Cu o dorință foarte mare de dezvoltare și de deschidere largă către viitor încă de la o vârstă fragedă, Giulia Dinu și-a înființat propria firmă și singura de acest gen din România, 12senses. Așadar, în această zi, ea ne va împărtăși mici tips&tricks și experiențe în domeniul marketingului deoarece mulți tineri doresc să urmeze această     cale și o pot face încă din liceu.

1. Cum ți-a venit ideea să înființezi 12senses?

12senses a apărut dupa mai multe căutari ale mele, într-o perioadă în care abia terminasem primul business. Am început să caut pe youtube și internet, tot felul de lucruri despre antreprenoriat, de la speakeri până la modele de businessuri, Oprah și tot felul de oameni motivaționali şi, la un moment dat, am dat de un „subscription perfume” din America. Mi-a plăcut foarte mult ideea, am văzut-o și pe proprietara firmei și mi se părea că avem aceeași gândire, același limbaj, același mod de pe prezentare și am zis că, dacă a funcționat în America, de ce nu ar funcționa si la noi, deoarece nu mereu avem acces la toate parfumurile. Este un business care îi oferă consumatorului tot ce are nevoie și oferă ceva înapoi, acesta fiind secretul unui business.

2. Cum ai reușit să pui firma pe picioare?

După ce am văzut această idee, am început sa vorbesc cu familia, cu prietenii, tot puneam întrebări, am încercat să comand din America, dar nu am reușit. Însă nu mi-am mai luat gândul de la asta, vreo două-trei zile numai despre asta am vorbit şi am zis că trebuie să funcționeze și la noi în țară. Îmi dădeam seama că e greu, dar, pentru mine, cu cât este mai greu, cu atât este mai palpitant când vine vorba de muncă.

3. Care a fost motivația ta în acest proiect?

Încă de cănd eram mică, mi-am dorit să las ceva în urmă și să fac o companie. Așadar, de mic copil am fost pasionată de cărțile de antreprenoriat, de dezvoltare personală, care te învaţă cum să-ți urmezi visul. După care am și lucrat de la o vârstă fragedă și oriunde eram mă comportam ca și când aș fi owner-ul acelui loc. Încă de la 17 ani am lucrat într-o varietate de domenii, de la firmă de turism până la design. Tot atunci mi-am dat seama că îmi plac mai multe lucruri diferite.

4. Care ar fi pașii pe care ar trebui să-i urmeze orice tânăr atunci când își dorește să își înființeze propria afacere?

Să stea puțin el cu el și să își dea seama ce își dorește, ce îi face plăcere, pe ce parte este mai bun și să se înconjoare de oameni mai buni decât el. Să aibă o doză de nebunie care, de fapt, schimbă totul, pentru că, dacă ești foarte echilibrat şi cu picioarele pe pământ, te vei opri, pe când dacă ești nebun şi visător, vei continua.

5. Pe ce principii mergi atunci când vrei să-ți promovezi afacerea?

În primul rând, vreau să ajung cât mai aproape de sufletul oamenilor, deoarece 12senses despre asta este. Nu comunic niciodată rigid, cred foarte tare că în viitor nu se vor mai cumpăra produsele promovate cu acest gen de reclamă rigidă („Cumpără acum şi ai al doilea produl gratuit!”) deoarece consumatorii au de ales între atâtea branduri, astfel încât se vor duce doar către cele care sunt cât mai aproape de sufletul lor. Vorbesc despre istoria parfumurilor, aroma parfumurilor, cum să-ți alegi parfumul în funcție de anotimp, tot felul de subiecte care să nu fie rigide și plictisitoare, iar asta contează atunci când fac promovarea.

6. Ce te-a motivat să nu renunți la începutul firmei?

Nu m-am gândit niciodată că nu o să meargă. De exemplu, întâlnesc oameni de marketing care mă întreabă „Ai facut vreun studiu de piață?”, iar răspunsul meu este: nu, dar cred în ideea asta şi chiar dacă nu este a mea, eu o simt astfel. Este prima firmă din România de acest gen, m-am implicat întru totul. Trebuie să găsești în firma înființată o pasiune, iar în timp, te obișnuiești cu toate orele de muncă şi satisfacția ta este mai presus de orice.

7. Cum vezi firma în viitor şi ce ai mai îmbunătăți la ea?

Eu îmi doresc să fie o platformă foarte mare de beauty, lucrez la asta şi evident că este un vis de ani buni. Însă, dacă ar fi să vorbesc despre viitorul apropiat, îmi doresc să fie o selecție mult mai mare de parfumuri şi tot felul de campanii.

8. Cum ai reușit să îți împarți timpul între liceu şi job-ul tău?

Nu am fost elevul ideal, dar aveam note bune, deoarece învățam foarte repede, mai ales la materiile care îmi plăceau. Nu îmi plăcea mediul de la liceu şi nu aveam un anturaj anume, eram doar eu și colega mea de bancă. Am avut o personalitate mai introvertită, dar foarte deschisă către viața de după şcoală. Am fost la ore, am avut note bune, dar nu făcea parte din prioritatea mea. Prioritatea mea era munca și să mă dezvolt cât mai mult pe această parte de business. Nu recomand ca școala să nu fie o prioritate, dar, în același timp, anumite lucruri din viața mea mi-au arătat că nu e doar despre asta, ci mai mult despre o proprie educație pe care și-o creează fiecare.