Dacă și tu ai venit să citești acest articol în loc să-ți rezolvi alte treburi mai importante, atunci ai fost prins. Da, acest articol este despre tine, procrastinatorule. Dar pe cine să judec , având în vedere că și eu îl scriu acum, în loc să mă apuc de teme.

 Poate că, la fel ca si mie, v-a rămas întipărit în minte acest cuvânt dintr-un episod din Garfield sau l-ați aflat din altă sursă. Oricum, pentru cine nu cunoaște semnificația, „a procrastina” înseamnă a amâna un lucru până în ultimul moment. Chiar dacă știm cât  este de important, ne luăm cu diverse altele, mai puțin semnificative sau doar zicem ”Eh lasă, am eu timp să-l fac”.

  Ei bine aici intervine problema. Cu cât amâni mai mult un lucru, cu atât devii mai stresat. Stai și te gândești la el, știi ce ai de făcut și totuși nu te apuci de treabă pentru că-ți tot găsești scuze, ajungând în ultima clipă să realizezi că nu mai ai timp.

  Cât despre ceea ce ne distrage, se cunoaște foarte bine ce se află în topul listei: NETFLIX. Evident, este urmat îndeaproape de Instagram și nu în ultimul rând, de clasicul „pui de somn” ce  se poate transforma cât ai clipi într-unul de 4 ore, care-ți „mănâncă” toată după-amiaza.

   Bun, acum  că ne-am expus, întrebarea e „Ce putem face pentru a scăpa de obiceiul acesta?” Ei bine uitați aici câteva idei:

  1. Scrie-ți obiectivele pe o foaie de hârtie. Așa le vei putea vedea mai clar și nu vor mai părea atât de întortocheate, pe cât le credeai în capul tău.
  2. Creează-ți un mediu de lucru cât mai ordonat și îndepărteză orice obiecte te-ar putea distrage.
  3. Apucă-te întâi de ce e mai complicat sau de ce anume îți displace cel mai tare pentru că așa scapi mai repde de el.
  4. Începe cu pași mici. Chiar dacă pare complicat la început, ideile îți vor veni pe parcurs.
  5. Rezolvă fiecare sarcină imediat ce îți amintești de ea.
  6. Nu încerca să faci mai multe lucruri în același timp.
  7. Nu accepta sarcini suplimentare, până nu ai terminat ce ai început deja (asta, din păcate, nu se potrivește în cazul cerințelor obligatorii ale profesorilor).
  8. Spune-le celorlalți de planurile tale, astfel te ambiționezi să le duci la capăt.  
  9. Oferă-ți o recompensă după fiecare lucru terminat.

Indiferent de ce strategie folosești, nu uita că cel mai bine e să te apuci de treabă din timp. Nimeni nu suportă să se simta presat sau aglomerat așa că, fii atent în special în perioada tezelor sau a examenelor, evident doar dacă nu cumva îți plac „nopțile albe”.

About The Author

mm
Fost Coordonator Redactori

Membru din Septembrie 2018

Related Posts