Disclaimer: Informațiile și sfaturile din acest articol nu le înlocuiesc pe cele oferite în cadrul unei relații doctor-pacient. Dar, trebuie să fiți precauți cu informațiile sau sfaturile primite de oriunde, chiar și de la persoanele de specialitate!

Hormon = substanță biochimică care transmite informații de la un organ sau țesut la altul, fiind secretată de glandele endocrine sau de alte țesuturi, care stimulează și coordonează activitatea anumitor organe sau a întregului organism.

Testosteronul este principalul hormon masculin. Acesta permite apariția caracterelor masculine, transformă băieții în bărbați și îi menține pe bărbați tineri. Estrogenii sunt principalii hormoni feminini. Sunt răspunzători de dezvoltarea pubertară, de menţinerea ulterioară a caracterelor feminine și le menține pe femei tinere.

Următorul articol se va afla mai mult în atenția băieților, creșterea producției de testosteron aducând o grămadă de beneficii acestora.

În timp ce echilibrul hormonal este, de obicei, mai important pentru sănătate decât cantitățile mari de testosteron sau estrogen, organismul bărbaților este proiectat să proceseze testosteronul, asta însemnând că o cantitate mare de testosteron este sănătoasă pentru bărbați, iar pentru sănătatea organismului femeilor, echilibrul hormonal este mai important.

Din moment ce bărbații au nevoie de cantități mari de testosteron și suficient estrogen, iar femeile au nevoie de suficient testosteron și de suficient estrogen, atunci femeile lipsite de vreun deficit hormonal nu trebuie să urmărească specific creșterea producției de estrogen sau testosteron, ci echilibrul hormonal. Prin urmare, nu voi da sfaturi fetelor privind creșterea producției de testosteron sau estrogen. Echilibrul hormonal poate fi obținut prin practicarea unor obiceiuri sănătoase (nutriție, sport, somn, hidratare etc.), câteva dintre acestea fiind găsite în partea a doua a articolului. Un lucru de menționat este să mănânci suficiente grăsimi sănătoase pentru funcționarea sistemului endocrin și producția hormonilor.

Nivelul de testosteron este mai ridicat dimineața, apoi se află în scădere până seara, dar deseori apar urcări și coborâri ale acestuia pe timpul zilei, în funcție de alimentație, activități și stres. Producția de testosteron trebuie stimulată și pe termen scurt, și pe termen lung.

Este foarte important să se obțină în mod natural creșterea nivelului de testosteron, producția de testosteron rămânând permanent afectată după ce corpul primește testosteron din surse externe, deoarece va fi trimis hipotalamusului un semnal să oprească producția și că organismul are suficient.

Ne putem crește producția de testosteron prin adoptarea unor anumite obiceiuri fizice, alimentare și psihologice. De asemenea, testosteronul influențează felul în care gândești și te porți, dar și felul în care gândești și te porți îți influențează producția de testosteron.

Tipic, producția de testosteron a unui tip este cea mai mare în adolescență. Chiar dacă acest articol este mai util pentru bărbatul obișnuit de 30+ ani, o creștere naturală de testosteron este sănătoasă și benefică aproape tuturor baieților și bărbaților, de toate vârstele, mai ales având în vedere faptul că bunicii noștri aveau în medie cu 50% mai mult testosteron decât au în medie tipii de acum la aceeași vârstă.

Testosteronul, la niveluri potrivite, poate fi benefic și în cazul fetelor/femeilor.

De ce am vrea mai mult testosteron? Iată o listă de beneficii ale testosteronului produs natural:

-O viață lungă

-Scade riscul bolilor cardiovasculare

-Combate depresia, calitatea vieții crește și te simți mai bine

-Fertilitate

-O relație romantică mai fericită

-Ajută la producția globulelor roșii

-Circulație mai bună a sângelui prin lărgirea și relaxarea vaselor de sânge și a arterelor

-Mai mult curaj

-Creșterea performanței sportive, a ratei progresului, recuperare mai rapidă, creștere mai rapidă a masei musculare, a forței, a anduraței, a vitezei, ardere mai rapidă a grăsimii

-Creșterea densității oaselor (oase mai puternice)

-Un metabolism mai rapid

-Împiedică formarea celulelor adipoase noi

-Regenerare mai rapidă

-Creștere mai abundentă a părului facial (evident, a părului în general)

-Îmbunătățirea relațiilor sociale, datorită sincerității și a încrederii de sine

-Îmbunătățirea imaginii de sine

-Dorință mai mare de succes

-Înclinarea de a depune mai mult efort și de a te strădui mai mult

-Mai multă energie

-Determinare

-Competitivitate

-Caracter dominant și intimidant

-O minte mai ageră, o memorie mai bună, îmbunătățirea abilităților cognitive și a concentrării, risc mai mic de a suferi de Alzheimer

-Ar putea trata ginecomastia în anumite cazuri

-Îmbunătățește somnul

-Mirosul bărbaților cu mult testosteron este considerat de către femei ca fiind atractiv

-Un aspect masculin și mai puternic prin lărgirea umerilor, extinderea cutiei toracice, stocarea unei cantități mai mici de grăsime abdominală

-Un chip mai atractiv prin stocarea unei cantități mai mici de grăsime facială și îmbunătățirea mușchiilor feței

-Diminuarea stresului

-Mai multă furie și agresivitate, dar, în același timp, mai mult calm și control asupra lor decât au bărbații cu niveluri scăzute de testosteron

-Simțurile de supraviețuire se îmbunătățesc și devii mai alert

Deși nivelurile de testosteron si de estrogen se afectează unul pe celălalt, iar nivelurile mari de estrogen la bărbați sunt o problemă comună, în special una actuală, nu urmări extremele. Estrogenul, la niveluri potrivite, poate fi benefic și în cazul băieților/bărbaților. Iată câteva beneficii ale estrogenului în cantități optime:

-Scade riscul bolilor cardiovasculare și riscul atacului cerebral

-Creșterea nivelului de colesterol “bun”

-Întărirea oaselor

-Combate căderea părului și face părul corporal mai rar și mai fin

-Scade riscul cancerului la sân și de prostată

-Probabilitatea acneei scade, îngroașă pielea și o ajută să se păstreze moale și fină

-Sporește efectele substanțelor produse în creier care te fac să te simți bine

-O memorie mai bună, îmbunătățirea abilităților cognitive, risc mai mic de a suferi de Alzheimer

-mirosul femeilor cu mult estrogen este considerat de către bărbați ca fiind atractiv

-Previne căderea dinților și gingivita

-Recuperare mai rapidă

Și alte beneficii, unele dintre acestea fiind comune celor de la testosteron.

Dar, nu uita: cantitățile hormonale prea mari sau prea mici, de orice fel, îți pun sănătatea în pericol!

Va continua…