De câte ori nu v-a atras atenția un articol de știri care părea scandalos și de neimaginat? De câte ori ați aflat apoi că, de fapt, era un fake news de toate frumusețea, menit să stârnească agitație? Fie că ați pățit asta personal sau nu, știrile false și zvonurile scandaloase prind cel mai bine la public și tind să fie mult mai apreciate, pe o perioada scurtă de timp, decât o știre normală și adevărată.  Informarea greșită a populației duce la neînțelegeri și poate chiar la defăimarea anumitor persoane.

         Totuși, unele știri de acest gen, chiar dacă la momentul apariției au minunat și chiar alarmat populația, acum stârnesc amuzamentul, datorită conținutului aproape incredibil. Următoarele fake news-uri au făcut, probabil, societatea de la acea vreme să-și pună întrebări serioase despre cât de adevărat era ceea ce citeau.

       I.            Există viață pe Lună    

Pe 21 august 1835, revista „The New York Sun” a publicat o serie de articole, atestând existența vieții pe Lună. Articolele au fost fals atribuite unui astronom pe nume Sir John Herschel. Acestea descriau animale, precum bizoni, capre, unicorni și umanoizi cu aripi de liliac. De asemenea, erau descrise oceane și plaje. Menționat era și un așa-zis Andrew Grant, companion al lui Sir John, care era, de fapt, un personaj fictiv. Articolele au fost luate în serios de mulți oameni, iar în urma publicării lor, câțiva oameni de știință de la Universitatea Yale au venit la New York.

Pe 16 septembrie, articolele au fost declarate farse, iar întâmplarea a intrat în istorie sub numele de „The Great Moon Hoax” („Marea farsă lunară”)

II.       „Reports of my death were greatley exaggerated”

În 1897, când Mark Twain se află în Londra, au început să circule zvonuri cum că acesta ar fi fost bolnav, iar mai târziu a fost declarat mort. Un articol despre asta a apărut și într-o revistă americană. La sfârșitul lunii mai 1897, un corespondent al revistei „The New York Journal” l-a contactat pe scriitor pentru a confirma sau infirma vestea morții sale. Cum nimic nu era adevărat, pe 2 iunie, în revistă a apărut un articol care informa populația că Mark Twain nu știe dacă să fie amuzat sau enervat despre presupunerile făcute la adresa sa.

 III.            Războiul lumilor

„Războiul lumilor” este un roman publicat în 1898, care prezintă o invazie extraterestră, prin prisma unui narator anonim.

Duminică, pe 30 octombrie 1938, a fost difuzată la radio o adaptare a romanului. Problema a fost că primele două treimi ale poveștii au fost prezentate sub formă de breaking news, iar ascultătorii chiar au crezut că planeta era invadată de extratereștrii. Povestirea a început prin întreruperea programului obișnuit cu informația că un profesor a observat o serie de explozii pe Marte. Senzația de realism a fost dată și de faptul că programul nu a prezentat reclame, iar oamenii au început să sune la televiziuni și la poliție.

Pe 2 noiembrie, ziarul „The Age” a caracterizat incidentul că fiind „o isterie de masă”, iar editorialiștii au blamat industria radio pentru că a permis să se întâmple așa ceva.

 Cu siguranță că revistele, posturile radio și toți cei care au contribuit la distribuirea unor astfel de informații au avut de dat explicații, efectul unor astfel de fake news-uri fiind mirarea sau panica oamenilor, care își pierd încrederea în sursele pe care le credeau cele mai sigure.