Cel mai probabil și tu ai fost, așa, ca toți bucureștenii care se respectă, măcar o dată în viață pe Valea Prahovei. Fie că ai fost în vacanță cu familia sau în excursie cu școala, sigur n-ai scăpat de cozile kilometrice de pe DN1 și de aglomerările de tarabe care vând colaci secuiești.
Astăzi mi-am propus să-ți ofer o listă de 5 lucruri de făcut în zonă pentru următoarea ta excursie.
- Traseul până la Cascada Urlătoarea
Traseul pleacă din spatele hotelului Silva din Bușteni și este marcat cu cercul roșu prin pădure. Are o dificultate foarte scăzută, așa că este numaibun de urmat, indiferent de vârstă. Cărarea din pădure este destul de lată și are doar două părți cu urcări mai abrupte. Din experiență, nu ar trebui să-ţi ia mai mult de trei sferturi de oră la dus și 30 de minute la întors, asta dacă nu te opreşti la unul dintre locurile amenajate pe traseu, pentru a te odihni sau a lua masa. Nu ai nevoie de echipament special. Eu aș numi acest traseu o plimbare lejeră și relaxantă în inima pădurii. Ajunși la cascadă, vă puteți bucura de puternicul răsunet al apei curgătoare de munte (fapt care i-a și dat numele de „Urlătoarea”). Există și o tarabă cu câteva suveniruri și alimente, însă nu v-aș recomanda în mod special să cumpărați ceva de acolo. Jos, în stațiune, găsiți aceleași lucruri la un preț mult mai avantajos.
- Babele și Sfinxul
Nu ne îndepărtăm prea tare de Cascada Urlătoarea nici pentru această activitate. Pentru a vedea Platoul Bucegi, poziționat la peste 2000 m altitudine trebuie să plecăm din Bușteni cu telecabina. Din câte am înțeles, aceasta este închisă iarna și în zilele cu vreme neprielnică, așa că, mai bine vă asigurați că este în funcțiune înainte să vă planificați o excursie cu ea. Sus, pe platou, există mai mulți megaliți antropomorfi (stânci modelate în timp prin acțiunea vântului), dintre care cei mai cunoscuți sunt Sfinxul și Babele. Priveliștea îți taie respirația, iar vântul care adie te duce parcă pe un alt tărâm. La întoarcere, trebuie să fiți înarmați cu multă răbdare, deoarece, de obicei, cozile care se formează în cabana de unde pleacă telecabina se întind pe 2 etaje, cu tot cu scări.
- Muzeul Cinegetic Posada
Muzeul este dedicat vânătoarei și conține colecții impresionante de trofee, obiecte specifice vânătorilor, chiar și o colecție prezentată cronologic a tipului de arme folosite de oameni la vânătoare din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Ghizii muzeului sunt încântați să vă explice toate detaliile interesante din spatele expozițiilor. O vizită completă durează în jur de o oră.
- Mănăstirea Sinaia
Construită în stil brâncovenesc, în 1695, de Spătarul Mihail Cantacuzino, mănăstirea veghează încă de pe atunci stațiunea montană Sinaia. Între timp, biserica a mai fost reabilitată de două ori, la 1842-1846 și 1897-1903. Începând cu anul 1895, mănăstirea își deschide și propriul muzeu, primul de acest tip din țară, care cuprinde diverse obiecte cu uz religios. Tot aici a funcționat și prima școală din zonă. Astăzi ea este o mănăstire creștin-ortodoxă de călugări.
- Casa Domnească „Matei Basarab”, din Brebu
La final, în adevărat spirit mateist, vă invit să vizitați Casa Domnească din Brebu, complex arhitectural ridicat din porunca domului Țării Românești, Matei Basarab, care plănuia să își mute aici reședința domnească. Lucrările au fost finalizate în vremea domniei lui Constantin Brâncoveanu. Muzeul este compus din zidul de incintă (construit din cărămidă și piatră de râu), Turnul Clopotniță, Biserica și Casa Domnească.
Sofia Ana Aramă
Clasa a 9-a G
Linkuri poze:
http://www.visitprahova.ro/orase/sinaia/exploreaza/48/manastirea-sinaia