Netflixul n-o să-ți vorbească prea mult despre consimțământ sau relații sănătoase, așa că uite un mic articol în caz că vrei să știi mai multe despre acest necesar și important consimțământ și ce presupune el.

Consimțământul este acordul dat unei alte persoane în diferite situații precum: o operație chirurgicală, semnarea unor documente legale sau pentru o activitate sexuală. Sunt cinci aspecte foarte importante pe care trebuie să le știi despre consimțământ și le poți reține foarte ușor sub abrevierea de F.R.I.E.S. Consimțământul trebuie să îndeplinească toate cele 5 criterii pentru a fi valid, astfel acesta trebuie să fie:

F – Fără presiune sau manipulare – îți dai consimțământul din proprie inițiativă

R – Reversibil – îți poți retrage oricând consimțământul

I – Informat – să cunoști toate aspectele situației în care te implici

E – Entuziast – să vrei să faci activitatea pentru care îți dai acordul

S – Specific – dacă îți dai consimțământul pentru un sărut, nu înseamnă că ți-ai dat acordul pentru sex.

Consimțământul verbal este extrem de important într-o relație, nu contează ce îți spune Netflix sau Wattpad. Să ceri consimțământul partenerului este necesar, imperios și nu în cele din urmă romantic, deoarece arată că ești interesat de nevoile și dorințele persoanei de lângă tine, că le respecți și le înțelegi, iar respectul și înțelegerea sunt două elemente de bază pentru o relație sănătoasă. De asemenea, consimțământul nu este un contract pe termen lung, deoarece oamenii și dispoziția lor se schimbă destul de des; este important să ceri mereu consimțământul, indiferent de vechimea sau de statutul relației. Un alt aspect de reținut este că toate persoanele, indiferent de sex, au responsabilitatea de a cere consimțământul și, de asemenea, toate persoanele, indiferent de sex, au dreptul de a refuza o activitate sexuală.

Cu aceste cunoștințe în minte, este ușor să-ți dai seama că o activitate sexuală desfășurată în lipsa consimțământului cade mai degrabă în categoria agresiunii sexuale, decât în cea a romantismului spontan, atât de promovat în cultura filmelor, serialelor și a cărților cu conținut destinat adolescenților.

Hai să ne gândim puțin.

Băiatul care sărută fata ca o metoda de a o reduce la tăcere și de a-i arăta în mod direct că e interesat de ea… Este acesta un gest romantic, spontan, drăguț și frumos sau mai degrabă un gest de agresiune sexuală, combinat cu lipsa interesului băiatului de a asculta și înțelege îngrijorările  partenerei sale?

Dar fata care presupune că băiatul este dispusă să ia mereu parte la o activitate sexuală, fără a-l consulta cu privirile la sentimentele sale înainte? Este acesta un gest îndrăzneț, romantic, curajos sau un gest de agresiune sexuală, combinat cu lipsa includerii băiatului într-un plan emoțional înainte de cel fizic?

Din nefericire, multe scene „romantice” ca acestea sunt  însoțite în filme doar de un montaj frumos și de o melodie drăguță pe fundal, consimțământul fiind adesea neglijat, iar discuțiile reale fiind aproape uitate.  De aceea este foarte important să reținem că Netflixul și viața reală funcționează după reguli foarte diferite. Relațiile sănătoase, reale sunt însoțite de discuții lungi și serioase, iar gesturile romantice sunt grandioase atunci când respectă intimitatea partenerului și sunt precedate de un consimțământ verbal. Filmele, serialele, chiar și cărțile îmbracă relațiile într-o lumină roz și plăcută, dar în realitate amintește-ți că înainte de a lua parte la orice activitate cu partenerul tău, trebuie să fii mai întâi confortabil să vorbești despre asta și să cunoști toate cele cinci aspecte ale unui consimțământ valid și anume F.R.I.E.S.

P.S. În România, doar persoanele peste 16 ani își pot da consimțământul pentru o activitate sexuală. Pentru mai multe detalii, accesați link-ul: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/231967