Faceți cunoștință cu Subi, trainer-ul nostru de astăzi. De 22 de ani Subi învață oamenii (intenţionat şi neintenţionat) cum să comunice și să iasă din zona de confort.

Toată lumea are frici, chiar dacă  la începutul vieții suntem speriați doar de: „sunet” și de „cădere”. Frica de eşec, de comunicare, de a ieși din zona de confort sunt total normale. Pandemia ne-a transformat ușor, ușor pe toți în introvertiți, am încetat să comunicăm și relaționarea cu străinii a devenit foarte dificilă. Subi ne-a învățat cum să ne depășim fricile și să întrăm în conversație cu oamenii noi.

1. Cereţi ajutor!

2. Complimentați oamenii (dar nu oricum, complimente detaliate şi cu însemnătate profundă pentru celălalt!)

O mică povestioară ne prezintă experiența unui prieten de-al lui Subi. Fiind într-o cafenea, într-o zi, acesta îi spune îngrijorat lui Subi că ziua mamei lui se apropia și nu știa ce cadou să îi cumpere. Fiind prea speriat, Subi l-a tras de mânecă și au mers împreună la o masă alăturată, să culeagă idei şi să îl ajute pe amicul ei să-şi exerseze abilităţile de comunicare. Fetele de la masa alaturată au fost deschise și i-au ajutat. Problemă rezolvată datorită curajului de a încerca, de a risca!

Întrebările mereu ne vor ajuta în rezolvarea problemelor, dar și în a ne conecta cu oamenii noi. Subi ne-a sugerat: „Când încercaţi să cunoașteţi o persoană nouă, puneți întrebări despre pasiuni, talente ascunse, arătați că sunteți interesați de acea persoană. Așa o veți cuceri și se va deschide”.

Abordați persoanele în diverse moduri, creați un Icebreaker, legându-vă de cum se îmbracă sau ce face la momentul actual. Citiți o persoană și căutați subiecte comune. Încercați să creați o părere despre ea și apoi întrebați sau complimentați atitudinea sau articolele vestimentare. Să nu uităm însă că aparențele înșală! Pentru a cunoaște o persoană cu adevărat, trebuie să punem întrebări și să încercăm să o înțelegem, nu să ne rezumăm la prima impresie.

Ca să „spargem gheața” putem să ne legăm de cel mai puţin important lucru posibil. „Prin exprimarea unei idei, a unei opinii” creăm o conversație, toți avem diverse păreri și discuția se lungește.

Paradoxal, studiile arată că devii perceput ca un comunicator excelent atunci când vorbeşti cel mai puţin. Cum poţi face acest lucru? Prin întrebări deschise şi care arată celeilalte persoane că ai o curiozitate profundă faţă de ea.

Un pont cu o acurateţe foarte mare, ce salvează aproape orice situaţie, este autoironia. O soluție foarte simplă pentru a scăpa din situații jenante, în loc să ne simțim prost, este să facem haz de necaz, să distragem atenția persoanei. E ok să facem greșeli, toată lumea face, asta e viața, trebuie să înțelegem însă cum să ne salvăm cu stil și să distrăm oamenii. Cine nu iubește un comediant în devenire?

În final, nu toată lumea ne va înțelege și nu toată lumea ne va plăcea așa cum suntem, pentru că nici noi nu placem pe toată lumea și este în regulă. Încercăm să ne conectăm, să aflăm lucruri despre acea persoană, să socializăm și vă asigur că vor exista oameni ce de abia așteaptă sa vă cunoască. Doar trebuie să încercați!