Margaret Hilda Thatcher, născută în octombrie 1925, a fost un om politic britanic. Numită și Baroneasa Thatcher, a fost prima femeie aleasă ca prim-ministru în Regatul Unit, dar și primul premier ce a fost ales de 3 ori consecutiv, in 1979, 1983, 1987.A fost adepta unor principii solide, de la care refuza categoric să se abată, a avut un caracter puternic, ajungând să fie un model pentru unele femei.

            S-a năascut într-o familie modestă și primitoare, dovadă fiind micuțul magazin pe care tatăl său îl deținea, și sprijinul pe care i l-au acordat unei tinere evreice, ce fugise din Germania. A studiat chimia la Oxford, unde a devenit șefa tineretului conservator din universitate. Apoi începe să studieze dreptul, devine avocat, iar in 1959, devine membru al parlamentului.

             Pe 3 mai 1979, conservatorii câștigă alegerile, iar Margaret Thatcher devine prima femeie premier a Marii Britanii, prima din Europa, și a patra din lume. Pe durata mandatului a avut ca scop remedierea problemelor economice. Popularitatea sa, ce era destul de scăzută, nu o făcea să fie percepută ca o posibilă câștigătoare a următoarelor alegeri, dar odată ce Argentina invadează Insulele Malvine Falkland, iar măsurile de apărare impuse de Margaret au avut succes, popularitatea sa ajunge la cote foarte ridicate. Își câștigă cel de-al doilea mandat

            În 1984, supraviețuiește în urma unui atentat cu bomba, din cursul unei conferințe a conservatorilor, ce se soldează cu 5 morți. Popularitatea îi sporește din nou după ce decide să desfășoare conferința în continuare, sfidând teroriștii.

            Spre finalul anului 1990, demisionează din funcția sa de premier, motivul fiind cel al unor dispute în partid, dar, mandatul său rămâne în istorie ca fiind cel mai lung din Marea Britanie, 11 ani și 209 zile. După retragerea sa din politică, rămâne influentă până la deces, în 2013.

            O femeie simplă, ce a pornit de jos și a ajuns la cârmele unei țări. O femeie puternică, ce s-a afirmat prin propriile principii, prin propriile realizări. Margaret Thatcher, o femeie ce a rămas în istorie.

About The Author

Grafician

Related Posts