Aflați în capitolul final al deceniului, suntem cuprinși de gânduri care, probabil, ne fac să sperăm la un an mai bun sau cel puțin la fel de bun ca acesta. Cu siguranță marea majoritate a adolescenților (și nu numai) își redactează un „to do list” pentru următorul an sau, pe românește, își stabilesc anumite obiective pe care să le atingă pe parcursul anului care, mai mult sau mai puțin, sunt trecute cu vederea și lăsate în voia întâmplării. Știu că și tu esti unul dintre cei care își promit multe lucruri și nu fac nici jumătate din ele până la finalul anului, așa că în acest articol vei găsi câteva sfaturi ce te vor ajuta să ai un an mai productiv, comparativ cu cei precedenți.

  • Începe întotdeauna cu lucrurile 99% posibile!

Când te așezi pe canapea alături de cana cu ciocolata caldă sau cafea și hotărăști să compui acea listă magică, gândește-te de două ori înainte să treci un obiectiv. De exemplu, poți trece câteva cărți pe care le-ai cumpărat acum un mileniu și nici măcar nu le mai știi titlul. Mâncatul sănătos cred că a fost pe lista tuturor, chiar dacă mult prea puțini dintre noi am respectat asta. Dacă ai să umpli lista cu obiective puțin posibile, atunci degeaba o mai faci 🙂 

  • Investește în tine și în timpul tău!

Ca să ai un an bun, ai nevoie de vibe-ul ăla care te împinge să faci cât mai multe lucruri. Ca să capeți acel vibe, trebuie să te înconjori de oameni care te inspiră și îți doresc numai bine, să asculți muzica ta preferată și să te îndepărtezi de oamenii care găsesc numai defecte în tine. Cu cât investești mai mult timp în tine, cu atât vei câștiga încredere în persoana ta, iar odată câștigată, nimeni nu te poate opri. Fii tu însuți!

  • Fii mai bun!

Pentru un an productiv, ai nevoie de muuultă concentrare. Concentrarea nu poate fi dobândită în timp ce tu ai atenția îndreptată către persoanele care te-au dezamăgit în trecut. Așa că, mai bine ai lăsa trecutul în urmă și te-ai concentra asupra lucrurilor benefice, căci gândurile rele și remușcările nu sunt deloc productive.

  • Lucrează mai mult în echipă!

Atunci când ai un proiect de făcut pentru o anumită materie sau în timpul tău liber şi ai o idee pe care vrei să o pui în aplicare, încearcă să duci totul la bun sfârșit în colaborare cu mai multe persoane. Asta duce la cunoașterea cu adevărat a colegilor tăi, la învățarea de la cei de vârsta ta (fii sincer, înțelegi mai bine de la un coleg sau un prieten decât de la un profesor) și la acceptarea diverselor tipologii de oameni.

„Nu uita că începuturile se ascund întotdeauna în finaluri.” (-Mike Posner)

Dacă ai o perioadă mai puțin bună, asta nu înseamnă că trebuie să cedezi. Fii puternic și ridică-te cu forțe proaspete de fiecare dată când te prăbușești. Orice lucru rău sau bun are rolul său în viața ta. Tot ce trebuie să faci este să fii răbdător.

Sper că v-ați regăsit în acest articol și că anul 2020 vă va aduce numai bife în „to do list-ul” vostru. Acum, voi decideți! Va fi un an productiv sau nu?