Știai că nu mai putem vedea stelele?

      Calea Lactee nu mai este vizibilă pentru mulți dintre noi din cauza poluării luminoase.

      Clima din jurul nostru se schimbă mai repede decât ne așteptam. De la furtuni mai frecvente și extreme până la valuri de căldură fără precedent, simțim impactul încălzirii globale cauzate de oameni.

     România se află pe lista de state din Uniunea Europeană vizate de procedura de infringement pentru nerespectarea normelor de calitate a aerului, iar mai presus, întreaga lume e în pericol din cauza schimbării climatului.

     Oamenii de știință climatică de la NASA s-au legat de ușa băncii JPMorgan Chase din LA, la doar căteva săptămâni după ce activiștii au blocat terminalele petroliere din Londra. Mișcarea a apărut după ce experți în climă, precum Dr. Peter Kalmus, au declarat că guvernul a refuzat să asculte realitatea cu privire la climă. Protestul a avertizat cu claritate că deteriorarea ireversibilă a climei este iminentă și, totuși, cercetările continuă să fie ignorate. Dr. Kalmus a declarat că alegerea acelei bănci nu a fost o coincidență, întrucât aceasta finanțează cele mai noi proiecte care folosesc combustibili fosili. Acesta a vărsat lacrimi pentru viitorul nostru care stă în mâinile unor corporații fără interes pentru noi, și pentru pura ignoranță față de oamenii de știință care ne avertizează, fiind ulterior arestat pentru blocarea intrării în bancă.

     Combustibilii fosili sunt o sursă de energie neregenerabilă, una care nu poate fi reprodusă la ritmul alert în care este consumată. De asemenea, această sursă de energie expulzează mari cantități de CO2 în mediu atunci când este arsă, ceea ce generează blocarea căldurii în atmosfera pământului. Dependența de o astfel de sursă pe termen lung, nu numai că provoacă deteriorarea pământului, dar va duce și la condiții de viață îngrozitoare pentru oameni, plante și animale.

     Departamentul de științe climatic al ONU a lansat de curând un raport major despre impactul pe care schimbările climatice le vor avea asupra oamenilor și asupra planetei și despre modul în care va trebui să ne adaptăm la acestea. Schimbările climatice dăunează deja considerabil sănătații, și au dus la creșterea mortalității umane, care este în pericolul de a se agrava pe măsură ce progresăm, precum și la apariția bolilor cardiovasculare cauzate de expunerea la fumul focurilor sălbatice, anxietate și stres.

     Raportul este construit în jurul opțiunilor pentru adaptare, dar mesajul este evident: unele impacturi asupra climei sunt deja iremediabile. Schimbările climatice provoacă ”pierderi din ce în ce mai ireversibile, în ecosistemele marine terestre, de apă dulce și de coastă și oceanice deschise.” Multe specii au ajuns deja la limita capacității lor de a se adapta la creșterea temperaturii. Vor fi nenumărate extincții.

     Deși toată lumea este afectată de schimbările climatice, nu toată lumea este afectată în mod egal, comunitățile marginalizate, mai sărace, femeile, copiii, oamenii indigeni fiind cei mai vulnerabili pe masură ce secolul progresează.

     Mulți spun că există o cale de întoarcere; printr-un mod anume ne vom întoarce la normal și toată viața va fi salvată. Unii deja și-au acceptat soarta, și privesc cum lumea prinde flăcări. Alții se întreabă dacă vor putea să-și vadă copiii crescând, să vadă stelele de pe cer pentru o ultimă dată. Și eu mă întreb același lucru.