„Ca să ajungi un doctor de succes, durează zeci de ani, facultate lungă și mulți ani de experiență pe care nu îi poți face de cele mai multe ori în timpul facultății, deoarece te-ai supraaglomera”, asta spun majoritatea persoanelor când aud elevii visători ce își doresc pe viitor această meserie frumoasă, care aduce liniște sufletească și un zâmbet larg și perfect pe fețele pacienților, chiar după spusele domnului medic stomatolog Jona Yousif. Acesta este modelul perfect de a demonstra faptul că odată ce ești pasionat de un lucru până peste cap, acel lucru este îndeplinit din ce în ce mai repede.
- Cu ce vă ocupați în managementul clinicii?
În primul rând, sunt fondatorul clinicii, medicul coordonator și omul care se ocupă de părțile medicale. Mai am și un partener care se ocupă de părțile logistice. Suntem doi parteneri care ne completăm unul pe celălalt, unul pe parte internă, altul pe parte externă. Este foarte greu să dezvolți un proiect atât de mare într-o perioadă atât de scurtă de timp de unul singur, e nevoie de mai mult de un singur om, e nevoie de o echipă. În loc să joc singur mingea, am pasat-o la alt prieten care mi-a pasat-o înapoi, până am ajuns la rezultatul dorit, împreună.
2. Privind în trecut, ce v-a făcut să ajungeți în acest punct al vieții dumneavoastră?
Satisfacția oamenilor. Să știu ca omul care stă lângă mine este mulțumit, este fericit și să știu că am lăsat o amprentă foarte frumoasă în sufletul omului. M-am regăsit în domeniul stomatologiei foarte mult, fiindcă îmi permite să las o amprentă pe oameni, le schimb viața lor, le dau mai multă încredere, le dau mai multă viață, le dau mai multă personalitate. Până nu deschidem gura, nu știm cu cine vorbim, iar atunci mulți oameni au această retragere în comunicare din cauza unor defecte.
3. Ce cursuri și specializări ați mai urmat după facultate ?
Foarte multe. Am vizitat foarte multe țări, am avut de învățat foarte multe lucrui de la profesori de nivel internațional. Ideea este că stomatologia în România este un pic în urmă, iar în strainatate este mult mai bine pusă la punct, iar acest lucru m-a ajutat să mă apuc să descopăr cum gândesc alți medici în afara țării, sa văd alte naționalități, sa văd alte tipuri de tratamente. De la o țară la alta aceste lucruri diferă și m-au ajutat mai multe perspective. Am încercat să iau ce e mai bun de la fiecare, ca să pot să ajung unde sunt acum. Ca țări în care am urmat diferite cursuri și specializari, pot spune că am început în partea asiatică: Coreea, Rusia, Emiratele. Dar și Italia, Spania, Franța, Elveția, Germania, Turcia. Mă gândesc ca anul viitor sau când o să existe mai multă libertate, să ajung și în America pentru estetică dentară.
4. Ce planuri aveți în viitor?
Să am cât mai mulți oameni mulțumiți și fericiți, să deschid un lanț foarte mare de clinici (deja exista un proiect care o să fie dezvăluit la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor) și să fim recunoscuți în toată Europa
5. Cum ați reușit să țineți clinica deschisă, în timp ce celelalte clinici au fost închise din cauza pandemiei?
Automat ne-au închis și pe noi timp de două săptămâni, dar până am dat toate avizele și am luat toate aprobările semnate și aprobate, într-un timp foarte scurt față de celelalte, și anume două săptămâni, am reușit să deschidem din nou clinica. A fost prima clinică privată din țară deschisă pentru urgențe medicale.
6. Credeți că intervențiile stomatologice le dau oamenilor mai multă încredere în ei?
Cu siguranță. Mulți pacienți au venit cu o mare rușine, iar când au plecat, au fost cu capul în sus. În schimb, și aceștia îmi transmit acest lucru prin fraza pe care o aud foarte des: „Domnule doctor, acum am mai multă încredere în mine. Acum pot să stau de vorbă cu oamenii fără nicio rușine.”
7. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care vin pacienții la dumeavoastră?
Noi o denumim „reabilitare orală”, adică absolut tot. De la defect al structurii până la dinți care au fost neglijați, la probleme foarte grave, absolut tot. Nu există ceva ce nu am văzut până acum.
8. Cum poate fi influențată dantura de către intervențiile estetice?
Fiecare pacient este tratat diferit, în sensul că niciun pacient nu seamănă cu celălalt pacient. Nu recomand albirea tuturor pacienților, nu recomand fațete sau implanturi tuturor etc. Fiecare pacient în parte trece printr-un proces din care îmi dau seama dacă interventia respectivă îi afectează sau nu dantura, iar dacă aceasta nu este afectată, procesul are loc cu un tratament făcut special pentru persoana respectivă. Alegem cea mai bună variantă pentru ei, nu cea mai bună variantă financiară pentru noi.
9. Ați avut vreodată îndoieli că nu vreți să lucrați în acest domeniu?
Stomatologia a început dintr-o nebunie de-ale mele. De la un băiat care era îndrăgostit de arhitectură și design interior, am ajuns la stomatologie. În toată perioada mea de liceu nu prea am făcut biologie și chimie, mai mult fizică, matematică, mecanică, tot ce era legat de partea informatică. Am vrut toate astea până când am simțit, în clasa a XII-a, că nu e ceea ce caut eu. A fost un val destul de puternic, dar ambiția de a ajunge acolo și de a deveni un medic m-a ajutat foarte mult. Am învățat să nu renunț niciodată și orice chestie negativă pe care am primit-o din jurul meu am schimbat-o într-un lucru pozitiv.
10 Cum ați reușit să realizați atât de multe până în momentul de față?
Secretul e foarte simplu. Aveam de ales: ori muncesc ori mă distrez. Distracția oricum vine, dar munca e o oportunitate. Dacă am văzut o creștere, de ce să nu lucrez și să investesc în mine? Chestia asta m-a ajutat să fiu aici și este vorba de foarte multă muncă, foarte multe ore petrecute în cabinet, un număr foarte mare de pacienți, o încredere mare în sine: „pot să fac lucrul acesta fără să am niciun dubiu”. În al doilea rând, primii bani au fost investiți în studiile mele. Cea mai bună investiție este să investești în tine. De exemplu, dacă ai câștigat 100 de lei și te duci și cumperi o mașină de 90 de lei și rămâi cu 10 lei, tu ai pierdut toată investiția ta. Dar din 100, și ai investit 95 de lei în tine, din acei 95 de lei poți să faci 300 de lei. În capul meu am spus așa: „în primii cinci ani de muncă, nu o să strâng, am să investesc” și asta am și făcut. Abia acum realizez ce am studiat, investind și cum se văd toate rezultatele.
11. Care este cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din această meserie?
Să nu facem diferențe între oameni. Toți suntem la fel și trebuie mereu să mă gândesc doar la sănătatea pacientului, altceva nu merită. Acest lucru mi se pare cea mai bună lecție, pacientul sunt eu și tot eu sunt și medicul. Astfel, trebuie să ofer cea mai bună variantă pentru mine (în pielea pacientului). Cel mai important este să nu mă gândesc niciodată pentru o perioadă scurtă, ci mereu pentru o perioada lungă de timp. Dacă îmi vine un pacient, mă asigur mereu ca dacă peste 10 ani îmi rămâne pacient fidel, eu să am cu ce să îl tratez, nu să dărâm acum absolut tot și să nu mai am posibilitatea de a îmi trata pacientul după 10-15 ani.
12. Ce ați transmite elevilor care vor să dea la stomatologie și să vă urmeze drumul?
Înainte să intri la Facultatea de Medicina Dentară, oamenii spun „e o meserie bănoasă”, dar nu este adevărat. Nu e deloc o meserie bănoasă, fiindcă dacă nu o știi, degeaba. Banii vin din orice domeniu, dacă esti bun. Poți să fii medic stomatolog, medic cardiolog, medic ginecolog, medic oncolog, antreprenor, angajat, poți să fii orice în viața asta. Dacă devii medic nu înseamnă din start că faci bani, sunt mulți medici foarte săraci și sunt mulți medici foarte bogați. Diferența între ei este aceea că cel bogat a avut o ambiție foarte mare pentru a ajunge unde e, a investit foarte mult în el, în aparatura cu care lucrează. Eu am o vorbă „banul trage banul”, si niciodată nu trebuie să alergăm noi după bani, lasă banii să vină la tine. Daca vrei să lași o amprentă frumoasă în sufletul oamenilor, domeniul medicinei este cea mai bună cale.