Cu toții am avut momente când, uitându-ne în oglindă sau la niște poze, am rămas dezamăgiți în anumite privințe. Ori ni s-a părut că avem nasul prea mare, ori că suntem prea înalți sau prea scunzi. Până la urmă, este normal. Nu suntem perfecți și nici nu vom fi vreodată. Nu există standarde ale frumuseții. Aceasta nu se încadrează într-un tipar, de cele mai multe ori greșit, pe care îl impune societatea. Cu toatea astea, lipsa încrederii în sine este o problema reală mai ales în rândul nostru, al adolescenților. Mulți ne regăsim, probabil, în situaţiile următoare:

  • „Simt că am picioarele prea subțiri și că toată lumea vede asta. Cel mai deranjant când ești slabă este să te întrebe lumea dacă îți dau părinții de mâncare acasă”;
  • „Mă deranjează faptul că sunt plinuță, am celulită și un ten cu imperfecțiuni”;
  •  „Am avut tot timpul impresia că am nasul mare și că oamenii se uită ciudat la mine, deși mi se spune că este doar impresia mea”.

Fără să vrem, de multe ori lăsăm insecuritățile să pună stăpânire pe noi și să ne descurajeze. Astfel ajungem să ne punem întrebări de genul: „Oare or să radă de mine?”, „Dacă mă refuză?”. Așadar, aici sunt câteva idei de urmat pentru a ne crește încrederea în noi, în ciuda acestor mici impedimente.

  1. OAMENII DIN JURUL NOSTRU

Cel mai bine este să avem lângă noi oameni care ne fac să ne simțim bine. În afară de familie, prietenii sunt o parte crucială a vieții, în special în perioada tinereții. Adevărații prieteni se susțin și se ridică reciproc, fiind un factor important pentru dezvoltarea imaginii de sine. Nimeni nu vrea alături un om care să scoată în evidență doar trăsăturile negative ale persoanelor din jurul său, așa că este indicat să avem grijă cu cine ne petrecem timpul și cui ne confesăm.

2.   CĂRȚI  DE DEZVOLTARE PERSONALĂ

Cărțile de dezvoltare personală nu sunt, poate, o soluție pentru toți, dar ajută mai mult decât credem. Pentru cei care nu se dau în vânt după citit, aceste cărți sunt cu totul diferite și vin cu sfaturi și cu experiențe de viață ori de la specialiști, care știu cel mai bine cu ce ne confruntăm, ori de la oameni care au trecut prin adevărate chinuri din cauza insecurităților și au reușit să le depășească. 

3.   FERICIREA STĂ ÎN  MÂINILE NOASTRE     

Pe lângă prieteni și cărți, schimbarea trebuie să vină și din partea noastră. Cunoașteti cu toții expresia „Be the change you want to see in the world”. În final, aproape totul stă în mâinile noastre.  Noi trebuie să ne propunem să schimbăm modul în care ne privim, să credem în forțele proprii și în atuurile pe care care le deținem, iar dacă nu am găsit aceste atuuri, e momentul să începem să le căutăm.  Să ieșim din zona de confort și să încercăm lucruri noi, cum ar fi vorbitul în public, care ne sperie pe mulți, dar care ne va oferi cu timpul încredere și curaj

Acestea fiind spuse, haideți să începem să vedem partea plină a paharului, sau mai bine, să considerăm că paharul este plin, să zâmbim atunci când ne uităm în oglindă și să râdem alături de oamenii la care ținem, fără să ne mai gândim la „perfecțiunea” pe care nu va reuși să o atingă nimeni, indiferent cât de mult ar încerca.

About The Author

Coordonator Redactie

Membru din Februarie 2020

Related Posts