1. The Shawshank Redemption (1994)

Acțiunea este plasată în anul 1947, când un tânăr bancher este condamnat la închisoare pe viață, fiind acuzat de uciderea soției și amantului acesteia. Aici, tânărul care susține că este nevinovat, își găsește un prieten al cărui rol este interpretat de faimosul Morgan Freeman și care va reprezenta un adevărat sprijin pentru el pe parcursul acțiunii. Filmul ne prezintă încercarea lui Andy de a construi un plan de evadare din închisoare, dar  ne ilustrează și modul în care oamenii își duc traiul într-un loc atât de sumbru, dar care devine un cămin pentru unii dintre ei.

  1. The Bucket List (2007)


Carter Chambers (Morgan Freeman) și Edward Cole (Jack Nicholson), două persoane total diferite, își intersectează drumurile tocmai într-un salon de spital. Fiind conștienți de situația în care se află, cei doi hotărăsc că, deși mai au puțin de trăit, trebuie să se bucure la maximum de acel timp rămas. Astfel, ne sunt ilustrate peripețiile celor două personaje, care străbat țări și continente, mănâncă în restaurante elegante, conduc mașini de curse și sar cu parașuta, pe zi ce trece observând faptul că pe lista cu lucruri de făcut în viață sunt din ce în ce mai multe puncte bifate. Vizionând filmul, realizăm că nu trebuie să așteptăm ca un eveniment neplăcut să ne aducă la realitate și să ne facă să ne dăm seama că avem o singură viață și că pe aceasta trebuie să o trăim din plin.

1.La Vita e Bella (1997)

Un film care înglobează mai multe categorii, de la dramă până la comedie, și care este o lecție de viață pentru fiecare dintre noi. Acțiunea este realizată în stil chaplinian, fiindu-ne prezentată puterea imaginației cu care personajul principal se împotrivește crudei realități din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Când antisemitismul atinge conte maxime în Italia, Guido și fiul său sunt internați într-un lagăr de concentrare, iar Dora, soția lui Guido, pleacă pe urmele lor din dorința de a le rămâne aproape. Scopul lui Guido este de a-l salva pe fiul său și de a-i proteja inocența, drept pentru care, îi prezintă viața din lagăr ca pe un joc la sfârșitul căruia, cei care supraviețuiesc, primesc un premiu neașteptat de frumos. Așadar, deși este o dramă în adevăratul sens al cuvântului, personajul reușește să ne prezinte întâmplările cât mai comic posibil, determinându-ne să ne dăm seama că trebuie să fim mereu cu zâmbetul pe buze, în ciuda obstacolelor pe care le întâmpinăm de-a lungul vieții.