Pe lângă dezastrul care a fost anul 2021, mai mult sau mai puțin, este de nerefuzat faptul că, odată deschiderea mall-urilor şi a cinematografelor, filmele au luat cu asalt viața noastră și rețelele de socializare. Poate fi considerat 2021 o capodoperă în industria filmului? Poate într-o anumită proporție… Totuși, sigur este considerat anul filmelor blockbuster, care ne-au adus în sala de cinema entuziasmați pentru ce va urma.

  1. Black Widow
    Spioana SHIELD, jucată de renumita Scarlett Johansson, primește, în sfârșit, filmul ei solo, promis de câțiva ani, după ce a fost ucisă pe ecran în Avengers – Endgame. „Black Widow” este un preludiu, unul care concretizează povestea originii Natashei Romanoff, fără a pierde timpul cu clișee des întâlnite în filmele cu supereroi. În schimb, Cate Shortland, regizoarea filmului, oferă ceva mult mai aproape de un film de acțiune tradițional decât ce am văzut până acum de la Marvel Studios, spunând povestea spioanei, în sfârșit, dintr-o perspectivă feminină.
  2. The Suicide Squad
    După eșuatul film „Suicide Squad”, James Gunn a venit cu promisiunea unui film îndrăzneț. I-am iubit filmele „Gardienii Galaxiei”, iar Gunn pune un accent similar pe caractere și pe acțiune pentru TSS. Dar, de data aceasta, nu este împovărat de preocupările unui public PG-13 sau de cerințele unui anumit studio, așa că dă frâu violenței, umorului negru și efectelor speciale.
  3. Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings
    Bazat pe o performanță captivantă a star-ului de cinema Tony Leung, „Shang-Chi și legenda celor zece inele” a fost printre cele mai mari succese ale anului. Nu numai că le-a oferit fanilor Marvel unele dintre cele mai bune scene de luptă și acțiune din istoria francizei, dar a introdus o distribuție diversă de actori asiatici și asiatici americani, prezentând o includere mai semnificativă în Faza a Patra, introdusă de Marvel. Regizorul Destin Daniel Cretton a construit cu succes o poveste interesantă și plină de cultură care deschide drumul pentru alte posibilități narative.
  4. Dune
    Denis Villeneuve, având putere totală asupra producției acestui film, ne întrece așteptările tuturor. Adaptarea mult așteptată este, în sfârșit, demnă de propriul titlu. Într-o perioadă în care nu am fost niciodată atât de închiși în case, Villeneuve a valorificat capacitatea filmului de a ne transporta în locuri la care numai visam, de a vedea lucruri pe care noi oamenii nu le-am crede a fi adevărate. Aici, prezentat pe o coloană sonoră a lui Hanz Zimmer care îți dă fiori, cu voci agitate și corzi electrizante, pe marele ecran IMAX care te încapsulează în dunele de nisip, fiecăruia dintre noi ni s-a reamintit cât de mult ne-a lipsit mersul la cinema.
  5. No Time To Die
    Poate fi James Bond mai mult decât un asasin cu sânge rece? Este o premisă destul de îndrăzneață pentru o franciză care comercializează fantezii masculine și, ceea ce am putea numi, noțiuni de modă veche de masculinitate de peste jumătate de secol. Totuși, „No Time To Die” aduce în scenariu contribuția lui Phoebe Waller-Bridge și reușește să atingă toate punctele culminante ale unui film Bond, într-un mod nou. Este captivant, te ține cu sufletul la gură, si este, probabil, primul film James Bond din ultimii 50 de ani care te va aduce la lacrimi.
  6. Last Night In Soho
    „Last Night In Soho” este o scrisoare de dragoste pentru poveștile cu fantome, un vis devenit coșmar al unei fete care se amestecă cu aura misterioasă și înfricoșătoare a Londrei. Dar frumusețea acestui film este datorată lui Edgar Wright care este renumit pentru cinematografia sa unică, în filme precum „Scott Pilgrim vs The World”, „Baby Driver”, „Shaun of The Dead”. În acest film, Edgar se îndepărtează de la confortul comediilor sale și îmbrățișează luminile, umbrele, ceața, în timp ce stabilește ritmul. Din momentul în care Eloise aruncă acel ac pe recorderul vintage, filmul te transportă într-un tărâm de 1.000 de dansuri. Wright foloseşte coloane sonore din Soho din 1965 și Londra de astăzi.
  7. Eternals
    Anul 2021 a fost anul de succes al studiourilor Marvel. „Eternals” este un film independent față de MCU, dar care păstrează esența filmelor cu supereroi, fapt ce poate fi considerat chiar singurul defect al acestui film. Chloe Zhao, laureată cu Oscar pentru „Nomadland”, revoluționează modul în care Marvel își spune poveștile. Eternii aduc noi caractere și relații care sunt explorate cu atâta detaliu și suflet, iar firul narativ duce la discuții filozofice existențiale, întâlnite la Kant și Nietzsche, care ne pun pe gânduri despre ce înseamnă să fii om. Îl consider cu ușurință, în ciuda recenziilor slabe, unul dintre cele mai frumoase filme Marvel, prin esența sa evoluționară și istorică.
  8. Spider-Man: No Way Home
    De-a lungul pandemiei, s-a pierdut vechea experiență cinematografică – experiențele vesele, triste sau șocante, un public live care împărtășește toate sentimentele trăite în timpul unui film bun. A spune orice din ce se întâmplă în cel de-al treilea film „Spider-Man” al lui Jon Watts ar însemna să-l stricăm – dar cu siguranță se spune că oferă moment după moment incredibil, conceput special pentru a stimula dopamină în creierul marilor fani, dar și al celorlalți. O face cu atâta inimă și substanță! Dar există momente mai profunde, mai întunecate aici, care ajung la acel adevăr universal al Omului Păianjen: „Cu o mare putere, vine o mare responsabilitate”.

Care a fost filmul tău preferat al anului 2021?