În data de 2 martie 2020, organizația non-profit formată din adolescente din toată țara, Girl-Up România, a publicat cartea intitulată „ORIUNDE ORICÂND ORICUI” în colaborare cu editura Curtea Veche. În cele ce urmează, vă voi explica de ce această carte ar trebui să existe în orice casă și să fie citită de oricine poate citi.

            Conținând 112 mărturii anonime, cartea „ORIUNDE ORICÂND ORICUI” abordează direct, sincer și într-un mod nu doar inovator, ci neșlefuit, subiectul hărțuirii sexuale cu care fetițele, fetele și femeile din țara noastră se confruntă zi de zi. Lectura este pe cât de ușoară, pe atât de tulburătoare, iar vocile care se fac auzite răsună în mintea ta de cititor din ce în ce mai tare cu fiecare rând.

            Răspunsul fetelor și femeilor care au avut curajul de a spune „Me Too” față de felul în care societatea românească aduce victimele la tăcere se regăsește între aceste pagini, alături de povești cutremurătoare, care dezvăluie o realitate crudă, în care autoritățile întorc spatele victimelor, oamenii de pe stradă ignoră abuzuri ce au loc chiar sub ochii lor, iar fetele sunt obișnuite să grăbească pasul acasă când sunt singure, să menționeze ce purtau când au fost agresate, să trăiască în frică.

            Într-o lume pe care încearcă să o schimbe, Girl-up România arată prin această carte ceea ce diferențiază generația noastră de cele trecute – faptul că ne-a fost de ajuns, că noi vom fi schimbarea, că noi suntem deja schimbarea. 112 tinere au avut curajul de a-și spune povestea marcantă, povestea care le-a schimbat parcursul vieții pentru totdeauna, povestea care nu le-a fost auzită, ascultată: „Aveam 14 ani”, „Fugim, efectiv fugim”, „Inițial nu am vrut să cred…” . „ORIUNDE ORICÂND ORICUI” conține, de asemenea, și două mărturii aparținând unor băieți, unul abuzat și unul care a oprit un abuz, punându-se pe sine în pericol. Acest fapt dovedește încă odată importanța structurii „oricui” din titlu. Hărțuirea sexulă, stradală, psihică, verbală nu face excepții.

            Echipa Girl-Up care a pus aceste mărturii cap la cap ne arată că fetele nu trebuie să meargă prin viață știind că „băieții vor fi băieți” și că, deși lupta pentru drepturile femeilor din România este una grea, crâncenă, ea continuă zi de zi, prin fiecare dintre noi care alege să nu ignore, ci să audă, să vadă, să facă ceva, iar în acest sens, un bun prim pas este citirea acestui tablou de povești, nu de poveste, al lumii în care fetele, surorile, mamele, iubitele și nu numai sunt nevoite să trăiască.

            Prezentul este unul pentru care luptăm, iar „ORIUNDE ORICÂND ORICUI” nu face decât să aducă la lumină ceea ce ai crezut că este un caz izolat, dar, de fapt, reprezintă ceea ce toată populația feminină din România întâlnește nu o singură dată în viață. „Nu există o poziție de neutralitate în fața violenței și a nedreptății, așa că indiferent de vârstă și de gen, de nivelul de educație, de locul de muncă, de experiența (sau lipsa de experiență) în ceea ce privește activismul”  întrebarea este: tu ești gata să lupți?