Toni Morrison, Nettie Stevens, Chien-Shiung Wu, Rosalind Franklin, Vera Rubin. Ce au toate aceste femei (ale caror nume probabil nu le ati auzit niciodata) in comun? Au fost nominalizate si meritau sa castige Premiul Nobel. De ce nu au făcut-o? Din simplul fapt ca erau femei.

Singura femeie enumerata mai sus care a reusit totusi sa castige Premiul Nobel in Literatura este Toni Morrison. Nascuta pe 18 februarie 1931 in Ohio, aceasta a urmat studiile la Universitatea Howard unde ulterior, dupa absolvirea cursurilor a fost si profesoara de limba engelza , mama a doi copii, iar mai apoi o editoare ce a jucat un rol foarte important in aducerea literaturii autorilor de culoare in curentul principal. Morrison , pentru romanul sau de succes “Beloved” a devenit, in 1993, prima si unica femeie de culoare ce a castigat Premiul Nobel pentru literatura.

Aceasta a crescut intr-o familie iubitoare , cu doi parintii grijulii ce au invatat o inca de mica sa aprecieze cultura oamenilor de culoare, acest lucru fiind redat ulterior prin prisma operelor sale , ce au la baza protagonisti de culoare, in special femei.

Prima sa carte, intitulata “The Bluest Eye” este despre o tanara, Pecola, ce , din cauza oamenilor ce o agaseaza pentru culoarea pielii sale, isi doreste sa poata avea ochi albastrii. Cartea incerca sa traga un semnal de alarma cititorului , demonstrandu-i ce impact uriaș pot avea niște vorbe, la prima vedere poate , aruncate in vânt, asupra unui om si a încrederii sale de sine. Chiar Morrison a declarat intr-un interviu ca a scris aceasta carte cu intenția de a le aminti oamenilor “How hurtful racism is” , dar nu numai. Este o poveste despre femei , despre tirania bărbaților , despre visele spulberate ale unor fetite , despre distrugerea viziunii lor asupra ceea ce înseamnă iubirea si căsătoria, despre traumele la care au fost supuse , chiar de oamenii care ar fi trebuit sa le iubească cel mai mult…Este o carte dura si categoric nu pentru toata lumea , însă, dupa ce o citești, cu siguranță vei privi  viața cu alți ochi.

Toni Morrison este un exemplu pentru mine , fiind împiedicată de prejudecățile faptului ca este o femeie afro-americana , reușind sa treacă peste rasismul si sexismul la care a fost supusa, a intrat in istorie , făcând pana in ultima clipa ceva ce i-a plăcut. Așa ca ,măcar luna aceasta , faceți poveștile acestor femei auzite si mai presus de atât, urmați-le exemplul , credeți in voi si niciodată nu renunțați la visurile voastre.