Colegiul Național „Matei Basarab”! Ce-ți vine prima dată în minte la auzirea acestui nume? În ce ritmuri bate a ta inimă când sufletul îți e atins de aceste patru litere: „C.N.M.B.”?

Pentru necunoscuți e doar un simplu liceu din centru, alții îi știu magia și continuă să-l viziteze cu fiecare ocazie. Iar ceilalți… sunt cei pe care i-aș putea numi destul de norocoși pentru a-și avea destinul intersectat cu el. Ce au toți acești oameni în comun, ce îi aduce împreună? Citiţi mai departe pentru a putea afla!

În febra examenului de clasa a VIII-a, nici nu auzisem de acest liceu. Bineînțeles, asta înainte de festivalul de teatru din iunie, „George Constantin”, la care, datorită fostei doamne diriginte, am avut onoarea de a participa. La prima vedere a Colegiului, l-am simțit, mi-a plăcut și m-a impresionat stilul arhitectural, apoi primii pași pe coridoarele liceului mi-au adus liniștea. Scaunele din sala de festivități m-au făcut să mă simt ca acasă. La întoarcerea cu autobuzul, deja îmi imaginam cum voi face acest drum zilnic. În perioada repartizării, eram deja liniștită, știind că voi intra în Basarab, (nu datorită mediei, ci o simțeam) căci eram îndrăgostită (și nu fără motiv). 

Asemenea unui număr mare de copii ce descoperă acest liceu prin intermediul spectacolelor, sala de festivități și energia cu care e încărcată sunt elementele decisive. Gata, ați aflat! Despre sala noastră era vorba, cea sub acoperișul căreia ne strângem noi, mateiștii, iar prin intermediul reprezentațiilor noastre ne creăm amintiri împreună cu voi! Anul acesta, în noiembrie 2019, iubitul nostru liceu a împlinit 160 de ani! Pentru a fi cinstit cum trebuie, deși întotdeauna merită mai mult, spectacolele de ziua liceului au creat o nouă posibilitate de întâlnire a necunoscătorilor cu ceea ce înseamnă de fapt spiritul mateist. Coridoarele au fost permanent umplute de zumzetul organizatorilor, al participanților, de cel al elevilor dornici de a trăi și simți încă un spectacol marca CNMB. Odată ce covorul roșu este călcat, nu mai este cale de întoarcere. Astfel, începe o nouă poveste CNMB, una dintre mii. 

Momente muzicale, de dans și teatru au încântat privirile și auzul spectatorilor, timp în care fotografii și reporterii BHM și-au făcut datoria. Astfel, în urma reportajelor, am putut afla o mică parte din gândurile și sentimentele participanților și ale celor prezenți.

  • Având în vedere că ești coordonatoarea spectacolului, departamentul artistic, cum merg repetițiile, ce părere ai despre colectiv, despre momente? Ai și un mesaj pentru Basarab?

„Repetițiile până acum merg destul de bine, încă nu ne iese totul perfect, pentru că nu am început repetițiile serioase, cele din noiembrie. Atmosfera este una plăcută, de familie aș putea spune, pentru că în Basarab toți suntem o familie. Mă aflu aici pe postul de co-organizator al spectacolului în rândul elevilor și mi-am dorit foarte mult să am de-a face cu ele. Spectacolele sunt unul dintre lucrurile care m-au determinat să vin în acest liceu; sunt sufletul liceului nostru. Momentele sunt asemănătoare, de obicei, celor din anii trecuți: dans, muzică și teatru… doar că artiștii noștri reușesc de fiecare dată să aducă un element surpriză. Vin copii din ce în ce mai talentați, ne bucurăm că aleg liceul nostru! Sunt, în plus, foarte înzestrați și foarte inteligenți 🙂 Ce îi urez Basarabului?… La cât mai mulți ani, la cât mai mulți copii deștepți și talentați!” (Teodora Moldovan, clasa a XI-a B)

„Sunt de părere că acest spectacol este foarte benefic pentru elevii Colegiului, ajutându-i pe mulți să-și pună în valoare talentul, iar pentru ceilalți este o foarte bună sursă de divertisment.” (Mihaela Popescu, clasa a XI-a D)

Dansul… momentele de dans ne-au făcut să ne ridicăm de pe scaune, să ne scoatem telefoanele, să filmăm repede pentru story-ul de pe insta, ori ca amintire, sau, pur și simplu pentru propria plăcere, pentru a putea admira dansatoarele ce ne-au încântat privirea cu al lor talent.

„E primul an în care voi susține un moment artistic, voi cânta piesa „Say you won’t let go” de la James Arthur. Sper să iasă bine, căci e prima dată când urc pe scenă!” (Irina Draica, clasa a X-a E)

Momentele muzicale ne-au încântat auzul, ne-au atins sufletul și ne-au determinat să cântăm odată cu artiștii extrem de talentați. Trupele bine organizate, cu apariții impecabile și bine-cunoscutul cor ce a pășit pe renumita scenă CNMB, au încântat publicul mateist. 

  • Ce reprezintă spectacolul pentru tine?

„Cum liceul acesta a devenit pentru mine a doua casă, consider că spectacolele sunt cele prin care ne exprimăm liber și prin care legăm prietenii. Sunt un mod de mulțumire pentru profesorii care ne-au ajutat în atâtea situații și sunt menite să îi reunească atât pe elevii liceului, cât și pe profesorii acestuia.” (Mara Dobre, clasa a XI-a D)

Teatrul… prestațiile impecabile ale tinerilor actori au lăsat pe fiecare cu gura căscată, au oprit timpul în loc și ne-au transportat în universuri total necunoscute, atât de plăcut de explorat. Filmări? Nici vorbă. Telefoanele au fost uitate în colțurile cele mai întunecate ale buzunarelor sau ale ghiozdanelor, iar emoțiile, sentimentele s-au strecurat prin fiecare „eu” din sală. Nu mai rămăseseră decât poveștile scenice, pe care voiau tinerii noștri actori să le simțim, vorbele și ființa lor. Noi am rămas fermecaţi de prestația lor, iar la sfârșit, i-am răsplătit cu valuri de aplauze și felicitări. Atât teatrul în română, cât și cel în engleză ne-au marcat pe fiecare dintre noi.

  • Un mesaj pentru Basarab? 

„Mulțumesc liceului pentru că mi-a oferit niște ani minunați din care am învățat foarte multe lucruri, atât de la profesorii liceului, cât și de la elevii acestuia. Liceul a reușit să-mi arate drumul pe care vreau să continui în viață și sper să aibă parte de elevi la fel de inteligenți și de minunați cum am cunoscut eu în acești ani.” (Ionuț Preda, a XII-a H)

Dar totuși… parcă lipsește ceva. Un spectacol CNMB nu poate fi doar atât. Pentru că nici nu este! Ca de fiecare dată, momentele în care luminile se sting și ușor-ușor toată sala e pierdută în blițurile telefoanelor, ce se balansează de la stânga la dreapta pe ritmurile unei piese lente au fost prezente. Iar sfârșitul a fost încoronat de o horă obișnuită, apoi de minunata noastră ciuleandră, interpretată de dl. profesor Ulete. Am fost mândri să ni se alăture la dans și elevii altor licee. 

Iar dacă tot n-am reușit să vă facem curioși  cu privire la spiritul mateist, poate impresiile proaspeților noștrii boboci vă vor convinge. 

  • Cum ți s-a părut spectacolul de anul acesta? 

„A fost efectiv genial… mă bucur că am putut să contribui și eu puțin. Este o oportunitate imensă de a face parte din echipa Basarab, de a da înapoi acestui minunat liceu măcar puțin din cât ne oferă el. Văzusem anul trecut spectacolul de Ziua Porților Deschise, iar faptul că anul acesta am putut urca pe scenă este incredibil.” (Clara Pleşea, a IX-a E – Corul „Matei Basarab”)

„A fost foarte reușit, nu am văzut elevi mai talentați decât cei din liceul asta, iar vibe-ul și sentimentele trăite… absolut unice. Mi-a plăcut mult.” (Anda Niculae, a IX- a B) 

„În primul rând, colectivul liceului m-a primit cu brațele deschise și m-a ajutat într-un timp foarte scurt să mă integrez. Oamenii care au ajutat la realizarea spectacolului din toamnă sunt niște persoane extraordinare, frumoase atât fizic, cât și spiritual. Sunt oameni deosebiți, cu talente deosebite, care împreună au realizat un spectacol extraordinar. Trupa de teatru a liceului „Ingenio Art” m-a primit cu brațele deschise și mi-a oferit ocazia de a-mi descoperi o nouă vocație, teatrul. Coordonatorul trupei, Florin Dobre, un om extraordinar împreună cu Andrei, mâna lui dreaptă și „fratele nostru mai mare” ne-au ajutat să punem în scenă două piese extraordinare, cu un puternic impact emoțional și social. Pentru mine, să joc în fața unui public a însemnat depășirea unor bariere emoționale, iar satisfacția simțită în timpul aplauzelor de la final a făcut ca orele de muncă, multe ce-i drept, să merite din plin!” (Ruxi Zaharia, a IX-a E – Ingenio Art)

Drag Colegiu Național „Matei Basarab”, sperăm ca aceste câteva bucăți din sufletul nostru să îți ofere înapoi măcar puțin din cât ne dai zi de zi, oră de oră, pauză de pauză. La mulți ani! La cât mai multe recorduri depășite și la cât mai multe locuri urcate în topul liceelor bucureștene! Iar voi, elevi în pragul examenului, mai aveți vreun dubiu legat de alegerea acestui liceu? Mă cam îndoiesc…

About The Author

mm
Redactor

Membru din Septembrie 2019

Related Posts