În secolul XXI tehnologia este tot mai prezentă în viețile noatre. Cu timpul încep să apară tot mai multe rețele de socializare, dar din păcate și metode de a fi păcălit sau de a fi manipulat, fără să îți dai seama.

            Social media este locul unde ne expunem viața și ne facem prieteni noi. Dar cu toții știm că acest loc poate fi periculos, mai ales când începem să vorbim cu persoane noi. „Oare persoana cu care vorbesc este reală?” ar trebui să fie prima întrebare pe care ar trebui să ne-o punem.

            Odată cu creșterea timpului petrecut pe social media, a apărut și CATFISH. Poate pentru mulți dintre voi acest cuvânt nu vă spune nimic, de aceea în acest articol o să vă prezentăm acest fenomen și cum vă puteți feri de el.

  • Ce reprezintă „catfish”?

Catfishing este atunci când cineva folosește imagini și informații (de obicei luate de pe alte conturi de social media ale altor persoane) cu scopul de a crea o nouă identitate online. Aceștia au de la început ideea de a înșela, printr-un mod sau altul, persoana pe care o contactează. De obicei nu au intenții de a avea o relație în viața reală, fiindca știu că aceasta nu va funcționa.

      În anul 2018, s-au raportat 18.000 de persoane care au fost victime ale acestor impostori. Numărul ar putea fi și mai mare, spun specialiștii, dar din cauza rușinii oamenii au refuzat să le raporteze. În acest an 362 de milioane de dolari au fost furați. Cele mai multe cazuri sunt raportate în Statele Unite ale Americii, statul cu cele mai multe victime fiind Texas cu peste 1200 de cazuri, urmat de New York, Pennsylvania, Washington și Florida.  

Alte statistici arată că, în prima jumătate a anului 2020, 170 de millioane de dolari au fost fraudate în social media. Numărul victimelor a crescut, din cauza pandemiei.

La sfârșitul anului 2021 s-a descoperit că:

-35% din victime au fost afectate psihic;

-64% din impostori au fost femei;

-35% din impostori au ca motiv banii;

-83% din profilele de pe Facebook ale impostorilor sunt false;

-51% din oamenii din impostori au relație, deși se prezintă ca fiind singuri;

-cauzele pentru care oamenii care fac această activitate sunt din cauza plictiselii, dorința de răzbunare și banii.

  • Semne că vorbești cu un catfisher:

-nu au mulți prieteni și nici poze pe conturile de social media;

-nu doresc să își arate fața, în special să vorbească pe apel video;

-nu își doresc să vă vedeți față în față;

-au povești elaborate, greu de crezut;

-utilizarea rețelelor de socializare este rară;

-câteodată vă pot cere bani.

  • Cum poți să te asiguri că nu vorbești cu un catfisher:

-caută pozele lor pe Google’s Reverse Image (asta îți poate arăta dacă pozele sunt postate altundeva online);

-caută-i pe social media;

-blochează&raportează utilizatorii suspicioși;

-vorbiți pe apel video;

            Siguranța pe platformele de social media poate fi pusă în pericol de la un singur click. Mereu fiți atenți la ceea ce postați și mai ales cu cine vorbiți.