Nu mai e mult și se termină nu numai anul, cât și deceniul. Zece ani înseamnă totuși ceva și s-au întâmplat destul de multe lucruri și bune și rele, dar nu suntem aici să le înșiruim pe toate pentru că sigur ne-ar lua tot atâta timp. Vrem să vă reamintim câteva trenduri, în special din mediul online, cu speranța de a vă trimite în trecut și de a reacționa astfel: ,,Wow! Atât de mult timp a trecut de atunci?”.

  • Apariția Instagram-ului (2010)

Exact. Cine își mai aduce aminte că aplicația pe care o folosim acum, aproape zi de zi, a apărut la începutul acestui deceniu? (dacă nu știai, e în regulă pentru că și eu tot acum am aflat) S-a lansat în octombrie 2010 și s-a extins destul de rapid în întreaga lume, în 2012 ajungând la cifra de 100 de milioane de utilizatori înregistrați. Nu contează dacă ai Insta de puțin timp sau de pe vremea când avea sigla maro cu dungi, dacă doar pui story-uri și răspunzi întrebărilor de pe Tellonym sau dacă ești un pasionat al fotografiilor ori al distribuirii de meme-uri. Recunoaște că deschizi aplicația de cel puțin 5481 de ori pe zi.

  • Touchscreen (2011)

Cam asta e perioada în care posibil ai atins prima dată în viață degetul de un ecran touchscreen de telefon. La cât de obișnuiți am devenit cu smartphone-urile, a fost un eveniment măreț apariția ecranului tactil, iar dacă la vremea aia era ieșit din comun să vezi așa ceva, în prezent, ieșite total din comun sunt telefoanele cu butoane. În anii care au urmat, a început bătălia între producătorii de telefoane pentru supremație pe piață.

  • Sfârșitul lumii din 2012 (ce să vezi, în 2012!)

Se pare că am supraviețuit ”Apocalipsei” din 21 decembrie 2012. Îți mai amintești? Perioada aia în care credeai și tu, împreună cu mass-media, că vei muri. Aparent nu am fost invadați nici de extratereștrii și nici nu ne-a lovit vreun asteroid, așa că mai avem de așteptat până la urmatorul ”Armaggedon”.

  • Flappy Bird (2013)

Dacă sunteți printre norocoșii care au reușit să își păstreze telefonul întreg în perioada apogeului acestui joc, atunci ori nu l-ați jucat, ori nu l-ați luat foarte în serios. Deci…FELICITĂRI! Ați luat o decizie bună, pentru că jocul este recunoscut pentru că a fost șters de pe Google Play și AppStore din cauza dependenței date utilizatorilor, nervilor produși și telefoanelor sparte. A fost lansat pe 24 mai 2013, iar scopul sau era de a conduce o mică pasăre printre obstacole, cu ajutorul apăsării degetului pe ecran. Din cauza dificultății, te loveai repede de tuburi și trebuia să o iei de la capăt. Anul acesta, filtrele Instagramului ne-au reamintit de Flappy Bird printr-o variantă mult mai prietenoasă și mai puțin periculoasă pentru telefoanele noastre.

  • Ice Bucket Challenge (2014)

Nu este cunoscută numai ca o campanie de donații, ci și ca fenomen internațional. Videoclipurile personalităților precum Bill Gates, Lady Gaga, Shakira sau Selena Gomez au ajuns virale pe internet, încurajând cât mai muți oameni să participe la provocarea găleții de gheață. Dacă erai nominalizat de un prieten, participai la provocare, turnându-ți o găleată cu apă rece și gheață în cap și donând celor suferinzi de boala Charcot (scleroză laterală amiotrofică).

  • Charlie, Charlie (2015)

Aveai două creioane, o foaie de hartie și te plictiseai în ultimele ore ale semestrului?  Poate ai fost și tu printre cei ce au luat legătura cu ”forța supranaturală” care îți răspundea întrebărilor cu da sau nu. Jocul era simplu, trasai două linii perpendiculare, scriai alternativ, în pătrate, ”YES” și ”NO”, iar apoi așezai creioanele pe linii, urmând să pui întrebările ce-ți determinau viitorul. Hai! hai! ori tu, ori vreo fată din clasa ta, ai țipat cel puțin o dată atunci când au început să se miște, precum acul unei busole. Dacă l-am cunoscut pe Charlie sau poate doar un coleg pus pe șotii a suflat înspre creioane, nu vom știi niciodată cu certitudine.

  • Pokemon Go (2016)

Jocul care le-a dat de furcă în special autorităților, dar care a prins extrem de mult la nivel internațional. Ironia face că s-au rezolvat diverse anchete cu ajutorul celor care umblau după pokemoni și ajungeau în locuri dubioase.

  • Despacito (2017)

Melodia care nu are nevoie de descriere pentru că a fost atât de răspândită, încât ai auzit-o și ca muzică de lift. Poate tu și cu bunica ta sunteți deja sătui de ea, însă cu siguranță nu și Luis Fonsi, artistul piesei, care a câștigat o avere din cele 6,5 de miliarde de vizualizări, depășind Gangnam Style. Despacito ajunge astfel cel mai vizionat videoclip de pe YouTube din întreaga lume. În scurt timp a reacționat și mass-media la popularitatea sa inexplicabilă, creând coveruri, meme-uri și parodi în care Luis vorbește despre burrito și te sfătuiște să-l mănânci cu grijă.

  • Slime (2018)

Te-ai jucat și tu cu mâzga colorată? Deși jucăria există de mai bine de 30 de ani, clipurile care au umplut YouTube-ul în acest an au arătat în cea mai mare parte cum se fabrică Slime-ul în casă.  Evident că nimeni nu s-a oprit doar la banala variantă ce conținea săpun, lipici și borax și lumea a început să fie tot mai creativă. Sclipiciul, nutella, până și pionezele au fost doar câteva dintre lucrurile aduse în plus simplei gelatine.

  • Avengers Endgame (2019)

Partea a doua a filmului Avengers: Infinity War a fost cel mai așteptat film al anului 2019 datorită finalului devastator din prima parte care a ridicat foarte multe întrebări fanilor Marvel. Avengers a fost iubit de public încă de la început, umplând sălile de cinema și, în prezent, fiind primul în topul încasărilor. Întrecând Titanicul și Avatarul, a ajuns să strangă un box-office de 2,798 miliarde de dolari.

Ia spune, ți-am stârnit amintiri? Tu la ce te gândești când vine vorba de ultimii ani? Suntem siguri că mai sunt multe alte lucruri populare ce s-au petrecut, însă ne-am rezumat doar la acestea pentru a vă da și vouă oportunitatea de a vă gândi la altele și a spune prietenilor ”Wow, mai știi când făceam asta?”.