că “weightlifting”-ul face femeile prea mari şi masculine. Dar este fitness-ul pentru bărbaţi atât de diferit de fitness-ul pentru femei? E ceva ce trebuie făcut diferit?

În primul rând, să enumerăm câteva caracteristici specifice celor două genuri:

Barbatii Femeile
-muşchi mai explozivi (răspund mai bine la intensitate)  -răspund mai bine la un volum ridicat (mai multe repetări, seturi)
-le este mai greu să-şi găsească o poziţie a corpului comfortabilă în timpul exerciţiilor complexe -sunt mai flexibile (de aceea, femeile îşi pot găsi mai uşor forma corectă la genuflexiuni, îndreptări etc.)
-creştere in masă musculară mult mai rapidă, datorită cantităţii ridicate de testosteron -suferă mai mult în urma înfometării sau consumului excesiv de alcool şi tutun
-corpul lor preferă să folosească mai mult carbohidraţii şi proteinele  drept energie -corpul lor preferă să folosească mai mult grăsimea drept energie, dar nu trebuie să existe vreo lipsă de macronutrienţi sau micronutrienţi în alimentaţie
-grăsimea depozitată mai mult pe burtă -grăsimea depozitată mai mult pe coapse, şolduri, sâni
-procent de grăsime corporală mai scăzut (de exemplu, unui bărbat îi sunt vizibile “pătrăţelele” de la 12% bodyfat, iar unei femei de la 20%) -cvadricepsul este în mod normal mai dezvoltat decât bicepsul femural (pericol de accidentări)
-rezistenţa cardio-vasculară mai mare -au un sistem imunitar mai activ, fapt care ar explica de ce femeile trăiesc mai mult
-plus 7 cm la înălţimea medie -un psihic mai puternic
-oase, ligamente şi tendoane mai puternice

În al doilea rând, să răspundem la câteva întrebări frecvente:

Ce este tonifierea?

Conceptul de tonifiere este de multe ori înțeles greşit. Tonifierea este, în realitate, starea de semi-contracție a muşchiului, după ce ai făcut activitate fizică. În special,fetele vor un aspect tonifiat. Ca să obții ASPECTUL de tonifiere pe care îl au modelele, trebuie să faci două lucruri:

 – să-ti creşti masa musculară

– să arzi grăsimea care acoperă muşchii, astfel incât să fie vizibili

Nici repetările multe cu greutați mici, nici pastilele sau alte suplimente şi nici activitățile îndelungate de cardio NU o să-ți ofere un corp “tonifiat”, iar exercițiile de tonifiere nu există.

Dacă lucrezi cu greutăți, vei deveni prea mare?

Chiar NU ai de ce să-ți faci griji în legătură cu asta. Corpul femeilor produce puțin testosteron, iar creşterea în masă musculară este lentă chiar şi pentru băieți. Cu o alimentație sănătoasă şi cu un bodyfat de 25% sau mai mic, nu cred că se poate ajunge la performanța de a deveni prea mare în mod natural. Nici măcar seturile heavy de sub 5 repetări nu-ți vor oferi un aspect masculin. Un model (cel puțin de fitness) nu face foamea, dar mănâncă sănătos. Şi până la urmă, există oglinzi. Dacă ți se pare că devii prea musculoasă, te poți opri… deşi nu cred că va fi cazul.

Flotările sau alte exerciții pentru pectorali micşoreaza sânii fetelor?

 Mărimea sânilor este determinată în mare parte de genetic şi bodyfat, iar micşorarea acestora se poate întâmpla dacă nu mananci. Mănânca suficient şi variat, mai ales dacă eşti în perioada adolescenței. Dar nu, dacă îti lucrezi pectoralii, sânii tai nu se vor micşora, ba chiar vor părea mai mari, datorită muşchilor care îi vor susține.

E normal să poți împinge la piept mai multă greutate decât la genuflexiuni?

Ă… se pare ca nu, corpul nostru este proiectat să ridice, în mod normal, mai multă greutate la genuflexiuni decât la împins. Dar putem presupune că un băiat/bărbat în primele sale luni de ridicat greutați nu are tehnica la genuflexiuni foarte bine insuşită şi nu este obişnuit cu durerea pe care o transmit coapsele  atunci când sunt folosite intens. Acestea fiind grupa musculară cu cele mai multe terminații nervoase, rareori cineva care merge la sală fară să practice vreun sport ce presupune forță în coapse, va oferi parții de jos a corpului la fel de multă atenție precum părții de sus.

În concluzie, nu te îngrijora dacă te afli în situația asta, atâta timp cât nu eşti avansat la sală sau atlet profesionist.

Muşchii se transformă în grăsime după ce te laşi de sport?

Nu. Grăsimea şi muşchii sunt două țesuturi diferite. De fapt, cu atât ai mai multă masă musculară, cu atât corpul tău arde mai multe calorii în repaus. Este posibil ca o persoană ce obişnuia să mănănce mult în perioadă în care făcea sport, să continue acest obicei şi după ce se lasă.

Dacă transpiri, arzi grăsime?

Poate că “Sweat is fat crying” sună motivațional, dar transpirația are rol de reglare a temperaturii corpului. Există oameni care cred că dacă transpiră, vor pierde mai multă grasime. În timp ce putină transpirație poate fi un semn că lucrezi din greu, acest lucru nu este adevărat. Transpirând, pierzi în greutate, dar este doar apă.

Este creşterea în masă musculară un proces natural?

Ar putea părea o întrebare ridicolă pentru unii, dar există persoane care cred că nu este natural ca organismul să se adapteze pentru a ridica greutați din ce în ce mai mari şi că trebuie să facem sport doar cu greutatea propriului corp.

În timp ce exercițiile calistenice sunt excelente şi au o mulțime de beneficii, este greu să progresezi în forța/masă musculară doar pe această cale, iar corpul nostru este proiectat şi să ridice greutăți împotriva gravitației, în scopul supraviețuirii şi îmbunătățirii performanței organismului. Forța şi anduranța aerobică sau anaerobică (musculară) țin de sănătatea acestuia.

Cât despre creştere, poate te întrebi dacă este sănătos să mănânci mult, chiar dacă nu pui grăsime. Adevărul este că, dacă ți se văd pătrățelele măcar puțin, atunci va trebui să manânci mai mult decât ți-ai dori pentru a avea rezultate decente. Mănâncă mult şi sănătos. Corpul tău are nevoie de resurse.

De asemenea, sunt oameni care sunt slabi, dar care au o alimentație nesănătoasă.

Este adevărat, muşchii mari îți pot afecta viteza şi mobilitatea (poți face stretching).

Contează kilogramele de pe cântar?

Nu prea. Greutatea pierdută poate fi masă musculară, apă etc.

Ar fi mai bine dacă ți-ai studia progresul uitându-te sau făcându-ți poze în oglindă, dar preferabil în acelasi loc şi aceeaşi lumină.

Contează mai mult cât la sută din masa ta corporală este grăsime.

În concluzie, toate activităţile ce ţin de fitness sunt atât pentru bârbaţi, cât şi pentru femei.

About The Author

[Redactor din Decembrie 2016] Pasionat de fitness, aloca aproape în fiecare zi puțin timp pentru a citi ceva legat de fitness, pentru informație şi motivare. Aşa făcea față stresului.

Related Posts